Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Δωδώνη: Οι μυστήριοι Ρώσοι σωτήρες που δεν πληρώνουν κανέναν

Μόνο success story δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πώληση της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στους Ρώσους κεφαλαιούχους (SI Capital Partners). Οι κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι, η ζώνη γάλακτος της εταιρίας κινδυνεύει, οι νέοι ιδιοκτήτες, που διατείνονται ότι έχουν άριστη σχέση με τους παραγωγούς, καλούν τα ΜΑΤ για να προστατέψουν την περιουσία τους και όλοι στην Ηπειρο, 10 μήνες μετά την εξαγορά, ακόμη αναρωτιούνται ποιοι είναι αυτοί που «μπήκαν» στην εταιρία.

Με αυτές τις… περγαμηνές οι ίδιοι επενδυτές συμμετέχουν και στην κούρσα διεκδίκησης του τουριστικού συγκροτήματος «Αστέρας» στον Λαιμό Βουλιαγμένης!

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των συμβατικών υποχρεώσεων που ανέλαβε το κοινοπρακτικό σχήμα Simos Food Group – SI Capital Partners, όταν υπέγραψαν τη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 67,77% της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας έναντι περίπου 21.000.000 ευρώ, ήταν να αναπτύξουν τη Δωδώνη στην εγχώρια και διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα, να αξιοποιήσουν το προσωπικό, να επενδύσουν στις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και στην προώθηση των προϊόντων της εταιρίας, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την τοπική ζώνη γάλακτος, να ενδυναμώσουν τις σχέσεις της εταιρίας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές.

Ενδεχομένως από όλα αυτά να κατάλαβαν ότι θα συγκεντρώσουν τα χρήματα από τους κτηνοτρόφους, τους οποίους αφήνουν απλήρωτους για περισσότερο από τέσσερις μήνες, για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα για το καλό της κτηνοτροφίας, της εταιρίας και της Ηπείρου…

Ποιος είναι όμως ο νέος ιδιοκτήτης της Δωδώνης, ο οποίος διεκδικεί και το φιλέτο του «Αστέρα»; Ούτε… Ρώσος είναι ούτε καν πρόσωπο, αλλά fund. Με έδρα στο Λονδίνο και μετόχους Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά όχι μόνο, η εταιρία Strategic Initiatives Foods είναι θυγατρική της SI Capital Partners, η οποία εκτός από το γραφείο που διαθέτει στην Αθήνα, έχει μόνιμη παρουσία και σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τανζανία, Ιράκ, Ελσίνκι, Χονγκ Κονγκ, Μόσχα και Παρίσι.

Η πολυεθνική εταιρία SI Capital Partners (SICP) ασχολείται με επενδύσεις σε όλο τον κόσμο σε επτά βασικούς τομείς: αεροναυπηγική, αγροτικός τομέας, αυτοκίνηση, οικονομικά, βιομηχανία, ορυχεία και λιανικό εμπόριο (διαθέτει αλυσίδα σούπερ μάρκετ με πάνω από 100 καταστήματα στη Μόσχα).

Ενδιαφέρον έχει όμως και το πώς προέκυψε η SI Capital Partners. Κάποιοι από τους βασικούς μετόχους της πολυεθνικής λέγεται ότι ήταν οι ιδιοκτήτες της Wimm-Bill-Dann, της μεγαλύτερης ρωσικής βιομηχανίας γάλακτος και χυμών. Η συγκεκριμένη εταιρία εξαγοράστηκε κατά 66% από την PepsiCo το 2010 προς 3,8 δισ. δολάρια.

Με ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που εισέπραξαν αποφάσισαν να συστήσουν το εν λόγω επενδυτικό fund, με στόχο την εξαγορά εταιριών με ελκυστικά χαρακτηριστικά σε διάφορες χώρες. Δηλαδή επενδύουν σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ιδίως στην αρχή περιόδων οικονομικής ανάκαμψης, ψάχνοντας για ευκαιρίες. Μάλλον δεν είναι ανάγκη να έχει πάρει κάποιος Νόμπελ οικονομίας για να καταλάβει ότι η εταιρία αυτή συμβουλεύει, αναδιαρθρώνει, αγοράζει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει (για πάντα) τυροκόμος ή ξενοδόχος ή κάτι άλλο!

Αλλωστε και ο δαιδαλώδης τρόπος με τον οποίο προήλθαν τα χρήματα για την εξαγορά της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας αυτό καταδεικνύει. Με το Ελληνικό Δημόσιο απλό θεατή, η Todyro Ltd, μια εταιρία που ιδρύθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, με τα ρωσικά κεφάλαια για να εξαγοράσει τη Δωδώνη άλλαξε την επωνυμία της σε SI Foods Ltd, με έδρα πάλι την Κύπρο, στις 12/12/2012. Η τελευταία είναι θυγατρική της Strategic Initiatives (SI), η οποία μαζί με τη Simos Food Group Α.Ε. εξαγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνης.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του μειοψηφούντος εταίρου της κοινοπραξίας (Simos Food Group Α.Ε.) προς τη γαλακτοβιομηχανία ανέρχονταν σε 11.650.000 ευρώ όταν έγινε το deal, εκ των οποίων τα 9.200.000 ευρώ ήταν σε επιταγές και τραπεζικές εγγυήσεις, καθώς και σε υποθήκες ακινήτων, και όχι «ζεστό» χρήμα.

Ο όμιλος Simos Food Group προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων εταιριών -δύο Α.Ε. και δύο ΕΠΕ (Σίμος τυροκομικά Α.Ε., Πλαταιών Α.Ε., Σίμος Διανομές ΕΠΕ και Nutree Tales ΕΠΕ)- οι οποίες εκπροσωπούσαν περισσότερες από 20 παραδοσιακές βιομηχανίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Δωδώνη, η Φάρμα Κουκάκ, η ΕΒΟΛ, η ΕΑΣ Ρεθύμνης, η ΕΑΣ Τήνου, η Μπίζιος, η Ν. Νάκας & Υιοί κ.ά.

Πέραν των διανομών γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα ευρύ δίκτυο σημείων πώλησης (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, εστιατόρια, φούρνους, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εταιρίες catering, κυλικεία, δημόσιους φορείς κ.λπ.), η εταιρία δραστηριοποιείται και στην εξαγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ουκρανία κ.ά.

Η μετοχική σύνθεση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη έχει πλέον ως εξής: Strategic Initiatives Food 67,77%, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων 24,78%, ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων 2,90%, ΕΑΣ Πρέβεζας 2,40%, ΕΑΣ Θεσπρωτίας 1,60% και ΕΑΣ Αρτας – Φιλιππιάδας 0,55%.

Κατάρρευση παντού

Με πωλήσεις που τις τρεις τελευταίες χρήσεις μειώνονται -από 112.790.000 ευρώ το 2010, το 2011 υποχώρησαν στα 96.684.000 ευρώ και περιορίστηκαν σε 83.560.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση-, η Δωδώνη υπό την εποπτεία των νέων της αφεντικών κατέγραψε δραματική πτώση κερδών, που έφθασε το 89,4%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας μετά τον συνυπολογισμό των φόρων μειώθηκαν σε 350.000 ευρώ το 2012, έναντι αντίστοιχων κερδών 3.310.000 ευρώ το 2011.

Να σημειωθεί ότι η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Δωδώνη, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, παρουσίασε την υψηλότερη κερδοφορία της το 2006 (κέρδη προ φόρων 5.360.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 4.560.000 ευρώ).

Επιπλέον, για την οικονομική χρήση του 2012 οι ταμειακές ροές της εταιρίας από τις λειτουργικές της δραστηριότητες ήταν αρνητικές (-440.000 ευρώ). Τα ταμειακά της διαθέσιμα στο τέλος της χρήσης ήταν 1.020.000 ευρώ (940.000 ευρώ έναν χρόνο πριν). Στις 31/12/2012 η επιχείρηση απασχολούσε 369 εργαζομένους, έναντι 392 στις 31/12/2011 (-5,9%).

«Ο Στουρνάρας να μας πει τους όρους»

«Ζητάμε από τον υπουργό Οικονομικών να δοθούν στοιχεία για τους όρους της σύμβασης πώλησης, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και αν τηρούνται αυτές από τους νέους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη» τονίζει με δηλώσεις του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο ίδιος επαναφέρει το αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως λέει, το μείζον ζήτημα που απασχολεί όλη την Ηπειρο. Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Δυστυχώς, η υπόθεση της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., που αποτελεί την ταυτότητα της κτηνοτροφίας της Ηπείρου, συνοδεύεται από προβλήματα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για επενδύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ενώ το χειρότερο είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν διέθεσαν και δεν διαθέτουν κεφάλαια κίνησης, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η ίδια πολιτική ως προς τον χρόνο εξόφλησης των παραγωγών που είναι θεμελιώδης παράγοντας σταθερότητας στις σχέσεις τους με τη γαλακτοβιομηχανία.

Η περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς αγωνιούν και στηρίζουν τη Δωδώνη, γιατί γνωρίζουν τη συνεισφορά της στην κτηνοτροφία και στην οικονομία της Ηπείρου γενικότερα. Προτείναμε να συνδράμουμε τους νέους ιδιοκτήτες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει μέσω των τραπεζών και ιδιαίτερα της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι καθολικός διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας. Βλέπουμε όμως μια διστακτικότητα και μια τάση απομόνωσης, που δεν συμβάλλει θετικά στην όλη υπόθεση, ίσως επειδή τέθηκε ζήτημα να δοθούν στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση της ιδιοκτήτριας εταιρίας».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ