Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Διορισμούς υπόσχεται τώρα ο Φίλης!

Αλλαγές στην Παιδεία με 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά και καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Διορισμούς χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών το επόμενο διδακτικό έτος εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε χθες. Oπως ανέφερε, «ως πρώτο βήμα της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης, από τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών, ύστερα από μια πενταετία κατά την οποία αποχώρησαν 30.000 διδάσκοντες και έγιναν ουσιαστικά μηδενικοί διορισμοί».

Για το θέμα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί «αγκάθι», σημείωσε πως από την αρχή των Μνημονίων τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Παιδεία έχουν υποχωρήσει κατά 35,6% και επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναστρέψει το καθοδικό σπιράλ της δημόσιας χρηματοδότησης».

«Τα δίδακτρα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Λιάκος παραδέχθηκε πως «η δημόσια εκπαίδευση κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι», καθώς «τα δίδακτρα παροχετεύονται σε παράπλευρους ιδιωτικούς φορείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πανεπιστήμιο, όπου δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά αυτά καταβάλλονται στα φροντιστήρια, πριν τα παιδιά φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο».

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής εκφράστηκε η βούληση να αποδεσμευτεί το λύκειο από τις εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να απελευθερωθούν οι μαθητές από τον «ζυγό των εξετάσεων». Την ίδια ώρα, ως βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης τέθηκαν η καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής), η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και η καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Επιτροπή, το πρώτο σχέδιο θα καταρτιστεί έως τα τέλη Μαρτίου 2016 και έως τον ερχόμενο Απρίλιο θα συνταχθεί έκθεση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, από την οποία θα προκύψουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ