Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Δομημένα ομόλογα: Το προσάναμμα για να «καεί» ο Καραμανλής

Πώς με μια απλή (επίσημη) πραγματογνωμοσύνη που ζήτησε ο εισαγγελέας κατέρρευσε στα δικαστήρια το «σκάνδαλο» που στήθηκε με ψεύτικα χαρτιά και «αόρατους» μάρτυρες για να επιτύχει την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔEνα ένα καταρρέουν τα κατασκευασμένα «σκάνδαλα» που έστησε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, με στόχο την κατασυκοφάντηση και τελικά την ανατροπή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Πες μας ένα ονοματάκι κι έφυγες, αλλιώς θα μπλέξεις άσχημα» είπε πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής σε πρόεδρο Ταμείου επί των ημερών του αλήστου μνήμης ΓΑΠ… «Πες ότι σας έβαλαν να υπογράψετε ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης και καθάρισες, αλλιώς δεν εγγυώμαι» του είπε αργότερα νέος, τότε, εκδότης! Και όπως έγραψε η εφημερίδα μας, την περασμένη Κυριακή, ο εν λόγω πρόεδρος τούς έστειλε στον αγύριστο, αφού ήταν βέβαιος ότι η επένδυση του Ταμείου του ήταν σωστή και επικερδής και αφού, φυσικά, δεν του είχε πει κανένας Καραμανλής ή άλλος, αφού το ομόλογο ήταν έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου! Ελα, όμως, που έμπλεξε! Στο δημοσίευμά μας αναφέρθηκε, στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, ευχόμενος «να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα».

Ας γυρίσουμε, όμως, σε όσα συνέβησαν. Ποιος θυμάται τον ορυμαγδό, τα μονοθεματικά δελτία, την καθημερινή παράσταση στα κανάλια των Ψυχαρομπομπολαίων υπό τη διεύθυνση των χρυσοδάκτυλων «παπαγάλων» της διαπλοκής; Ποιος θυμάται τις απειλές του Καρχιμάκη στις εκπομπές της «πράσινης» ΕΡΤ προς τους δικαστές και τις σπαρακτικές κραυγές της Μαρίας Δαμανάκη στα κανάλια, ρόλος που της εξασφάλισε τη θέση της επιτρόπου στην Ε.Ε., από τον κορβανά της οποίας σιτίζεται έως και σήμερα;

Στα σκοτεινά γραφεία, όπου η «ομάδα σκανδάλων» του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαταστήσει μηχανήματα παρακολουθήσεων, και σε κάποιον όροφο μιας «ανεξάρτητης» Αρχής, στην οδό Πειραιώς και Χαμοστέρνας, εξυφάνθηκε ένα από τα πιο χοντροκομμένα σενάρια, το οποίο, όμως, εκτός του ότι κατέστρεψε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, εξαπάτησε και τη Δικαιοσύνη, η οποία -με ψεύτικα χαρτιά και «αόρατους» ή… πεθαμένους μάρτυρες- άσκησε διώξεις, φυλάκισε και οδήγησε στο εδώλιο αθώους ανθρώπους! Και αν δεν υπήρχε ένας έντιμος εισαγγελέας, ο Παναγιώτης Καψιμάλης, να αντισταθεί και να ζητήσει από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου το αυτονόητο, δηλαδή μια επίσημη πραγματογνωμοσύνη για την τιμή των επίμαχων ομολόγων κατά την ημέρα της αγοράς τους από τα Ταμεία, μπορεί ακόμη να μιλούσαμε για «σαπάκια» και «τοξικά» προϊόντα.

Ο κομιστής

Η όλη υπόθεση στήθηκε επάνω σε ένα ανυπόγραφο χαρτί (!) που είχε παραδώσει ένας καθηγητής, άσχετος με το αντικείμενο, σε πρώην αντιεισαγγελέα του Α.Π., ο οποίος είχε αρχικά διοριστεί σε θέση αιχμής στο υπουργείο Αμυνας και στη συνέχεια, εκδιωχθείς, στην «ανεξάρτητη» Αρχή της οδού Πειραιώς, από την οποία ο «αδέκαστος» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Ελα, όμως, που το 2015 αποκαλύφθηκε ότι το… δεξί του χέρι στο υπουργείο Αμυνας ήταν «πιαστράκιας» και προφυλακίστηκε για… μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα! Το «χαρτί», λοιπόν, επί του οποίου βασίστηκε όλη η υπόθεση των ομολόγων που είχαν αγοράσει τα ταμεία ΤΣΠΕΑΘ (έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου) και ΤΕΑΙΦΕ (έκδοσης Alpha Bank) έλεγε ότι κατά την ημέρα έκδοσης και αγοράς τους η αξία τους δεν ήταν στο 100% (δηλαδή 130.000.000 ευρώ), τιμή στην οποία τα αγόρασαν τα Ταμεία, αλλά στο… 82%! Και έφθασε η ώρα του δικαστηρίου και ρωτήθηκε ο καθηγητής που προσκόμισε στον ανακριτή το ανώνυμο χαρτί με το 82%.

– Ποιος έκανε την αποτίμηση αυτή;
– Την έκανε ένας καθηγητής, φίλος μου, από τη Σορβόνη!
– Πώς λέγεται;
– Δεν μπορώ να σας πω.
– Μα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα ανυπόγραφο χαρτί! Πείτε μας, παρακαλώ, το όνομα του συντάκτη.
– Δεν μπορώ, έχω δώσει τον λόγο μου!
– Ναι, αλλά εδώ δικάζουμε ανθρώπους με αυτό το στοιχείο.
– Δεν μπορώ. Εχω δώσει λόγο και μάλιστα ο καθηγητής αυτός πέθανε!

Σε λίγες μέρες ο εισαγγελέας ζήτησε πραγματογνωμοσύνη. «Για να διαφυλάξουμε το κύρος της Δικαιοσύνης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και έρχεται (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.) ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) και κάνει την επιστημονική μελέτη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Στ. Παπαδόπουλος, και τι λέει; «Η εύλογη αξία του ομολόγου (που αγόρασε το ΤΣΠΕΑΘ) θα ανήρχετο στο 105,357% επί της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερη από την τιμή έκδοσης του ομολόγου επί της ονομαστικής του αξίας!» Και όμως, διώχθηκαν και καταστράφηκαν άνθρωποι με ένα ανώνυμο χαρτί! Τι άλλο λέει η πραγματογνωμοσύνη του ΟΔΔΗΧ; «Η θεωρητική μέση σταθμική απόδοση του ομολόγου θα ανήρχετο σε 5,119% ετησίως!» Και όμως, καταστράφηκαν άνθρωποι επειδή κατηγορήθηκαν ότι αγόρασαν ομόλογα που είχαν… μηδενικό επιτόκιο μετά τα πέντε πρώτα χρόνια, που το επιτόκιο ήταν σταθερό 6%! Υπάρχουν, όμως, και άλλες πτυχές του στησίματος της υπόθεσης των ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δομημένα ομόλογα αγόρασαν 62 Ταμεία, αλλά επελέγησαν και διώχθηκαν τρία, με κορυφαίο εκείνο του ΤΣΠΕΑΘ, το Ταμείο του Τύπου όπου η διαπλοκή είχε πρόσβαση και επιρροή, και άνεση κινήσεων και σκηνοθεσίας!

Τι και αν το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλαν τα Ταμεία κατέληξε ατόφιο στα ταμεία του κράτους; Παρ’ όλα αυτά, το στοιχείο επί του οποίου έχτισε το παραπεμπτικό βούλευμα ένας εισαγγελέας, που τον τελευταίο καιρό ακούστηκε πολύ ώσπου παύθηκε, είναι ένα «χαρτί» με την υπογραφή ενός Ελληνα από το Αιγάλεω (πρώην πλέον) υπαλλήλου ελβετικής τράπεζας. Το εν λόγω πλαστό χαρτί ο εκπρόσωπος της ελβετικής τράπεζας στην Ελλάδα το χαρακτήρισε «άγνωστο σε αυτόν», ο δε επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παν. Γεννηματάς το χαρακτήρισε «μη τραπεζόμορφο»! Οταν, όμως, ο υπάλληλος κλήθηκε να καταθέσει στις ελβετικές Αρχές (όπως φαίνεται από τη δικογραφία) είπε επί λέξει: «Δεν γνωρίζω τίποτε για προμήθεια από ομόλογα»! Τόσο καλά… Κι όμως, αυτό το «μη τραπεζόμορφο» έγγραφο κρίθηκε θεμέλιο για να στηθεί επάνω του μια ολόκληρη σκευωρία.

Η επιστολή της ελβετικής τράπεζας Investec, που μεταφράστηκε λανθασμένα

Υπάρχει, όμως, και άλλη ματσαράγκα, την οποία αποκάλυψε στο δικαστήριο γνωστός και διακεκριμένος δικηγόρος! Σε έγγραφο της παγκοσμίως γνωστής τράπεζας Investec, από την Ελβετία, αναγράφονται, σχετικά με τις αμοιβές που καταβλήθηκαν στην εταιρία που μεσολάβησε για την πώληση των ομολόγων, καθαρά τα εξής: «These commissions represent 5%-5,5%. This is not considered to be outside normal practice for this type of transaction». Δηλαδή: «Οι προμήθειες ύψους 5% και 5,5% που καταβλήθηκαν δεν είναι εκτός της συνήθους πρακτικής για αυτού του τύπου τις συναλλαγές». Ξέρετε τι έλεγε επί λέξει η επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών που έφτασε στον ειδικό ανακριτή; «Τα ποσοστά αυτά θεωρούνται εκτός της συνήθους πρακτικής για τέτοιου είδους συναλλαγές»! Πρόκειται, ασφαλώς, για πρωτοφανή παγίδευση της Δικαιοσύνης! Εκεί, όμως, που προκλήθηκε ανατριχίλα ήταν όταν εμφανίστηκε έγγραφο της -τότε- «ανεξάρτητης» Αρχής της Πειραιώς (και Χαμοστέρνας) προς την ελβετική αστυνομία και… δώστε προσοχή. Τον Ιούνιο, λοιπόν, του 2007 η «ανεξάρτητη» Αρχή, σε έγγραφό της προς τις ελβετικές Αρχές, αναφέρει: «Η έρευνα πρέπει να τελειώσει έως το φθινόπωρο, που θα γίνουν οι εκλογές!» Από πού αντλούσε τη βεβαιότητα και ενημέρωνε και αξιωματικούς ξένης χώρας (πώς λέγεται αυτή η ενέργεια, αλήθεια;) το γραφείο του πρώην «αδέκαστου» αντιεισαγγελέα από τον Ιούνιο (προτού μπουν οι φονικές φωτιές του 2007) ότι τον Σεπτέμβριο (φθινόπωρο) θα είχαμε εκλογές, κάτι που δεν ήξερε ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας; Τελικά τι ήταν τα «ομόλογα»; Μήπως προσάναμμα για να καούν η Ελλάδα και ο Καραμανλής;

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ