Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Εχασε την μπάλα ο Βενιζέλος!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φοβούμενος την τεράστια κοινωνική κατακραυγή και τις αντιδράσεις, και εν όψει εκλογών, κάνει ένα βήμα πίσω ως προς το θέμα της διακοπής ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι των ακινήτων. Από εδώ και στο εξής οι διακοπές ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού θα γίνονται μόνο με εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών «έσκυψε και πάλι το κεφάλι» στους δανειστές μας, ξηλώνοντας ουσιαστικά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως απαιτούσε η τρόικα.

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε οι σχετικές εντολές για διακοπή ρεύματος, όταν δεν καταβάλλεται το ειδικό τέλος ακινήτων, να δίνονται ύστερα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Οπως γίνεται αντιληπτό, με αυτόν τον τρόπο αναιρείται η δυνατότητα και η ευθύνη για απευθείας διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ και μεταφέρεται στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βεβαίως αποκλείεται να λάβει τέτοια απόφαση, ειδικά αυτή την περίοδο που οι βουλευτικές εκλογές είναι προ των πυλών.

Επίσης, οι τελευταίες αλλαγές που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος είναι οι εξής:

– Χρέη προς το Δημόσιο μόνο εφόσον δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα). Το αντίστοιχο όριο για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) είναι τα 75.000 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση ισχύει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Εως τώρα το υπουργείο Οικονομικών ισχυριζόταν ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύει ανεξαρτήτως ποσού οφειλής. Η αντίδραση της τρόικας όμως ήταν έντονη κι έτσι ο κ. Βενιζέλος υποχώρησε και έβαλε το παραπάνω όριο, που στην ουσία περιορίζει σημαντικά την αποδοτικότητα της ρύθμισης.

– Ρύθμιση για οφειλές πάνω από 24 δόσεις και έως 60 δόσεις που είναι το ανώτατο όριο θα γίνεται πλέον μόνο αν ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι έχει πραγματική αδυναμία να εξοφλήσει το χρέος του.

– Στο εξής οι εντολές για διακοπή ρεύματος σε κατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ θα γίνεται μόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

– Με την πάροδο τεσσάρων και πλέον μηνών, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της 1ης δόσης από το χαράτσι, η ΔΕΗ οφείλει να αποστέλλει τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο Οικονομικών. Ακολούθως η οφειλή βεβαιώνεται στην Εφορία και έπεται η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης του χαρατσιού.

– Οσοι λάβουν αρνητική απάντηση σε αίτηση απαλλαγής που υπέβαλαν στις κατά τόπους εφορίες για το τέλος ακινήτων θα έχουν πλέον το δικαίωμα να προσφύγουν «σε δεύτερο βαθμό», σε μια νέα τριμελή επιτροπή, που συστήνεται γι’ αυτό ακριβώς το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών.

– Το 17% από τις επιφάνειες ενοικιαζόμενων δωματίων που έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΤ απαλλάσσονται από το τέλος ακινήτων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ