Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Διπλάσια η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με την ευρωζώνη

Διπλάσια επίπεδα ανεργίας σε σχέση με την ευρωζώνη καταγράφει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, προκύπτει ότι η ανεργία στις χώρες της ευρωζώνης βρισκόταν σε μέσα επίπεδα στο 11,3% τον Ιούλιο, ενώ στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 23,1% με βάση τα στοιχεία Μαΐου του τρέχοντος έτους. Το μεγάλο ποσοστό τοποθετεί την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την υψηλότερη ανεργία, καθώς την ξεπερνά μόνο η Ισπανία, που έχει ποσοστό ανεργίας 25,1%. Σε επίπεδο ανέργων συνολικά στην ευρωζώνη ο αριθμός τους φτάνει τα 18.000.000 ανθρώπους, όταν μόνο στην Ελλάδα οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1.147.372 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 7% του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη των 17 χωρών προέρχεται μόνο από την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός των ανέργων αποτελεί το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί από τη Eurostat από το 1995 και μετά, όταν άρχισε να συγκεντρώνει συνολικά στοιχεία ανεργίας για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σε ετήσια βάση η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης, καθώς από 16,8% που ήταν πέρυσι η ανεργία σκαρφάλωσε μέσα σε 12 μήνες στο 23,1%. Μάλιστα, φαίνεται ότι κλείνει και η ψαλίδα με την πρωτοπόρο Ισπανία, καθώς πια η διαφορά των δύο χωρών είναι στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, από σχεδόν τέσσερις που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δείχνει ότι η ανοδική – αρνητική πορεία της ανεργίας στη χώρα μας όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 88.000 άτομα, μέσα σε έναν μήνα. Σε σχέση όμως με τον Ιούλιο του 2011, στο μακρύ κατάλογο των ανέργων της Ευρώπης, έχουν προστεθεί τουλάχιστον άλλα 2.000.000 άτομα, σαφής ένδειξη του πόσο πολύ έχει επιδεινωθεί η κατάσταση μέσα σε ένα έτος.

Από το «τέρας» της ανεργίας λιγότερο φαίνεται ότι έχουν πληγεί κυρίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη καταγράφει η Αυστρία με μόλις 4,5%. Ακολουθεί η Ολλανδία με 5,3%, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται η Γερμανία και το Λουξεμβούργο με 5,5%.

Το ίδιο άσχημη είναι η πορεία της ανεργίας και για την Ε.Ε. των 27 χωρών. Το ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιούλιο ήταν 10,4%, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Ιούνιο προστέθηκαν περίπου 43.000 άνεργοι, ενώ συγκριτικά με πέρυσι τον Ιούλιο οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 2.100.000 άτομα, φτάνοντας τους 25.200.000 πολίτες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ