Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Εχει Σούπερ Πανσέληνο (την Κυριακή) και είναι (;) ωραία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η «σούπερ πανσέληνος», που έχει συνδεθεί με ακραία φυσικά φαινόμενα, καταστροφές και κοινωνικές εξεγέρσεις και έχει κατηγορηθεί ακόμα και για το ναυάγιο του «Τιτανικού», επιστρέφει την Κυριακή των εκλογών και μας προετοιμάζει για μια βραδιά γεμάτη ανατροπές, σύγχυση και εκπλήξεις. Στις 6 Μαΐου το σεληνιακό περίγειο (όπως ονομάζεται επιστημονικά η κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης με τη Γη, κατά την περιφορά της πρώτης γύρω από τον πλανήτη μας) συμπίπτει με την πανσέληνο και ξυπνάει προλήψεις και δεισιδαιμονίες χιλιάδων ετών, που έρχονται να ρίξουν τη σκιά τους στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «σούπερ πανσέληνος» φέρνει δεινά, συμφορές και κοινωνικές αναταραχές έχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα να επικαλεστούν. Δύο από τους πιο ισχυρούς σεισμούς στην Ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, το 1931 και το 2011, σημειώθηκαν έπειτα από την εμφάνιση της «σούπερ πανσελήνου». Με το ίδιο φαινόμενο συνδέθηκαν επίσης ο φονικός σεισμός των 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία πέρυσι τον Μάρτιο, ο τυφώνας Κατρίνα, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.800 ατόμων και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια κατά μήκος των ακτών του Μισισιπή και της Αλαμπάμα το 2005, ο κυκλώνας Τρέισι, που σάρωσε την βόρεια Αυστραλία το 1974, αλλά και μικρότεροι σεισμοί, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι και εκρήξεις ηφαιστείων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Στην περίπτωση του «Τιτανικού» αστρονόμοι από το Τέξας υποστήριξαν πρόσφατα ότι το βράδυ του ναυαγίου η «σούπερ πανσέληνος» ενίσχυσε την παλίρροια, με αποτέλεσμα να αλλάξει η πορεία ενός μεγάλου αριθμού παγόβουνων, που βρέθηκαν τελικά στην πορεία του πλοίου. Με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση 100 ετών από τη βύθιση του «Τιτανικού», οι… προληπτικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για νέες καταστροφές και κοινωνικές εκρήξεις εξαιτίας της «σούπερ Σελήνης».

Οι αστρονόμοι πάντως μιλούν για συνηθισμένο φαινόμενο και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ οι αστρολόγοι προβλέπουν ότι η βραδιά των εκλογών θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ταραγμένης περιόδου, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Μύθοι και δοξασίες από την αρχαιότητα

Το φαινόμενο «Super Moon» (σούπερ πανσέληνος) καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον Ιππαρχο, ο οποίος παρατήρησε ότι η πανσέληνος φαινόταν μεγαλύτερη και πιο φωτεινή απ’ ό,τι συνήθως και υπέθεσε ότι η Σελήνη βρισκόταν πιο κοντά στη Γη. Η θεωρία του Ιππάρχου υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε αργότερα από τον Πτολεμαίο, αλλά ο όρος «σούπερ πανσέληνος» που χρησιμοποιούμε σήμερα εμφανίστηκε μόλις το 1979. Εμπνευστής του ήταν ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόουλι που, έπειτα από πολλά χρόνια παρατήρησης της συμπεριφοράς της Σελήνης, υποστήριξε ότι η πανσέληνος και το σεληνιακό περίγειο ευθύνονται για ορισμένους από τους μεγαλύτερους σεισμούς, τυφώνες και κυκλώνες που έχουν χτυπήσει έως τώρα τον πλανήτη μας.

«Η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της με τη Γη, μία φορά τον μήνα. Στις 6 Μαΐου όμως αυτό το φαινόμενο συνδυάζεται με την πανσέληνο, κάτι που συμβαίνει κάθε 413 ημέρες» εξηγεί ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Αναστάσιος Δαπέργολας. Το βράδυ της Κυριακής η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 356.995 χιλιομέτρων, ενώ η επόμενη σύμπτωση πανσελήνου και σεληνιακού περίγειου θα σημειωθεί στις 23 Ιουνίου του 2013, με τη Σελήνη να απέχει περίπου 366.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Από την αρχαιότητα, φαινόμενα όπως η πανσέληνος και το σεληνιακό περίγειο συνοδεύονταν από μύθους και δοξασίες που σταδιακά ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα διάφορων λαών. «Η καθημερινή παρουσία της Σελήνης στον ουρανό και η συνεχής αλλαγή της φωτισμένης μορφής της επηρέαζαν ανέκαθεν τους ανθρώπους, όπως φαίνεται στα τραγούδια, στις προλήψεις και τις δογματικές αντιλήψεις τους. Πολλοί υποστήριζαν ότι έβλεπαν στο ορατό πρόσωπο της Σελήνης μορφές και σχήματα, όπως κουνέλια, βατράχους και ανθρώπινα πρόσωπα, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες κάποιοι… έβλεπαν ακόμα και παιδιά που μετέφεραν κουβάδες με νερό» λέει ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.

Η πανσέληνος και το σεληνιακό περίγειο συνδέθηκαν επίσης με καταστάσεις όπως η ανθρώπινη τρέλα και η επιληψία. «Αλλοι μύθοι είναι ότι την ημέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά και ότι συμβαίνουν περισσότερα ατυχήματα· μύθοι που συνεχίζουν να υπάρχουν και να μπερδεύουν τους πολίτες, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη» συμπληρώνει ο κ. Σιμόπουλος, που εκτιμά ότι το μόνο που θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή είναι να ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά μερικά εκατοστά. «Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πέρυσι το φαινόμενο ήταν πιο σπάνιο και πιο ισχυρό. Η Σελήνη πλησίασε τη Γη στα 356.570 χιλιόμετρα, 420 χιλιόμετρα πιο κοντά απ’ ό,τι μεθαύριο» αναφέρει ο κ. Δαπέργολας.

Η Αφροδίτη στους Διδύμους ευνοεί τον Σαμαρά

 

Μια βραδιά με πολλές αντιθέσεις, σύγχυση, προβληματισμό και με ευνοημένο των εκλογών τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά περιμένουν στις 6 Μαΐου οι αστρολόγοι, που προβλέπουν ότι η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα, δύσκολη περίοδο, γεμάτη εντάσεις και κοινωνικές συγκρούσεις. «Η αντίθεση Σελήνης – Ηλιου προκαλεί δυσαρμονία μεταξύ του “πρέπει” και του “επιθυμώ”. Η αντίθεση Σελήνης – Δία μάς προδιαθέτει για λανθασμένες κινήσεις και έχει άμεση σχέση με τις οικονομικές αποφάσεις, ενώ η αντίθεση Ερμή – Κρόνου επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις μας θα ληφθούν κάτω από λανθασμένες επιρροές και εκτιμήσεις. Η Αφροδίτη στους Διδύμους ευνοεί πάντως τον Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στη συνέχεια της πορείας του» λέει η αστρολόγος Βιργινία Λεούση.

Για την αρχή μιας μεταβατικής περιόδου με «σκληρά και καθοριστικά» για την πορεία της χώρας μας και του υπόλοιπου κόσμου αποτελέσματα μιλάει και ο αστρολόγος Κώστας Λεφάκης. «Τα ουράνια σώματα ορίζουν κάποια χρονικά σημεία. Η ημερομηνία των εκλογών δεν επιλέχθηκε τυχαία από την ομάδα Ναϊτών που ρυθμίζουν την πορεία του πλανήτη μας, αλλά επειδή συμπίπτει με μια εκρηκτική στιγμή. Οπως δεν έγινε τυχαία και η ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου μία ημέρα μετά την πανσέληνο του Νοεμβρίου του 2011. Το έτος που διανύουμε μοιάζει πολύ αστρολογικά με το 1932 και το 1942, δύο πολύ δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα. Το φαινόμενο της Κυριακής σηματοδοτεί το πέρασμα σε ένα άλλο καθοριστικό στάδιο, που θα είναι χειρότερο για τη χώρα μας και τον πλανήτη» υποστηρίζει ο ίδιος.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...