Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Διπλό χαράτσι για μισθωτούς με μπλοκάκι

Αναδρομικό διπλό χαράτσι στους ασφαλισμένους με μπλοκάκι

Διπλές εισφορές «φωτιά» θα πληρώνουν στο εξής οι ασφαλισμένοι με μπλοκάκι, καθώς, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις δραστηριότητες που διατηρούν. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο Ταμείο της κύριας δραστηριότητάς τους απαλλάσσονταν από την καταβολή δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς.

Το χαράτσι θα είναι αναδρομικό (από 1/1/2017) και θα αφορά μισθωτούς που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα ή διατηρούν κάποια αγροτική δραστηριότητα. Διπλή ασφάλιση ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους που παράλληλα είναι και μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, το άθροισμα του εισοδήματος από την εξαρτημένη εργασία και το ελεύθερο επάγγελμα δεν μπορεί να υπολείπεται του κατώτατου ορίου εισοδήματος, δηλαδή του ποσού των 586,08 ευρώ (410,26 ευρώ για τους ασφαλισμένους κάτω της πενταετίας) ούτε να υπερβαίνει το ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, δηλαδή το ποσό των 5.860,80 ευρώ. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος (άνω της πενταετίας) ασκεί ελεύθερο επάγγελμα (πρώην ΟΑΕΕ) και αυτοαπασχόληση (πρώην ΕΤΑΑ). Εάν από το ελεύθερο επάγγελμα έχει μηνιαίο εισόδημα ύψους 4.000 ευρώ και από την αυτοαπασχόληση ύψους 3.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος καταβάλλει μηνιαία εισφορά 20% για το ποσό των 4.000 ευρώ (εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα) και επί του ποσού των 1.860 ευρώ (5.860 ευρώ – 4.000 ευρώ) για το εισόδημα από την αυτοαπασχόληση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ