Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Δώρο στον Τσίπρα από το ΔΝΤ

Ακούγοντας -ή για την ακρίβεια, διαβάζοντας- την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ορθά κοφτά στον «Guardian» ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να περιμένουν «καμιά συμπάθεια» από το ΔΝΤ, το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει κάποιος είναι να… θυμώσει.

Πώς μπορεί άλλωστε να θυμώσει κανείς με τοκογλύφους, τη στιγμή που έχουν τη διεθνή νομιμοποίηση για την εκτέλεση των καθηκόντων τους;

Ωστόσο, διαβάζοντας τις κυνικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα ότι η ίδια συμπονά «πολύ περισσότερο» τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου από τους γονείς και τις μητέρες της χώρας μας που λόγω κρίσης δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, κάθε Ελληνας πολίτης, που πιστεύει βαθιά στην ανάγκη της διατήρησης της ευρωπαϊκής τροχιάς της χώρας, οφείλει να εξοργιστεί με τον, αν μη τι άλλο, προκλητικό… επιλεκτικό ανθρωπισμό της κυρίας Λαγκάρντ, αλλά και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ελίτ. Εκείνης της ομάδας ανθρώπων δηλαδή που από τη μία μιλούν για ανάπτυξη και «στήριξη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» και από την άλλη δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι η «συνταγή λιτότητας» που μας συνέστησαν έχει αποτύχει.

Σχεδόν προβοκατόρικα λοιπόν η Κριστίν Λαγκάρντ, υποσκάπτοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίζονται να κρατήσουν την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, και σε μια εποχή κατά την οποία κομματικοί σχηματισμοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μάχονται για να τη θέσουν εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς, δήλωνε στον «Guardian» την περασμένη Παρασκευή: «Μην περιμένετε καμιά συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας»! Αν κρίνει κανείς όμως τελικά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή της, το μόνο που κατάφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν να προκαλέσει τη λαϊκή οργή στην Αθήνα, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων της σύμβασης που έχει υπογράψει η Αθήνα.

Απαντώντας δε στη συνέχεια σε ερώτημα αναφορικά με το αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους γονείς και τις μητέρες σήμερα στην Ελλάδα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, απέδειξε ότι όχι μόνο τους έχει ήδη βγάλει, αλλά και ότι μάλλον δεν τους σκέφτηκε ποτέ! Η γαλλική της καταγωγή, όμως, δεν της επέτρεψε να αποκαλύψει τις σκέψεις της με τόσο άκομψο τρόπο. «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο σε κάποιο μικρό χωριό του Νίγηρα, τα οποία πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και αναγκάζονται να μοιραστούν στα τρία ακόμη και την καρέκλα του θρανίου και προσδοκούν τη μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα» είπε η Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα, σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικό παραλήρημα!

Το Παρίσι πάντως, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στον «Guardian», έκανε λόγο για άποψη «ολίγον γελοιογραφική και σχηματική», αδειάζοντας ουσιαστικά τη Λαγκάρντ. «Βρίσκω την άποψή της ολίγον σχηματική και γελοιογραφική. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας Νατζάτ Βαλό – Μπελκασέμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.


Facebook: Καταιγιστικά σχόλια της «κατέβασαν» το προφίλ

Περισσότερα από 12.000 «πικρά» σχόλια (γραμμένα στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα ελληνικά) από εξοργισμένους Ελληνες «βομβάρδισαν» το προφίλ στο facebook της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την προσπάθειά της να ανασκευάσει τις προηγούμενες σκληρές δηλώσεις της για τη χώρα μας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου θυμήθηκαν τα «γαλλικά» τους και… στόλισαν την Κριστίν Λαγκάρντ με διάφορους χαρακτηρισμούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν μπορούν να αναπαραχθούν).

Κάποιοι αντέδρασαν με ειρωνικά σχόλια στο στάτους της κυρίας Λαγκάρντ: «Εχω πει πολλές φορές ότι βλέπω με συμπάθεια τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αυτός είναι ο λόγος που το Ταμείο στηρίζει την Ελλάδα».

«Με τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς» και «μαντάμ η κρίση “σας” είναι τεχνητή, δεν τρώμε κουτόχορτο» της διεμήνυσαν. Ορισμένοι έγραψαν «ΕΛΛΑΔΑ», «ζήτω η γαλανόλευκη» και «ντροπή στους τοκογλύφους». Αλλοι απαίτησαν δημόσια συγγνώμη για «τον εξευτελισμό διεθνώς του ελληνικού λαού» και κάποιοι άλλοι την προέτρεψαν να… ζήσει «για έναν μήνα με 350 ευρώ, δηλαδή με όσα έχουν οι Ελληνες της ηλικίας της». Αρκετοί περιέγραψαν με χιούμορ την… πικρή τους καθημερινότητα: «Πωλείται μηχανάκι μεταχειρισμένο, σε άριστη κατάσταση. Ακούς κυρα- Λαγκάρντ; Πουλάω την αγάπη μου»! Και άλλοι «ανέβασαν» ελληνικά τραγούδια και αφιερώματα για την Ελλάδα, όπως ένα άρθρο των «New York Times» για «το λίκνο της δημοκρατίας».

Ολα ξεκίνησαν με τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στον «Guardian». «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για τα παιδάκια της Αφρικής παρά για τα Ελληνόπουλα. «Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα, γιατί πιστεύω ότι αυτά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα» είπε, σχολιάζοντας ότι αν οι Ελληνες γονείς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, να πληρώσουν τους φόρους τους. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ανάρτησε στο facebook «λόγια» συμπάθειας προς τους Ελληνες: «Το Ταμείο στηρίζει την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να επανέλθει στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Σημαντικό μέρος της προσπάθειας είναι ότι ο καθένας πρέπει να φέρει το δικό του μερίδιο βάρους, ιδιαίτερα οι πιο προνομιούχοι, ιδίως όσον αφορά την πληρωμή των φόρων τους».

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Σφοδρές αντιδράσεις των κόμματων

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν και στην Ελλάδα οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκει με τέτοιες δηλώσεις η κυρία Λαγκάρντ. Είναι σαν να ζητούν ευθύνες από έναν ασθενή για την αγωγή που του έδωσε ο γιατρός του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Το ύφος της κυρίας Λαγκάρντ ήταν απαράδεκτο και προσβλητικό. Αναγκάστηκε να ανασκευάσει μετά τις αντιδράσεις».

«Το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθεια της κυρίας Λαγκάρντ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυρία Λαγκάρντ οφείλει να γνωρίζει ότι ούτε τα παιδιά της Αθήνας ούτε τα παιδιά του Νίγηρα επαιτούν ελεημοσύνη από το ΔΝΤ. Οφείλει, επίσης, να γνωρίζει ότι η θεσμική της θέση δεν της επιτρέπει τέτοιου είδους σχολιασμούς» τονίζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι είναι περιττό να την καταδικάσει, καθώς Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι για το ΚΚΕ μέτωπα πάλης.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ