Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σε καραντίνα για δύο μήνες (τουλάχιστον)

Δίνονται άμεσα 2 δισ. για τη στήριξη των εργαζομένων  και των επιχειρήσεων
Αναστέλλονται φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Χρειάζονται και άλλα μέτρα

Η Θέση μας: Κλείστε τώρα το Χρηματιστήριο

Νέο δραματικό διάγγελμα, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για ένα δύσκολο δίμηνο που ακολουθεί, και προέταξε την ατομική ευθύνη καθενός προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες η κατάσταση.

«Δεν θα βγούμε αλώβητοι» αναγνώρισε και προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών του κράτους προκειμένου να στηριχθούν η οικονομία και οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη διάθεση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες, μίλησε για αναστολή υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς Εφορία και Ταμεία, κάλεσε τους επιχειρηματίες να μην προβούν σε απολύσεις και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει επιδότηση για νέες θέσεις εργασίας.

Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί, αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.

Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Ολες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον Προϋπολογισμό του 2020. Οπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους ανέργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά “κόκκινων” δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας. Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Οπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό.

Συμπατριώτες μου παντού στην Ελλάδα, στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Οσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Ελληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος!»

Στο καθήκον

Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Ομως, πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο της ζωής. Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι!

Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Ομως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας.

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε. Οι Ελληνες θα βγούμε και πάλι νικητές!»

«Η ανεμελιά δεν είναι μαγκιά, είναι ανευθυνότητα»

 Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες: «Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορονοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε. Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί:

“Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς”. Και μας συμβουλεύουν: “Μη φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μη νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους”.

Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Ομως, κυκλοφορώντας άσκοπα, κυκλοφορείτε και τον ιό. Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι, αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι μαγκιά ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ