Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Δυο αντίθετες αποφάσεις τινάζουν στον αέρα τα οικονομικά των δήμων

Βραδυφλεγής βόμβα στα οικονομικά θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν βάλει ένα Προεδρικό Διάταγμα και μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, απειλώντας να μεγαλώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμοι.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ με βάση την οποία καταρτίστηκαν οι προϋπολογισμοί των δήμων (εκδόθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2011 και μιλάει για καταχώριση των προϋπολογισμών – ό,τι, δηλαδή, οφείλουν οι δήμοι από τα περασμένα έτη σ’ έναν κωδικό, τον Κωδικό 80) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Π.Δ. 113/2010, που ορίζει οι προϋπολογισμοί του 2011 να επιμεριστούν στους κωδικούς που υπάρχουν ανάλογα με την υπηρεσία και όχι στον Κωδικό 80!

Αποτέλεσμα αυτών των δυο διαφορετικών αποφάσεων, που καταδεικνύει περίτρανα τα προβλήματα της διοίκησης στη χώρα μας, είναι με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, οι επίτροποι να ζητούν από τους δήμους ναι μεν να εγγράψουν τις οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 (δηλαδή πριν από την ισχύ του Π.Δ.) στον συγκεκριμένο κωδικό 80 (που αφορά όλες τις δαπάνες παρελθόντων ετών), αλλά ειδικά για το 2011 (δηλαδή μετά την ισχύ του Π.Δ.) στους κωδικούς της τρέχουσας χρήσης, δηλαδή στις οφειλές που έχει κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων, καθώς οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού τους και η τροποποίηση του λογισμικού οικονομικής διαχείρισης καθιστούν χρονοβόρες, και με αμφίβολη έκβαση, τις αποπληρωμές των οφειλών του 2011, με το δεδομένο μάλιστα ότι οι πιστοποιημένες εταιρίες λογισμικού δεν έχουν προβεί – δοκιμάσει αντίστοιχα προγράμματα. Υπολογίζεται δε ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση, οι προϋπολογισμοί των δήμων θα βρεθούν στον αέρα, καθώς δεν πρόκειται να εγκριθούν από τους επιτρόπους και για να καταρτιστούν, και πάλι θα φτάσουμε στο… Πάσχα, όπως αναφέρουν δήμαρχοι στη «δημοκρατία».

Τη δυσλειτουργία αυτή, κατόπιν του συγκεκριμένου προβλήματος που αντιμετώπισε, επισημαίνει με υπόμνημά του, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το site aftodioikisi.gr, προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Καραβοκύρη ο πρόεδρος της Περιφερειακής ενωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης, ζητώντας να μη ληφθεί υπόψη το Π.Δ. 113/2010, αλλά να μείνει ως έχει και να ισχύσει η υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι -και εδώ είναι η αντίφαση- ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίων Αναργύρων, ο επίτροπος δημιούργησε πρόβλημα με το να μην τον αποδεχτεί.

Το όλο θέμα αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να πάρει απόφαση για το ναι ή το όχι στην ΚΥΑ. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος είναι πάνω από την υπουργική απόφαση, συνεπώς απαιτείται «νομοθετική ρύθμιση».Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ενήμερος της κατάστασης και περιμένει να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να δράσει αναλόγως.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ