Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Εχασε το Στοίχημα ο Βενιζέλος

Μηδενικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη νομιμοποίηση κάποιων «αεριτζήδων» προσέφερε η υποκριτική ρύθμιση για το διαδικτυακό Στοίχημα που προώθησε πέρυσι ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με εγκύκλιο που εξεδόθη παραμονές των Χριστουγέννων του 2011 το υπουργείο Οικονομικών έδινε προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε ομίλους του διαδικτυακού Στοιχήματος που λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να «νομιμοποιήσουν» τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Υποτίθεται ότι θα πλήρωναν κάποιο ποσοστό επί των εσόδων που έχουν από τα τυχερά παιχνίδια που προσφέρουν μέσω διαδικτύου και θα θεμελίωναν δικαίωμα να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Επειδή υπήρχε ελάχιστο χρονικό περιθώριο και προχειρότητα στη ρύθμιση, σχεδόν κανένας από τους ισχυρούς της παγκόσμιας αγοράς διαδικτυακού Στοιχήματος δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να καταθέσουν αίτηση και να «νομιμοποιηθούν» προσωρινά 24 εταιρίες, αρκετές από τις οποίες είναι άγνωστες και κάποιες έχουν σχεδόν μηδενική δραστηριότητα. Ετσι, την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών μοίραζε πιστοποιητικά νομιμότητας σε… ΕΠΕ που είχαν ιδρυθεί προ εβδομάδων, έμειναν εκτός και θεωρούνται παράνομες όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, όπως η Bwin Party, Bet365, William Hill, Ladbrokes, Unibet, Victor Chandler, Betsson, Betclic, 888, Pokerstars, Stan James κ.λπ.

Επειδή οι περισσότερες από τις 24 εταιρίες δεν εμφανίζουν σοβαρά έσοδα από το διαδικτυακό Στοίχημα, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει ψίχουλα για τη «νομιμοποίησή τους», την ίδια στιγμή που επιτρέπει σε ομίλους αγνώστου προελεύσεως να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα έσοδα που είχε το Δημόσιο από την προσωρινή «νομιμοποίηση» των 24 εταιριών. Ταυτόχρονα, καθυστερεί την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης που προβλέπει ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως επειδή γνωρίζει ότι ελάχιστες από τις τυχαίες εταιριίες που «νομιμοποιήθηκαν» έχουν τα κεφάλαια και τη διάθεση να πληρώσουν.

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι η ρύθμιση Βενιζέλου άφησε εκτός όλους τους ισχυρούς παγκόσμιους ομίλους, ενισχύοντας στην ουσία τον παράνομο τζόγο, δεν επιτρέπουν στους μεγάλους του διαδικτυακού Στοιχήματος να υπαχθούν στο καθεστώς της «προσωρινής νομιμοποίησης». Μάλιστα, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), στην οποία προΐσταται ο κ. Ευγ. Γιαννακόπουλος, για πολλά χρόνια εξ απορρήτων του κ. Βενιζέλου, προ ημερών αποφάσισε να εφαρμόσει κατά γράμμα τον περυσινό νόμο. Ετσι, όλοι οι διεθνείς όμιλοι του Στοιχήματος θα θεωρούνται παράνομοι, ενώ θα είναι νόμιμες οι… ΕΠΕ που πρόλαβαν να νομιμοποιηθούν πέρυσι τα Χριστούγεννα. Προ του κινδύνου να χαθούν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο, στελέχη του υπουργείου προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα και στους ισχυρούς ομίλους να ενταχθούν στην περυσινή ρύθμιση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ