Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

«Δώστε επιτέλους τα (297.000.000) αναδρομικά τώρα»

Νέο έγγραφο του υπ. Εθν. Αμυνας στο Οικονομικών να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ για τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων και των Σωμ. Ασφαλείας

{Από το ένθετο «ΑΡΜ» που κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή με τη «δημοκρατία»}

«Βεντέτα» μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως έχει ανοίξει για το θέμα της πλήρους αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Σε συνέχεια της νομοθετικής διάταξης και της κοινής υπουργικής απόφασης (την είχε αποκαλύψει το «ΑΡΜ») που συντάχθηκαν και προωθήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έστειλε εκ νέου έγγραφο στους Γιάννη Βαρουφάκη και Δημήτρη Μάρδα, στους οποίους υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις πρέπει να εφαρμόζονται.

«Για λόγους χρηστής διοίκησης και ηθικής ικανοποίησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ να εφαρμοστούν πλήρως, ήτοι να καταβληθεί αναδρομικά από 1/8/2012 και το υπόλοιπο 50% των αποδοχών» αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που φέρει την υπογραφή του Πάνου Καμμένου, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης […] έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων».

Αναλύεται μάλιστα το ποσό που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των μισθών. Οπως αναφέρει το έγγραφο, θα απαιτηθούν συνολικά 170.000.000 ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς από 1/8/2012, από τότε δηλαδή που εφαρμόστηκε το «ψαλίδι» στους μισθούς και στις συντάξεις, έως 31/12/2014 (ΓΕΣ 92.000.000, ΓΕΝ 32.735.000 και ΓΕΑ 45.284.340), και μηνιαίως από την πλήρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περίπου 5.700.000 ευρώ (ΓΕΣ 3.000.000, ΓΕΝ 1.123.000 και ΓΕΑ 1.558.200). Οσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, για τα αναδρομικά θα απαιτηθούν συνολικά 127.000.000 ευρώ, και μηνιαίως 4.400.000 ευρώ.

Η καταβολή

Γίνεται επίσης, από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μία αλλαγή όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών (από το κείμενο της ΚΥΑ), και προτείνεται πλέον το ποσό της εφάπαξ δόσης των αναδρομικών όπως ανέλθει στα 500 ευρώ, σε αντιδιαστολή με τα 250 ευρώ που ίσχυε στην ΚΥΑ που εστάλη προ ημερών, η δε καταβολή των αναδρομικών καθορίζεται σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 36 που προβλέπονταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νομικές προεκτάσεις όσον αφορά στην παρέλευση 5ετίας σε περίπτωση που θα αρχίσει η καταβολή των νέων αναδρομικών μετά την παρέλευση της τρέχουσας 3ετίας».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο χρόνος έναρξης καταβολής των αναδρομικών αφήνεται στη ευχέρεια του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, η απάντηση είναι πως, επί της παρούσης, δεν υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της αποφάσεως του ΣτΕ (αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας), έστω και αν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι έχουν εξευρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια (εκφράζει ωστόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων). Παραμένει λοιπόν άγνωστο πότε, και αν, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ