Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Διώξεις για το «κόλπο» του ΤΑΙΠΕΔ!

Για κακούργημα (!) τρία μέλη του ΔΣ και άλλα στελέχη για τη διαχείριση 28 ακινήτων που ζημίωσαν το κράτος

Βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2011-2014, τα οποία χειρίστηκαν τον φάκελο της πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτίριο Κεράνης, κτίρια υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας, κ.λπ.) και εν συνεχεία της επαναμίσθωσής τους. Η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου φέρεται ότι υπερβαίνει το αστρονομικό ποσό των 580.000.000 ευρώ! Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν δικηγόροι του Πειραιά. Πλέον, η δικογραφία έχει περάσει στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνου Σαργιώτη. Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου, οι οποίοι στο πόρισμά τους κατέληξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ την επίμαχη περίοδο για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 και εις βάρος τριών τότε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την κατηγορία της υπεξαίρεσης με την ίδια επιβαρυντική περίσταση.

Απιστία

Τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου «γλίτωσαν» την κατηγορία της απιστίας διότι, με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με βάση το Μνημόνιο ΙΙ ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό τα 28 ακίνητα. Η επίδικη συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και με ομόφωνη εισήγηση το 2013. Ειδικότερα, καταρτίστηκαν δύο συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το Ελληνικό Δημόσιο και αναδόχους τη Eurobank Properties και την Εθνική Πανγαία. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 261.000.000 ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει μισθώματα, τα οποία μόνο για τον πρώτο χρόνο ανέρχονταν σε 25.500.000 ευρώ.

Οι εισαγγελικές Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επίδικες συμβάσεις ήταν μη επωφελείς για το Δημόσιο καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος στο πόρισμα για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα την ώρα που συνομολογήθηκαν επαχθείς μισθωτικοί όροι. Το αδίκημα της υπεξαίρεσης αφορά το γεγονός ότι τα τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, παρότι όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και το αργότερο εντός δέκα ημερών να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους τόκους, δεν απέδωσαν τους τελευταίους, οι οποίοι άγγιζαν τα 100.000 ευρώ. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το Golden Hall και τόκους 361.000 ευρώ, υπόθεση για την οποία η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ