Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Δωρεάν περίθαλψη μόνο για ανασφάλιστους με εισόδημα έως 6.000 €

Στα… χαρτιά φαίνεται ότι μένει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους περίπου 2.500.000 ανασφάλιστους πολίτες, που ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος» στη Βουλή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, μόνο οι ανασφάλιστοι με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ ετησίως θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά συμμετοχή, όπως γίνεται με όλους τους άλλους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις δομές του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία και τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείονται από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον οργανισμό. Αυτό συνεπάγεται, για ακόμα μια φορά, την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων, αφού οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να συνωστίζονται στις τεράστιες λίστες αναμονής του ΕΣΥ για να κάνουν μια απλή αιματολογική εξέταση.

Σημειώνεται ότι για πολλές εξετάσεις η αναμονή ξεπερνά τους δυο μήνες, ειδικά για τα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου καταλήγουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα.

Από αυτή την ταλαιπωρία εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία και ΠΕΔΥ, και ως εκ τούτου μπορούν να επισκεφθούν και ιδιώτες γιατρούς. Επίσης, παραμένει η κάλυψη των ανασφαλίστων μόνο μέσω ΑΜΚΑ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών, οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν ΑΜΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι και οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, γι’ αυτό και αναζητούν τρόπο για την εφαρμογή του μέτρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ