Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Διπλή επίθεση κατά μελανώματος

Επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάζεται στο «New England Journal of Medicine», αναλύει τις παρατηρήσεις από την πειραματική χορήγηση μίας νέας συνδυαστικής φαρμακευτικής αγωγής κατά των μελανωμάτων. Η νέα αγωγή φαίνεται να αναβάλλει την ανάπτυξη αντίστασης στη φαρμακευτική διαχείριση των μελανωμάτων, η οποία παρατηρείται, σχετικώς προς την τυπική αγωγή, περίπου στους 6-7 μήνες.

Περίπου στις μισές περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν εξάπλωση των μελανωμάτων, η καρκινική ανάπτυξη φαίνεται να αποδίδεται σε γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες διατηρούν ενεργή την πρωτεΐνη BRAF, ένα μέρος της διόδου κυτταρικής ανάπτυξης MAPK. Ο φαρμακευτικός περιορισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης BRAF είναι ικανός να σταματήσει και να αναστρέψει την καρκινική ανάπτυξη σχεδόν στο 90% των ασθενών, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η αντίδραση είναι παροδική, καθώς η δίοδος κυτταρικής ανάπτυξης MAPK ενεργοποιείται εκ νέου μέσω μίας άλλης πρωτεΐνης. Στην πειραματική χορήγηση της νέας φαρμακευτικής αγωγής οι ειδικοί συνδύασαν δύο φαρμακευτικές ουσίες που στοχεύουν και στις δύο πρωτεΐνες συγχρόνως. «Ερευνήσαμε αυτόν τον συνδυασμό εξαιτίας έρευνας την οποία εμείς και άλλοι διενεργήσαμε σχετικώς προς το μοριακό υπόβαθρο της αντίστασης στην αγωγή με αναστολείς της BRAF.

Βρήκαμε ότι, προσθέτοντας τον αναστολέα της MEK trametinib, στον αναστολέα της BRAF dabrafenib, σαφώς αναβάλλει την εμφάνιση αντίστασης. Για την ακρίβεια, ο συνδυασμός ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικός από την αποκλειστική αναστολή της BRAF» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Κιθ Φλάχερτι από το Αντικαρκινικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Η δρ Μισέλ Γκριν, δερματολόγος στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης, παρατήρησε ότι «αυτά τα φάρμακα μπορούν να συνδυαστούν ασφαλώς, και η επιβίωση παρουσίασε σημαντική βελτίωση χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες».

Η συνδυαστική φαρμακευτική χορήγηση, στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία οργανώθηκε με τη συμμετοχή 162 ασθενών σε 14 σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, φάνηκε να ανέβαλε την αντίσταση στην αγωγή για τέσσερις μήνες. Εναν χρόνο μετά την αγωγή, 41% των ασθενών δεν παρουσίαζε εξάπλωση των μελανωμάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη μη συνδυαστική αγωγή φαίνεται να εκτιμάται στο 9%.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ