Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Δυσαρέσκεια ιεραρχών για το κλείσιμο των εκκλησιών

Το παρασκήνιο με τις πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας και η τελική απόφαση της κυβέρνησης που φάνηκε να ήταν προειλημμένηΤο σκληρό της πρόσωπο έδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην Εκκλησία, με την έκδοση της ΚΥΑ να ανασταλούν όλες οι θείες λειτουργίες αδιαφορώντας για τις θέσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τη στιγμή, δηλαδή, που η Σύνοδος, ύστερα από σχεδόν έξι ώρες συνεδρίασης, ανακοίνωνε τα μέτρα τα οποία έλαβε για την ανακούφιση των πιστών, ο πρωθυπουργός ετοίμαζε την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με την οποία κλείνουν εκκλησίες και γενικότερα χώροι λατρείας κάθε δόγματος. Η απόφαση αυτή πάγωσε τους πιστούς. 

Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, οι ιεράρχες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους να κλείσουν εντελώς οι ναοί, φέρνοντας παραδείγματα από την ιστορία που η Εκκλησία, ακόμη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους της χώρας, όχι μόνο λειτουργούσε κανονικά, αλλά ενδυνάμωνε τους ανθρώπους πνευματικά και ηθικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «δημοκρατίας», συνοδικοί ιεράρχες δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν τους ναούς, αλλά οι ίδιοι, με σκληρό και έντονο, μάλιστα, ύφος διεμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοια απόφαση. Προφανώς και η ηγεσία στο όνομα του κοινού καλού δεν δέχτηκε τις όποιες απειλές. Οι ίδιοι αρχιερείς, βέβαια, συμμορφώθηκαν αμέσως με τις νέες εντολές. Παράλληλα, υπήρξαν κι άλλοι που δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης τη δυσαρέσκειά τους.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος δήλωσε ότι η θεία λειτουργία έπρεπε να επιτραπεί να τελείται έστω με μία αντιπροσωπευτική παρουσία τριών ή πέντε πιστών μέσα στον κάθε ναό. Αντίστοιχα, και ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ σε επιστολή του προς τη Σύνοδο αναφέρει ότι η απαγόρευση της λειτουργίας είναι πρωτοφανής και η κρατική εξουσία «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε ότι η εξέλιξη «δημιουργεί τεράστια θλίψη, αλλά εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», ενώ ο μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος κάνει λόγο για bullying προς την Εκκλησία, αλλά ήδη η Εκκλησία είχε πάρει μέτρα πρόληψης και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία του συνόλου.

«Παράθυρο» τέλεσης θείων λειτουργιών για μετάδοση από τα μέσα ενημέρωσης

Η απαγόρευση των θείων λειτουργιών ανακοινώθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφήνοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να τελούνται για μετάδοση από μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, έως τις 30 Μαρτίου, ενώ επιτρέπεται η προσέλευση για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ των παρισταμένων. Επίσης, τα μοναστήρια δεν θα δέχονται πιστούς, ενώ τονίζεται πως οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν τις ιερές μονές της Αθωνικής Πολιτείας λαμβάνονται με απόφαση του διοικητή του Αγίου Ορους.

Όσον αφορά τις κηδείες, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται την ταφή.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται τελικά η τέλεση θείας λειτουργίας, αρκεί ο σκοπός της να είναι για μετάδοση από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο.

Πρόκειται για ένα μικρό «παραθυράκι» που ενδεχομένως δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ναούς να τελούν τις λειτουργίες, αρκεί να τις μεταδίδουν. Στο μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος έστειλε χθες εγκύκλιο προς την Αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις για να τις ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις του ΦΕΚ και, στη συνέχεια, η Αρχιεπισκοπή απέστειλε την ενημέρωση προς όλους τους ιερείς της, ζητώντας να τηρήσουν πιστά τις αποφάσεις των υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ακολουθήσουν τις οδηγίες όλες οι μητροπόλεις, αλλά δεν αποκλείεται σε λίγες μέρες να υπάρχουν νέες θέσεις και δεδομένα που θα οδηγήσουν στην ελαστικότητα των δεσμεύσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ