Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Δίωξη στον Ψυχάρη για θαλασσοδάνεια 57.000.000

Ηθική αυτουργία σε απιστία (κακούργημα) σε βάρος του αφεντικού του ΔΟΛ

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα -σε βαθμό κακουργήματος- της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρου Ψυχάρη κατέληξε η προκαταρκτική εξέταση, την οποία διενεργούσε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Επισφαλής εγγύηση

Από την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα ότι προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο Σταύρος Ψυχάρης, ύψους περίπου 57.000.000 ευρώ, δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις (εξασφαλίσεις). Γι’ αυτόν τον λόγο διώκονται και οι υπάλληλοι της Alpha Bank-μέλη των επιτροπών που χορήγησαν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις στον επικεφαλής του ΔΟΛ. Αντίθετα, κατά πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εταιρικά δάνεια που είχε λάβει ο οργανισμός είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΔΟΛ επιβεβαιώνεται η άσκηση της ποινικής δίωξης, τονίζεται όμως ότι δεν αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ ή θυγατρικών του αλλά «μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση του μετόχου και όχι της εταιρίας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση». Επιπλέον ο ΔΟΛ επισημαίνει: «Η χρηματοδότηση αυτή -απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες- χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Σταύρος Ψυχάρης απάντησε διά του νομικού συμβούλου του στην Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής ότι δεν έχει κρατήσει αντίγραφα των «χαμένων» δηλώσεών του «πόθεν έσχες», οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 10 (από το 1997 έως το 2007). Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιτροπή αποφάσισε να στείλει την απάντηση του κ. Ψυχάρη στον αρμόδιο εισαγγελέα και να ψάξει εξονυχιστικά τις ήδη κατατεθειμένες δηλώσεις του, των τελευταίων έξι ετών. Ο κ. Μπρης διενεργεί μια μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τις δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν σε μεγάλους μιντιακούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «στόχαστρό» του βρίσκονται 11 μιντιακοί όμιλοι, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν με συνολικά 800.000.000 ευρώ. Ο ΔΟΛ ήταν ο πρώτος όμιλος που ερευνήθηκε καθώς παρουσίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον μεγαλύτερο δανεισμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ