Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Δουλειά σε 150.000 ανέργους

Με «παροχές» προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το Μνημόνιο 4

Και 11.000 προσλήψεις στην υγεία εξήγγειλε ο Πολάκης

Πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης (και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) ανακοίνωσε ο Παπαδημητρίου. Το Δημόσιο θα πληρώνει τον κατώτατο μισθό και τις εισφορές!

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Πρόεδρος ο Μακρόν, «νικήτρια» η Λεπέν, τεράστια αποχή!

►Ο τελικός της ντροπής!

►Εγκατάλειψε νεογέννητο μέσα σε χαρτόκουτο

►Συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

►Το SPD κατά Σόιμπλε για συγκάλυψη φοροφυγάδων

►Kοροϊδία Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

►«Συντριπτική απάντηση αν προσβληθούν τα σύνορα»

►Στα 81 έτη του πάει για μεταπτυχιακό ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος

Εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης  Δ. Παπαδημητρίου από την Κοζάνη για οκτάμηνες συμβάσεις εντός του 2017

Π ρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2017. Αυτά ανέφερε από την Κοζάνη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σε φορείς και πολίτες στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης που θα βασίζεται στην κοινωφελή εργασία, αλλά θα ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα συμπεριλάβει 55.000 νέους ανέργους, απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εργασίες με βάση τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν, 25.000 μακροχρόνια ανέργους και οι υπόλοιποι 70.000 άνεργοι στην κοινωφελή εργασία.

Ιδιωτικός τομέας

Η επιδότηση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει κατώτατο μισθό με ασφαλιστικές εισφορές. Οπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, «για το πρώτο κύμα των εργαζομένων μετά την οκτάμηνη απασχόλησή του, το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει για ένα έτος θα χρησιμοποιηθεί ως επίδομα απασχόλησης ώστε ο απασχολούμενος να συνεχίσει να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό θα συνεχιστεί για τρία κύματα, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει τόσο στη δημιουργία έμμεσων θέσεων εργασίας όσο και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων με τις εισφορές.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε επίσης στα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, που επηρεάζουν την τοπική παραγωγή και το μέλλον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
«Εξαιτίας της δραστηριότητας της ΔΕΗ, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με πολύ υψηλή ανεργία, καταφέρνει να εμφανίζεται συγκριτικά ως πλούσια, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά ενισχύσεων από την Ε.Ε. που θα μπορούσαν να λάβουν οι τοπικές επιχειρήσεις» είπε.
Διαπίστωσε ότι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και την ένταξη των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων των εδαφών σε ένα εθνικό σχέδιο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, όπου τα ενταγμένα έργα αγγίζουν το 38% του προγράμματος, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν ενταχθεί συνολικά 39 έργα προϋπολογισμού 95.700.00 ευρώ, με τον Δήμο Κοζάνης να κρατά τη σκυτάλη με έργα συνολικού προϋπολογισμού 63.500.00 ευρώ.

«Δεν θέλαμε να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αλλά…»

Την αισιοδοξία του ότι ως τις αρχές του Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα δώσει ώθηση τόσο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σε δηλώσεις του εκτιμά ότι στο Eurogroup της 22α Μαΐου θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσθέτει ότι, παρότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα δεν είναι μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, το 2017 θα είναι χρόνος πραγματικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με όσα προβλέπονται σε σχέση με τη ΔΕΗ στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για τα ενεργειακά (μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων), ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ», αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άφησαν πολλά περιθώρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα με βάση τα αιτήματα στον νέο αναπτυξιακό νόμο, η πλειονότητα των οποίων αφορά τη βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. «Και αυτό φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που είναι πάρα πολλές και χρειάζονται χρηματοδότηση» επισημαίνει.

585.840 εργαζόμενοι (μερικής απασχόλησης) ζουν με 408,69 € τον μήνα

Με 408,69 ευρώ τον μήνα ζουν 585.840 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν υπό συνθήκες μερικής απασχόλησης. Τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τον Ιούλιο 2016 δείχνουν ότι, σε σύνολο 2.004.662 εργαζομένων, ένας στους τέσσερις δουλεύει με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αυξήθηκε η μέση απασχόληση κατά 1,8%. Στο σύνολο των ασφαλισμένων το 87,17% έχει ελληνική υπηκοότητα, το 2,64% άλλης χώρας Ε.Ε. και το 9,18% χώρας εκτός Ε.Ε. Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων το 52,53% έχει αλβανική υπηκοότητα, ενώ ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν και της Βουλγαρίας.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι «Υπάλληλοι γραφείου» με ποσοστό 21,62%. Το 27,01% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι γραφείου», το 26,23% είναι «Απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,33% είναι «Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες». Συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2015 η μέση απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν κατά 6%. Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι:
• Στις κοινές επιχειρήσεις το μέσο ημερομίσθιο για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης είναι 50 ευρώ και ο μέσος μισθός 1.167,48 ευρώ.
• Στη μερική απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο είναι 23,64 ευρώ.
• Το 24,31% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και το 54,99% έως 39 ετών.
• Στο σύνολο των ασφαλισμένων το 21,62% των ασφαλισμένων απασχολείται στην κατηγορία «Υπάλληλοι γραφείου».
• Το 21,55% απασχολείται στον κλάδο «Ξενοδοχεία και εστιατόρια», το 21,28% στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο» και το 13,51% στις «Μεταποιητικές βιομηχανίες».

Σύλλογοι, φορείς και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Τρικάλων υποδέχτηκαν με πανό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ενισχυμένο κατά 7.500 εργαζομένους είναι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα έχουν δρομολογηθεί περίπου 11.000 προσλήψεις μέσω προκηρύξεων που ήδη τρέχουν ή αναμένεται να ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το Νοσοκομείο Τρικάλων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ο κ. Πολάκης σημείωσε επίσης πως τέτοια ένεση στο ΕΣΥ έχει να υπάρξει από τη δεκαετία του ’80 και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι περνάμε σε μια άλλη μέρα. Μαζί με τον νόμο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που κλείνει -και πλέον μπαίνουμε σε ήρεμα νερά για τα επόμενα δύο χρόνια- ψηφίζεται και το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της υγείας, το οποίο πρακτικά θα είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στη διαπλοκή, στην παραοικονομία και στο μαύρο χρήμα που υπήρξε στον χώρο. Επιπλέον, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της χώρας, οι οποίες θα είναι 260 υγειονομικές δομές σε 65 πόλεις».

Οσον αφορά το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας στον νομό Τρικάλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η πόλη των Τρικάλων διαθέτει ένα εξαιρετικής ποιότητας νοσοκομείο, με πολύ καλό προσωπικό. «Επισκέφθηκα τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μπορώ να πω ότι τέτοιες μονάδες μόνο σε πολύ μεγάλες πόλεις υπάρχουν, και επισκέφθηκα τον χώρο όπου γίνονται και δύο αγγειοπλαστικές. Πιστεύω ότι έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο της περιοχής σας με περίπου 1.500.000 ευρώ, παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από πλευράς Κρατικού Προϋπολογισμού. Επίσης, με περίπου 2.500.000 ευρώ για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ και με μια συνολική χρηματοδότηση, εξόφληση πρακτικά των παλαιών ληξιπρόθεσμων που είχαν συσσωρευθεί από τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού στο Νοσοκομείο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζομένους του νοσοκομείου και εκπροσώπους συνταξιοδοτικών σωματείων, συλλόγων, φορέων που ζήτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ