Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Δώσε διαφήμιση στον τρελό γιατί θα έχεις θέμα!»

Πως ξετυλίχτηκε το κουβάρι από την «εγκληματική οργάνωση» δημοσιογράφων! Απειλές και εκβιασμοί  σε ΔΕΚΟ! Ο «ιθύνων νους» με τις «γερές» επαφές

Μια… ομάδα, η οποία στόχευε με εκβιασμούς και ασφυκτικές πιέσεις σε πρόσωπα-κλειδιά να καρπωθεί τα διαφημιστικά κονδύλια από κρατικούς φορείς και ΔΕΚΟ, φέρεται ότι είχαν συστήσει οι τρεις (μέχρι στιγμής) κατηγορούμενοι στην υπόθεση του παραδημοσιογραφικού κυκλώματος, το οποίο αποκαλύφθηκε προ ολίγων ημερών. Πρόκειται για πρόσωπα που προσπαθούσαν να αποκτήσουν προσβάσεις σε πολιτικούς χώρους και υψηλά ισταμένους (κάποιες φορές, το πέτυχαν), εξασφαλίζοντας κρατικοδίαιτες θέσεις και διαφημιστική δαπάνη.
Από τις δεκάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους, οι οποίες αποτελούν υλικό της δικογραφίας, προκύπτει η αγωνιώδης προσπάθειά τους να πείσουν ότι λειτουργούσαν εκ μέρους πολιτικών προσώπων, στα οποία προσπαθούσαν να αποκτήσουν προσβάσεις. Στο «στόχαστρο», εκτός από την ΕΥΔΑΠ, είχαν βάλει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, για να απλώσουν τα δίχτυα τους στη διαφημιστική δαπάνη της Περιφέρειας. Τελικά, κατέληξαν να οδηγηθούν με βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο 50χρονος Τάκης Μουσσάς, με… θητεία κυρίως σε θέσεις υπευθύνου γραφείων Τύπου και συμβούλου επικοινωνίας, αλλά και διδάσκων δημοσιογραφία στο ΙΕΚ Ακμή, ο 42χρονος εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος και ο 35χρονος δημοσιογράφος και διευθυντής ιστοσελίδας Χρήστος Φράγκου κατηγορούνται ότι, με γνώμονα το προσωπικό οικονομικό συμφέρον τους, χρησιμοποιώντας απειλές για δυσφήμιση προσώπων και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσπαθούσαν να καρπωθούν διαφημιστικά κονδύλια!
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του παραδημοσιογραφικού κυκλώματος άρχισε όταν η 44χρονη υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου αποφάσισε, το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου, να μεταβεί στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής και να καταγγείλει τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν, με απειλές που στόχευαν την ίδια και το ανήλικο παιδί της, προκειμένου τα μέλη του κυκλώματος να βάλουν «χέρι» στη διαφημιστική δαπάνη της ΔΕΚΟ. Τον ρόλο του «ιθύνοντος νου» έχει ο 50χρόνος Τάκης Μουσσάς. Εχοντας δεκαετή γνωριμία με την Κάτζου, απαιτεί να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Ακρόπολη», τον «τρελό», όπως τον αποκαλεί στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με την καταγγέλλουσα.
Αλλωστε, ο 50χρονος γνώριζε καλά το διαφημιστικό μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ, καθώς κατείχε, έως τον Μάιο του 2015, τη θέση του υπευθύνου Επικοινωνίας του πρώην προέδρου και διευθύνοντος Τύπου της ΔΕΚΟ!

Το κονδύλι

Αυτό είναι κάτι που και η καταγγέλλουσα επισημαίνει στην πρώτη κατάθεσή της στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών, όταν ερωτάται εάν το ποσό των 20.000 ευρώ τον μήνα, που απαίτησε ο κατηγορούμενος για την προβολή της ΕΥΔΑΠ σε ιστοσελίδες, ήταν εύλογο.
«Το κονδύλι αυτό είναι εύλογο για την προβολή της εταιρίας και, εφόσον εγώ κάνω τεκμηριωμένη πρόταση προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, θα εγκριθεί σίγουρα, και ο Τάκης Μουσσάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, γιατί ήταν στη θέση μου, μέχρι τον Μάιο του 2015. Από τη θέση αυτή ξέρει πάρα πολύ καλά τι ποσά δίνονταν και μπορούν να δοθούν για την προβολή της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, επί θητείας του Μουσσά, ο προϋπολογισμός για την προβολή της ΕΥΔΑΠ έφτανε τα 2.200.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1.500.000 ευρώ» ξεκαθαρίζει η καταγγέλλουσα.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη ανάλογη θέση την οποία κατείχε. Με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα (η οποία εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου 2012), είχε διοριστεί σε θέση δημοσιογράφου στο γραφείο Τύπου του.

Μαζί με Σαββαΐδου

Σε παρόμοια θέση (υπεύθυνος επικοινωνίας) είχε προσληφθεί και στο γραφείο της πρώην γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Επιπλέον, για δύο χρόνια εργαζόταν ως σύμβουλος επικοινωνίας σε πιστωτικό ίδρυμα. Τραγική ειρωνεία, ότι η σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει με την τράπεζα έληξε μόλις δύο 24ώρα πριν από τη σύλληψή του, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου!

Θέση στον κρατικό μηχανισμό κατείχε στο παρελθόν και ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Είχε διοριστεί υποδιοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), επί Ν.Δ. Μάλιστα, στις αρχές του 2009, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην αναβάθμιση του εκδότη, με απόφαση του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς αποφασίστηκε να μετέχει και στην πενταμελή ομάδα αξιολόγησης ιατρών ΕΣΥ του ΨΝΑ, έκρινε δηλαδή αν θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ένας επιστήμονας ή όχι! Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι εκδότης εφημερίδας με σχεδόν μηδενική κυκλοφορία, φέρεται ότι έχει υπέρογκα διαφημιστικά έσοδα.

Σε 18 μήνες ζεστό χρήμα 345.261 € 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας από το «Αναλυτικό Καθολικό Προμηθευτών της ΕΥΔΑΠ», ο εκδότης φέρεται ότι έλαβε σε διάστημα ενός έτους (από τις 05/07/2013 έως τις 21/07/2014) συνολικό ποσό ύψους 201.966 ευρώ για διαφημίσεις, ενώ δεύτερη εταιρία του εκδότη έλαβε σε διάστημα ενάμισι έτους 143.295 ευρώ. Και στο παρελθόν όμως υπήρξαν καταγγελίες για υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των εφημερίδων του, δυσανάλογη της κυκλοφορίας τους!

Ο εργαζόμενος στη ΔΕΗ «εκδότης» που ήθελε να γίνει και πρόεδρος σε ομάδα του Πειραιά!

Πως τον πέταξε (με κλωτσιές) έξω διευθυντής δημοτικού ραδιοσταθμού

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που ο συλληφθείς «εκδότης», εργαζόμενος στη ΔΕΗ, στα Καμίνια, έκανε και τον δημοσιογράφο! Είχε, μάλιστα, πείσει δήμαρχο να του ανατεθεί εκπομπή σε δημοτικό ραδιόφωνο.
Μια ημέρα είχε καλεσμένο στην εκπομπή του δήμαρχο γειτονικού δήμου και τον «ξεσκόνιζε» πατόκορφα!

Ο διευθυντής, που είχε αναλάβει πριν από λίγες ημέρες, τον κάλεσε στο γραφείο του. «Δεν πρέπει να καλοπιάνουμε τους καλεσμένους» του είπε. «Μα, έχω τις δημόσιες σχέσεις του δήμου του!» απάντησε ο… εκδότης! «Τόσο το χειρότερο!Αν το ξανακάνεις, να μην ξαναπατήσεις εδώ!» του λέει ο διευθυντής. «Σε γράφω στα ……. μου! Εμένα με διόρισε ο δήμαρχος και δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω!» ήταν η απάντηση και την επόμενη στιγμή ο «εκδότης» έβγαινε από το γραφείο κλοτσηδόν! Φυσικά, τερμάτισε τη σταδιοδρομία του ως «ραδιοφωνικός», αλλά, ως απεδείχθη, είχε υψηλότερες βλέψεις!

Οταν αποφάσισε να γίνει «εκδότης», σφετεριζόμενος τίτλους εφημερίδων που είτε δεν του ανήκαν είτε τους «άρπαζε» παρακολουθώντας την κίνηση στο γραφείο σημάτων του υπ. Εμπορίου, βρήκε αμέσως «στήριγμα». Επρόκειτο για έναν από τους αρχαιότερους βουλευτές της Ν.Δ. στο λιμάνι. Εκείνος όχι μόνο τον «δικτύωσε» (όπως έλεγε ο «εκδότης»), αλλά μεσολάβησε στον τότε υπουργό Υγείας και ο «εκδότης» διορίστηκε αντιπρόεδρος στο «Δαφνί», όπου (ως λέγεται) νοσηλευόταν και στενός συγγενής του! Κάποια στιγμή, όμως, ένα από τα έντυπα του «συγκροτήματός» του επετέθη κατά του… προϊσταμένου του υπουργού, ο οποίος τον μήνυσε και τον εξωπέταξε!
Οταν πλέον ήταν μέγας και τρανός «εκδότης», αποφάσισε να γίνει και πρόεδρος ομάδας! Ετσι, ζήτησε από γνωστό εφοπλιστή, πρόεδρο της «γαλάζιας» ομάδας του μεγάλου λιμανιού, να του παραχωρήσει το πακέτο των μετοχών.
«Είμαι ο τάδε, εκδότης και δημοσιογράφος. Θέλω να αγοράσω την ομάδα!»
Ο εφοπλιστής τηλεφώνησε σε φίλο του, δημοσιογράφο. «Με πήρε ο “εκδότης” και θέλει να μας αγοράσει».
«Μακριά! Πρόκειται για φόλα!» του είπε ο φίλος και η «αγορά του αιώνα» ναυάγησε! Επειτα από λίγες ημέρες, έσκασε η «μπόμπα» και ο «εκδότης» οδεύει προς την περιφέρεια του βουλευτή ο οποίος τον «ανακάλυψε» και τον προωθούσε συστηματικά!

Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Μουσσάς, ελεύθεροι (με όρους) οι άλλοι δύο

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος ο Τάκης Μουσσάς ενώ ο Παναγιώτης Μαυρίκος και ο Χρήστος Φράγκου αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.
Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες απολογίες ενώπιον του 1ου ειδικού ανακριτή, την Παρασκευή όπου ο 50χρονος δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα… γραφεία Τύπου, Τάκης Μουσσάς, ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος και ο 35χρονος δημοσιογράφος Χρήστος Φράγκου αντιμετώπισαν τις βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης και της ενεργητικής δωροδοκίας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών έκαναν λόγο για διαφημιστικές καταχωρίσεις, τις οποίες λάμβαναν μέσω μιας θεμιτής και συνηθισμένης διαδικασίας!
Ο 50χρονος Τάκης Μουσσάς, σύμφωνα με πληροφορίες, επί πέντε ώρες και χωρίς την παρουσία των δικηγόρων του, Θόδωρου Μαντά και Σάκη Κεχαγιόγλου, προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, φέρεται ότι υποστήριξε πως η επικοινωνία και οι διάλογοι ήταν στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας και της επιδίωξής του να εξασφαλίσει διαφημιστική ύλη για τα έντυπα με τα οποία συνεργαζόταν.

Από την πλευρά του, ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος φέρεται ότι δήλωσε στην απολογία του θύμα επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε λόγω της αδέσμευτης (!) δημοσιογραφικής πένας του. Τις κατηγορίες φέρεται ότι αρνήθηκε και ο τρίτος δημοσιογράφος, Χρήστος Φράγκου, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τους συγκατηγορουμένους του.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ