Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Εχει μάθει ελληνικά σε τρεις γενιές ομογενών!

Μέσα από τα βιβλία του έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και την Ιστορία τρεις γενιές ομογενών. Και παρά τα 92 χρόνια που τον βαραίνουν, εξακολουθεί να ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων εκμάθησης ελληνικών, χρησιμοποιώντας μια δική του μέθοδο, που κάνει τη γραμματική και το συντακτικό… παιχνιδάκι ακόμα και για ενηλίκους που δεν ξέρουν ούτε το ελληνικό αλφάβητο. Την τελευταία διετία μάλιστα, ο -συνταξιούχος πια- δάσκαλος Θεόδωρος Παπαλοΐζος ετοίμασε και μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων, που παρέχονται δωρεάν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και εθνικότητας, μέσα από την ιστοσελίδα www.Greek123.com.«Το πρώτο μου βιβλίο, το “Αλφαβητάριο”, για μαθητές της Α΄ δημοτικού, εκδόθηκε το 1957. Μέχρι τότε τα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων της Αμερικής χρησιμοποιούσαν βιβλία γραμμένα στην καθαρεύουσα, που δυσκόλευαν πολύ τα παιδιά. Επινόησα λοιπόν μια διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας, απλή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Παπαλοΐζος. Το «Αλφαβητάριο» έγινε αμέσως δεκτό στα σχολεία 20 ελληνικών κοινοτήτων. Ακολούθησαν οι εκδόσεις για τη β΄ και τη γ΄ τάξη, ενώ το 1964 ο τότε αρχιεπίσκοπος Βόρειας και Νότιας Αμερικής Ιάκωβος έδωσε γραπτή έγκριση για τη διάθεση των βιβλίων σε όλα τα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων.Συνολικά έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί σε κοινότητες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά περισσότερα από 500.000 αντίτυπα βιβλίων του κ. Παπαλοΐζου. «Εχω γράψει παραμύθια, βιβλία ελληνικής μυθολογίας, Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, σύγχρονη Ιστορία, αγιογραφία της Ελλάδας, ακόμα και μια Καινή Διαθήκη. Σήμερα αγοράζουν τα βιβλία μου 200 κοινότητες, ενώ τα ζητούν και πολλοί ιδιώτες. Εξαιτίας αυτής της απήχησης, αλλά και της συνήθειας των παιδιών να ασχολούνται καθημερινά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξεκίνησαν και τα μαθήματα μέσω ίντερνετ» αναφέρει ο ίδιος.


 


Οι δύο γιοι του, Σταύρος και Δημήτρης, σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια, ανέβασαν στο www.Greek123.com μια σειρά διαδικτυακών παραδόσεων για αρχαρίους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές, καθηγητές και γονείς που θέλουν να γνωρίσουν τη γλώσσα μας, αλλά και από ομογενείς μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν να φρεσκάρουν τα ελληνικά τους. «Το πρόγραμμα είναι απλό και ευχάριστο, και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, ακόμα και αν δεν είναι εξοικειωμένος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα πρώτα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, ενώ στη συνέχεια το κόστος είναι πολύ χαμηλό». Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βίντεο, πολύχρωμα σκίτσα, ασκήσεις ανάγνωσης και ορθογραφίας, εκφώνηση λεξιλογίου, ασκήσεις βελτίωσης προφοράς και τεστ γνώσεων. «Σκοπός μας είναι να προσθέτουμε συνεχώς νέα στοιχεία, ώστε να γίνει το πρόγραμμα πιο εύχρηστο και διασκεδαστικό για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς» λέει ο κ. Παπαλοΐζος.


 Οσο ζω και μπορώ θα γράφω για τα παιδιά


 


Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου, ο Θεόδωρος Παπαλοΐζος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1947, όταν διορίστηκε δάσκαλος, γραμματέας και ψάλτης στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας, στο Πίτσμπουργκ. «Η μητέρα μου ήταν από τη Σάμο και ο πατέρας μου από την Κύπρο, όπου μεγάλωσα και τελείωσα το σχολείο. Πέρασα στη Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τότε πολύ δύσκολη και αναγκάστηκα να φύγω, μαζί με την πρώτη σύζυγό μου». Συνέχισε τις σπουδές του στο Wilson’s Teachers College και στο Catholic University στην Ουάσινγκτον και έκανε διδακτορικό στα Λατινικά και στην Ελληνική Φιλοσοφία. Το 1949 έγινε διευθυντής σχολείων, γραμματέας, ψάλτης και επικεφαλής της βυζαντινής χορωδίας στην κοινότητα Αγίας Σοφίας, και 10 χρόνια αργότερα ανέλαβε τα ίδια καθήκοντα στην κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.


«Σύντομα διαπίστωσα ότι τα βιβλία που είχαμε στα σχολεία δεν ήταν κατάλληλα για τα παιδιά και άρχισα να γράφω την πρώτη σειρά βιβλίων μου, που χρησιμοποιήθηκαν για τέσσερις δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη δεύτερη σειρά, που είναι πιο κοντά στις ανάγκες των παιδιών της εποχής. Οσο ζω και έχω δυνάμεις, θα γράφω για τα παιδιά» αναφέρει ο ίδιος.


 Από αλφαβητάρια μέχρι παραμύθια


 


Τα βιβλία του 92χρονου Θεόδωρου Παπαλοΐζου καλύπτουν όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από τετράδιο ασκήσεων και από cd με κανόνες Γραμματικής, ομιλίες ή τραγούδια, ανάλογα με την τάξη και την ηλικία κάθε παιδιού. Τα «πακέτα διδασκαλίας» που απευθύνονται σε παιδιά 3–6 ετών περιλαμβάνουν επίσης τετράδια ζωγραφικής, dvd και άλμπουμ με αυτοκόλλητα.«Στην αρχή τα παιδιά μαθαίνουν τα γράμματα της αλφαβήτου, τους μήνες, τις ημέρες, τα φρούτα και τραγουδούν στα ελληνικά. Στα επόμενα επίπεδα μαθαίνουν τα ρήματα και τα ουσιαστικά. Στα πρώτα βιβλία δεν υπάρχουν πληθυντικός αριθμός ή γενική πτώση, για να μην μπερδεύονται οι μαθητές. Η ελληνική γραμματική είναι πολύ σύνθετη. Αν ένα παιδί που ζει στις ΗΠΑ (επομένως, μαθαίνει ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα) δεν έχει την σωστή καθοδήγηση, θα απογοητευτεί και θα εγκαταλείψει την προσπάθεια» εξηγεί ο κ. Παπαλόϊζος. Οι μαθητές «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά διαβάζοντας τις περιπέτειες των «Παιδιών της γειτονιάς», εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους παρακολουθώντας την καθημερινότητα «Μιας ελληνικής οικογένειας», εξασκούνται στην ανάγνωση ξεφυλλίζοντας «Ιστορίες και μύθους» και μυούνται στην ελληνική Ιστορία ταξιδεύοντας νοερά για «10 ημέρες στην Ελλάδα».


 


Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ