Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Δυστυχές το…νέο έτος 2017

 Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός ακραίας λιτότητας που δεν αντέχει κανείς
 Προβλέψεις εσόδων 51 δισ. από φόρους
 563.000.000 περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
 Τυφώνας ανατιμήσεων σε καύσιμα, συνδρομητική tv, καφέ, σταθερή τηλεφωνία, τσιγάρα (και ηλεκτρονικά)

 Mε την ελάχιστη απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος ενεργοποιείται ο κόφτης

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: «Αποθήκη» μεταναστών

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

Νέα φοροκαταιγίδα και «ψαλίδι» 563.000.000 στις συντάξεις

Υπόκλιση του επιτίμου στον Κωστή Στεφανόπουλο

Το θράσος και οι… προφητείες Σημίτη

Μια 28χρονη, «αφεντικό» στο «Μαξίμου» της Θεσσαλονίκης

Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Μάρκου με αιχμές κατά του Θεοδωράκη!

Κοινή έκθεση σε Αθήνα και Τεπελένι για τον Αλή Πασά!

Κάρτα μελών στη ΝΔ με 12 € ετησίως!

Καλπάζουν τα αφροδίσια νοσήματα!

Πάνε να αρπάξουν τον Μέσι

Κατατέθηκε χθες στο Κοινοβούλιο ο Προϋπολογισμός ακραίας λιτότητας με έσοδα 51 δισ. ευρώ από φόρους

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Πρόβλεψη-σοκ για έσοδα πάνω από 51 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το κειμένου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017 (έτος δυστυχίας, αφού συνεχίζεται η λιτότητα), καθώς τίθενται σε ισχύ όλα τα επαχθή μέτρα και τα χαράτσια του Μνημονίου ΙΙΙ.
Στο τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πήχης των εσόδων μπαίνει πιο ψηλά από ποτέ!

Αρχικά, για το 2016 ο εισπρακτικός στόχος αναθεωρήθηκε στα 50,4 δισ. από την αρχική πρόβλεψη των 48,1 δισ., καθώς το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει φέτος κάθε είδους κόλπο για να διασφαλίσει τα έσοδά του (πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών, συμψηφισμοί με επιστροφές φόρων, κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς με την υποψία και μόνο φοροδιαφυγής κ.ά.).

Ποντάροντας στις ίδιες τεχνικές, το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των εσόδων, στα 51,001 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,415 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία και τα 26,443 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κ.λπ. Ειδικότερα:
• Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15,476 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 769.000.000 ευρώ έναντι του 2016. Αυτή η αύξηση οφείλεται τόσο στην εφαρμογή της αύξησης των συντελεστών σε πλήρες έτος όσο και στην προβλεπόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.
• Οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 9,547 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 712.000.000 ευρώ έναντι του 2016, κυρίως λόγω των νέων παρεμβάσεων στην κατανάλωση.
Στο μέτωπο των δαπανών, από τον Προϋπολογισμό προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της υπερσυμπίεσης, η οποία έχει καταγραφεί στο δεκάμηνο, θα διατηρηθεί στο σύνολο του έτους.

Οι δαπάνες

Οι προβλέψεις πρωτογενών δαπανών για το 2016 είχαν προϋπολογιστεί στα 50 δισ. ευρώ, αλλά εκτιμάται τελικά ότι θα διαμορφωθούν στα 48,416 δισ. ευρώ. Περίπου στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν οι δαπάνες το 2017, συγκεκριμένα στα 48,468 δισ. ευρώ.
Το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνει και μια… φιλόδοξη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ στο 2% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,907 δισ. ευρώ ή 1,09% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 1,032 δισ. ευρώ ή 0,59% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο θέτει για το 2016 στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919.000.000 ευρώ.

«Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας» επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Για το 2017 εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετικός ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού κατά 0,6% για πρώτη φορά έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια Μνημονίων.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για την ελληνική οικονομία, με αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3% και των εισαγωγών κατά 3,2% και μείωση της ανεργίας στο 20,6%.

Τα όνειρα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ το χρέος θα φτάσει στα 319,2 δισ.

Υπερφιλόδοξος είναι ο στόχος του Προϋπολογισμού του 2017 για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να συνεχίσει την τρελή κούρσα του, πιστοποιώντας ότι είναι απολύτως μη βιώσιμο.

Μετά τη σύγχυση που είχε προκληθεί με τις προβλέψεις του προσχεδίου του νέου Προϋπολογισμού για τις αποκρατικοποιήσεις, το τελικό κείμενο ανεβάζει τον στόχο για το 2017 στο δυσθεώρητο ύψος των 2,59 δισ. ευρώ και παράλληλα αποτυπώνει την εισπρακτική αποτυχία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που, παρά τις διακηρύξεις περί άντλησης 2 δισ. ευρώ, τελικά θα κλείσει τη φετινή χρονιά με έσοδα ύψους μόλις περίπου 500.000.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει επίσης, μέσω του Προϋπολογισμού, την εκποίηση των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων. Την ίδια ώρα, το χρέος «τέρας» συνεχίζει ακάθεκτο την αυξητική πορεία του και εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 315,4 δισ. ευρώ ή 180,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, έναντι 311,673 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 319,2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του χρέους κατά 3,8 δισ. ευρώ μεταξύ 31/12/2016 και 31/12/2017 αποδίδεται από τον Προϋπολογισμό κυρίως στην κάλυψη των ελλειμμάτων του και τη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος αναμένεται να μειωθεί την προσεχή χρονιά στο 176,5%, αλλά η μείωση οφείλεται στην προσδοκώμενη ανάπτυξη ύψους 2,7%.

Μ. Ροζάκος

Η (ελάχιστη) απόκλιση από τους στόχους θα ενεργοποιεί τον κόφτη

Στα «μουγκά» κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και δεν θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.
Σπάζοντας πρακτική ετών για την επίσημη παρουσίαση των προβλέψεων και των μεγεθών του Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πέρυσι το σχέδιο χωρίς συνέντευξη, με φόντο την τότε φρεσκοψηφισμένη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο.
Ακριβώς την ίδια τακτική αποφάσισε να εφαρμόσει και φέτος, παρά το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και τη συζήτηση για το χρέος, θέματα τα οποία προφανώς είναι δύσκολα διαχειρίσιμα επικοινωνιακά σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ντρίμπλα

Οσο δε για τον περιβόητο «κόφτη», παραμένει ενεργός, παρά την ντρίμπλα του υπουργείου Οικονομικών, που έβαλε τον πήχη πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, πάνω από τον στόχο του προγράμματος στο 1,75%, ποντάροντας στην υπεραπόδοση κυρίως των εσόδων.
Οποιος ανατρέξει στις επίμαχες διατάξεις θα διαπιστώσει ότι ο «κόφτης» ενεργοποιείται όταν διαπιστωθεί ελάχιστη απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου) και όχι του Προϋπολογισμού.
Αυτό σημαίνει ότι όσο ψηλά κι αν βάλει το οικονομικό επιτελείο τον πήχη του πλεονάσματος, το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει απόκλιση από το 1,75% του προγράμματος, άρα να αποδώσουν στο έπακρο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ