Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

ΔΝΤ: Μειώστε συντάξεις, κόψτε αφορολόγητο, φορολογήστε τους πλούσιους

Επιπλέον μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και μειώσεις φορολογικών συντελεστών ήταν το μήνυμα που έστειλε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την ολοκλήρωση της παρουσίας των κλιμακίων του ταμείου στην Αθήνα.

Η κυρία Βελκουλέσκου τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης ρυθμίσεων στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο είναι κατά των οριζόντιων ρυθμίσεων, όπως οι 100 δόσεις.

Επέμεινε στην ανάγκη για σημαντική μείωση του χρέους και είπε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα αλλά πρέπει τώρα να παράσχει βοήθεια και με πρόσθετη μείωση χρέους. Εκτίμησε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει το 2017.

Όσον αφορά την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα, είπε ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από τις αποφάσεις για το χρέος, καθώς η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία για να ανακτήσει την επαφή η Ελλάδα με τις αγορές.

«Οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος είναι ευπρόσδεκτες, δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί για μία σειρά μέτρα για την Ελλάδα, αλλά ενώ κάποια από τα μέτρα είναι μετρήσιμα, κάποια από αυτά δεν είναι επαρκώς υπολογισμένα και έχουν ασάφειες» ανέφερε τονίζοντας πως «συνεχίζουμε τις συζητήσεις γιατί θέλουμε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

Σύστησε επίσης επιτάχυνση των παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά και κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων το συντομότερο δυνατό, μέσα από ένα πλέγμα οροσήμων που θα είναι συνάρτηση της βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Δεν επέμεινε πάντως τόσο στην ανάγκη μείωσης των μισθών για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά στη βελτίωση άλλων πλευρών του κόστους εργασίας που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.
Σταχυολογούμε τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

* Η δημοσιονομική πολιτική δεν βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις αλλά σε ad hoc πολιτικές που δεν είναι βιώσιμες
* Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ασθενικές
* Τα ποσοστά ανεργίας θα είναι διψήφια μέχρι το 2050
* Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι δυσβάστακτες και επιπλέον χρηματοδοτούνται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές μιας περιορισμένης φορολογικής βάσης
* Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο παρά τη μεγάλη ελάφρυνση
* Πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από τη φορολογία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωζώνης είναι 8%
* Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί 60% και η οικονομία δεν έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της
* Όχι σε νέα προγράμματα ρύθμισης βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών
* Οι εισπράξεις φόρων είναι κάτω από 50%
* Οι μισοί φορολογούμενοι χρωστάνε το 70% του ΑΕΠ σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές
* Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν
* Πρέπει να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα σε όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν

Η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρο IV για το 2016

Μεγάλους κινδύνους βλέπει ακόμα στην Ελλάδα το ΔΝΤ, στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του Ταμείου για το 2016 σημειώνοντας ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Όπως συμπεραίνει το ΔΝΤ, τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή – όπως την χαρακτηρίζει- προσαρμογή για μια χώρα που ανήκει σε μια νομισματική ένωση όπου οι μοχλεύσεις πολιτικής είναι περιορισμένες.

protothema.gr

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ