Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Εχει σχέδιο η Ν.Δ.

Το μεγάλο στοίχημα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, αλλά και το ισχυρό χαρτί για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, παρουσίασε χθες η Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση ελπίδας που περιέχεται στο Νέο Φορολογικό Σύστημα της Ν.Δ. και την οποία παρουσίασαν οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης περιέχει: Μειώσεις φόρων, μειώσεις συντελεστών του ΦΠΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια, φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο και τη θέσπιση ηλεκτρονικού προφίλ του φορολογουμένου στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε παρουσία του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, για επανεκκίνηση του Φορολογικού Συστήματος, βασίζεται στην έννοια του δικαίου και ακουμπά σε τρεις πυλώνες ώστε να γίνει μια νέα αρχή για όλους.

1. Στη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών συντελεστών, καθώς και στην ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την εκ προθέσεως και κατά σύστημα εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

2. Στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών.

3. Στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, στον πολίτη και στην επιχείρηση με σταθερό φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας για τους επενδυτές του εξωτερικού.

Α. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στην πρόταση της Ν.Δ. περιέχονται μεταξύ άλλων:

-Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα.

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

-Υπαγωγή στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

-Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.

-Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.

-Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγματικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.

-Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό.

-Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).

-Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της επιχείρησης.

-Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς παρατάσεις, και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση)· ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.

-Οι επιστροφές των φόρων από το Δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Β. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


-Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

-Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς, με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της ναυτιλίας. Επίσης η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.

-Επανεξέταση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας και των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν με τον Ν. 3943/2011, δεδομένου ότι οδηγούν σε αδικίες. Θέσπιση κινήτρων για τη φορολογική κατοικία, με σκοπό αφενός την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

-Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

-Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.

-Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά έως τις 30 Απριλίου, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση)· ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.

-Οι επιστροφές των φόρων από το Δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

Γ. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

-Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε έτη.

-Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (Κ.Ε.) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

-Αναπροσαρμογή των εργοδοτικών εισφορών.

-Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%.

-Διατήρηση της αναστολής του «πόθεν έσχες» -για οποιαδήποτε κατοικία- για τρία χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 28, Ν. 3986/2011).

-Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), τα έσοδα από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

-Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας, που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

-Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

Δ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

-Δημιουργία ιστοσελίδας στο υπουργείο Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει την περίληψη των διατάξεων του φορολογικού μας συστήματος -ανά κλάδο-, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση και διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.

-Κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων σε αντίστοιχες φορολογίες.

-Εξοπλισμός των τελωνείων -συνοριακών και εισαγωγής- με σταθερές και κινητές μονάδες ελέγχου (x-ray).

-Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης για πάταξη λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

-Ταχεία εκδίκαση των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που «λιμνάζουν» στα διοικητικά δικαστήρια.

-Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στον θεσμό της διαιτησίας.

-Θέσπιση φορολογικού μηχανισμού για τη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος.

-Επιβολή τέλους διαφήμισης και στις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

-Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά (θα επανεξεταστεί η λίστα).

Πως θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προτείνονται μεταξύ άλλων:

1. Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής.

2. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος. Η αμνηστία δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, από εγκληματική δραστηριότητα και τους πολιτικούς.

3. Αλλαγή του συστήματος των προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους.

4. Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρίες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιριών οι οποίες έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς.

5. Δημιουργία νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων μέσω της εφαρμογής του elenxis (το οποίο δεν έχει λειτουργήσει) και της σύνδεσής του με ένα αναβαθμισμένο λογισμικό taxis.

6. Κατάργηση αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}59{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ