Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Δράμα με τις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών!

Εξι μήνες έως ένα χρόνο (χειρουργεία) αναμονής στα κρατικά νοσοκομεία

Εναν ατέρμονο εφιάλτη ζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, που περιμένουν έως και έξι μήνες για να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους και έναν χρόνο για το χειρουργείο, τη στιγμή που ο χρόνος για πολλούς μετρά αντίστροφα.
Οι μεγάλες λίστες αναμονής σε έξι μεγάλα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελληνία Ομοσπονδία Ενώσεων Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είναι αδιάψευστη απόδειξη ότι οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας είναι δύο φορές άτυχοι, εκτός εάν διαθέτουν πάνω από 5.000 ευρώ για κάθε ακτινοθεραπεία… στον ιδιωτικό τομέα!

Συγκεκριμένα, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι έως τον Φεβρουάριο του 2017. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και φυσικά δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί και απόγευμα.

Στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι πάνω από 40 ημέρες. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη τη βόρεια Ελλάδα, καθότι τα ακτινολογικά μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας είναι παλαιού τύπου και συχνά παρουσιάζουν βλάβες.

Στο Ογκολογικό Κηφισιάς, η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι τρεις μήνες και ένας μήνας για διαγνωστικές εξετάσεις μαγνητικού και αξονικού τομογράφου.
Το θεραπευτήριο «Αλεξάνδρα» διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που εξυπηρετούσε 15 ασθενείς ημερησίως, όμως είναι χαλασμένο εδώ και έναν μήνα.

Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το Ιδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά επτά συγχρόνων γραμμικών επιταχυντών για τα νοσοκομεία: Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Ομως κανένας δεν εγκαταστάθηκε, γιατί δεν είναι έτοιμοι οι χώροι υποδοχής των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και δεν υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση, όπως αναφέρουν ρητά οι όροι της δωρεάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ