Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Εχασαν την εργασιακή ζούγκλα

Αλαλούμ εντός και εκτός της χώρας προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την επίτευξη της επιμήκυνσης και το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων.

Ο ίδιος ανέφερε αρχικά ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια, να επικαλεστεί άγνοια των κοινοβουλευτικών διατυπώσεων και να πει τελικά ότι το νομοσχέδιο θα είναι ένα.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν οργή στο Βερολίνο. «Είναι εικασία, που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω» δήλωσε για το θέμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ με πιο έντονη διατύπωση ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ έκανε λόγο για «χρησμό καφετζούς» προσθέτοντας ότι η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της Τρόικας και σε τίποτα άλλο.

Την ίδια ώρα το στέλεχος της ΕΚΤ και πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Ασμουσεν ανέφερε ότι θέμα επιμήκυνσης προς το παρόν δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Εάν επρόκειτο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, αυτό θα σήμαινε και περισσότερα χρήματα».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο διοικητής της ΕΚΤ ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι , που υπογράμμισε ότι περιμένουν την έκθεση της Τρόικας, πριν πουν οτιδήποτε. Αργά χθες βράδυ από το ΔΝΤ υπήρξε η τοποθέτηση ότι πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμή ζητήματα.

Στο καθαρά πρακτικό μέρος των αλλαγών της τελευταίας στιγμής στα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας έκανε γνωστό ότι ο μέγιστος χρόνος προειδοποίησης για απόλυση θα υποχωρήσει από τους έξι στους τέσσερις μήνες και όχι στους τρεις μήνες, όπως ήταν η αρχική απαίτηση της τρόικας.

Οπως έγινε γνωστό, με δεδομένο ότι το όριο των 12 μισθών που αντιστοιχούν στα 16 χρόνια προϋπηρεσίας δεν άλλαξε, από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον μισθό που θα δίνεται το πλαφόν φαίνεται να ορίζεται στα 2.000 ευρώ, λίγο καλύτερα δηλαδή από τα 1.800 ευρώ που ήταν η πρόταση του υπουργείου Εργασίας. Για όλα τα παραπάνω ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε από τη ΔΗΜ.ΑΡ. τον Νίκο Μπίστη, ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας πάντως επισήμαναν χθες ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που συνοδεύει το δεύτερο Μνημόνιο (ν. 4046/2012), επί της ουσίας δεν ισχύει. Συνεπώς, το μόνο που θεσμικά ισχύει ακόμα στην αγορά εργασίας είναι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταργηθεί τόσο οι τριετίες όσο και τα επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών) που συνυπάρχουν στην ΕΓΣΣΕ. Από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το μόνο που διασώθηκε, προς το παρόν, είναι οι τριετίες, οι οποίες θα παραμείνουν όμως «παγωμένες» έως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα επιδόματα που δεν διασώθηκαν και έτσι θεωρείται ότι ήδη αποτελούν παρελθόν.

Στο σκέλος των αποζημιώσεων, η αλλαγή που προωθείται αφορά και τους εν ενεργεία εργαζομένους, που δεν έχουν όμως συμπληρώσει ακόμα 16 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν αυτή η κατηγορία εργαζομένων να υπόκειται σε πάγωμα των αποζημιώσεων που θα μπορούν να λάβουν σε περίπτωση απόλυσης, ταυτόχρονα με την ψήφιση του νέου νόμου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 12 έτη προϋπηρεσίας, αν απολυθεί έπειτα από δύο χρόνια δεν θα πάρει 10 μεικτούς μισθούς, αλλά μόλις 8, που αντιστοιχούν στην προϋπηρεσία που είχε όταν ψηφίστηκε ο νέος νόμος.

Βασίλης Αγγελόπουλος, Στέλιος Κράλογλου


Σιωπή για τις διπλές (λόγω συνδικαλισμού) συντάξεις!

Σφραγισμένο μυστικό του κράτους για πολύ καιρό ακόμα θα μείνουν τα ονόματα των εργατοπατέρων που έλαβαν διπλή σύνταξη λόγω της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας. Απαντώντας σε ερώτηση 22 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο διευκρινίζεται ότι «στο μηχανογραφικό αρχείο που τηρείται για τους συνταξιούχους του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ), το οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1999 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετέπειτα ΕΤΕΑΜ και σήμερα ΕΤΕΑ, δεν υπάρχει ένδειξη που να διαχωρίζει τους συνταξιούχους λόγω συνδικαλιστικής δράσης».

Οπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Βρούτσης, «ονομαστικά στοιχεία θα υπάρξουν αφού γίνει η επεξεργασία και ο διαχωρισμός των εν λόγω συνταξιούχων από τους αντίστοιχους ατομικούς φακέλους που τηρούνται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τα οποία εξυπηρετείται το τέως ΕΤΕΑΜ».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. είχε τεθεί και υποερώτημα για το αν ειδική σύνταξη έλαβαν συνδικαλιστές, οι οποίοι θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους φωτογραφίζοντας γνωστούς και μη εξαιρετέους εργατοπατέρες. Σε αυτό το ερώτημα ωστόσο ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «προκειμένου ασφαλισμένος να δικαιωθεί σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δεν εξετάζεται αν αυτός έχει θητεύσει στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικό θώκο, παρά μόνο αν πληρούνται οι σχετικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τέως ΤΕΑΕΥΕΕΟ». Ο υπουργός σημειώνει ταυτόχρονα ότι «η σύνταξη αυτή χορηγείται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συνταξιοδότηση από φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων και χορηγείται παράλληλα με την επικουρική σύνταξη λόγω απασχόλησης».

Μέσω της ίδιας απάντησης πάντως ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να προαναγγείλει τη διακοπή χορήγησης της συγκεκριμένης «συνδικαλιστικής σύνταξης». «Στο πλαίσιο εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ειδικές αυτές συνδικαλιστικές συντάξεις χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από μέρος των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη διακοπή χορήγησής τους και την κατάργηση του σχετικού δικαιώματος» αναφέρει ο υπουργός.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ