Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή (από την Εφορία)

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) σε 100.000 οφειλέτες του Δημοσίου αποστέλλει, μέσω του taxisnet, τις τελευταίες ημέρες η Εφορία, καλώντας τους να ρυθμίσουν εντός 15 ημερών τα χρέη τους. Στην αντίθετη περίπτωση τους «απειλεί» με προσαυξήσεις και με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τις Εφορίες «ξεθάβει» παλαιά πρόστιμα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, παραβάσεις του ΚΒΣ και απλήρωτους φόρους ή δόσεις. Ακολούθως η Εφορία στέλνει το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» στους οφειλέτες για να πληρώσουν το χρέος μαζί με τις προσαυξήσεις.

Με τα e-mails οι φορολογούμενοι καλούνται στα γκισέ της Εφορίας εντός 15 ημερών για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και η Εφορία φροντίζει να θυμίσει στους φορολογουμένους τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν εάν δεν ρυθμίσουν το χρέος τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ποινές για τις απλήρωτες οφειλές προς το Δημόσιο είναι οι εξής:

-Προσαύξηση 1% του προστίμου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

-Μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας.

-Μη δυνατότητα θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων.

-Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (π.χ., κατάσχεση ακινήτων, μισθού, ενοικίων κ.λπ.).

-Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Οι επικεφαλής των Εφοριών πιέζονται να αυξήσουν, εδώ και τώρα, τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπό την απειλή «καρατόμησης». Το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν στο στόχαστρο όσοι εμφανίζονται να έχουν περιουσία όπως αυτοκίνητα, σπίτια, οικόπεδα ή εισοδήματα από ενοίκια ή άλλη πηγή. Εκτός των οφειλετών, οι εφορίες θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάσταση συνυπόχρεων συγγενικών προσώπων, συνεργατών κ.ά.

Οι εφοριακοί προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ δεσμεύουν και όποια άλλα ποσά εισπράττει ο οφειλέτης, όπως, για παράδειγμα, τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων. Παράλληλα οι Εφορίες συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το Δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.ά.)

Οι Εφορίες ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά ή με e-mail ή με ταχυδρομική επιστολή) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε προχωρούν σε:

-Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

-Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.

-Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.

Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικρο-οφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.

Σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που χρωστούν στο Δημόσιο θα γίνονται κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, προτού ακόμα τις πάρει ο επαγγελματίας στα χέρια του.

Επίσης οι Εφορίες προχωρούν σε μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ., γονείς προς παιδιά) και ως τελική λύση θα κατάσχουν απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου!

Νέα ρύθμιση με 60 δόσεις

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για νέα ρύθμιση σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα σχεδιάζεται να προβλέπεται διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστά από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Τη δυνατότατα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ενώ δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...