Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Εχουμε παγκόσμιο πόλεμο»

Χαρακτηρίζει «μαγική» την εμπειρία της περιοδείας με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη δίπλα σε καλούς φίλους, όπως ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Θύμιος Καρακατσάνης. «Μοιάζει με σχολική εκδρομή» λέει στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Τσιβιλίκας, λίγο προτού ο θίασος κάνει στάση στο Δίον και στα Τέμπη, όπου έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες παραστάσεις μετά τη σημερινή στη Θεσσαλονίκη. «Θεωρώ ότι το θέμα της “Λυσιστράτη” είναι διαχρονικό και επίκαιρο» συνεχίζει ο ηθοποιός.

«Οταν οι γυναίκες ζητούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της αρχαίας Αθήνας και τις ρωτούν πώς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα προβλήματα, απαντούν “με νοικοκύρεμα και με το κοινό μυαλό που έχει κάθε άνθρωπος, αλλά ιδιαίτερα η γυναίκα όταν διαχειρίζεται τις τύχες του σπιτιού της”. Ετσι και η σύγχρονη Πολιτεία χρειάζεται νοικοκύρεμα και λογική για να τακτοποιηθεί».

ΕΡ.: Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του μέσου Ελληνα;

ΑΠ.: Τα μεγάλα προτερήματά του ήταν πάντα η υπομονή και η αντοχή. Αντεξε πολέμους, κατοχές, δύσκολες περιόδους. Γενικώς τα κατάφερε σε αυτά τα… βράχια αιώνες πολλούς. Το μεγάλο του ελάττωμα, που και αυτό το είχε πάντα, είναι ο συναισθηματισμός. Δυσκολεύεται να λειτουργήσει μόνο με τη λογική.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι ένας Βενιζέλος θα φέρει την άνοιξη στα οικονομικά της χώρας;

ΑΠ.: Ο Βενιζέλος θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ευρώπης. Οπως κι εμείς εξάλλου, αλλά και η ίδια η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μην μπερδεύεστε επειδή δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί. Ούτε στον λεγόμενο «ψυχρό» πόλεμο που διέλυσε τη Σοβιετική Ενωση υπήρξαν. Τώρα βρισκόμαστε στη δίνη ενός νομισματικού πολέμου και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, διότι αυτήν τη φορά δεν θα βομβαρδίσουν τα σπίτια μας. Αν γίνει πτώχευση, θα μας τα πάρουν. Θα βρεθούμε στον δρόμο!

ΕΡ.: Οργανώνετε πλέον πιο μεθοδικά το μηνιαίο μπάτζετ σας λόγω της οικονομικής κρίσης;

ΑΠ.: Ασφαλώς. Η κρίση έχει «χτυπήσει» κι εμένα, όπως όλους τους Ελληνες. Αλίμονο σε όποιον δεν πρόσεχε τον καιρό της ευημερίας. Τότε που όλοι είχαμε 12 πλαστικές κάρτες και επτά δάνεια. Προσωπικά, ευτυχώς, ήμουν πάντα προσεκτικός.

ΕΡ.: Εχετε στηρίξει καθόλου με την παρουσία σας το κίνημα των «Αγανακτισμένων»;

ΑΠ.: Δεν έχω προλάβει να πάω στο Σύνταγμα. Οσο κι αν δεν φαίνεται, το επάγγελμά μας είναι 24ωρης απασχόλησης. Πρόβες, παραστάσεις, ταξίδια…

ΕΡ.: Πήγατε να ψηφίσετε στις τελευταίες εκλογές;

ΑΠ.: Ναι. Θεωρώ ότι είναι ντροπή να μην ασκούμε το βασικό δημοκρατικό μας δικαίωμα. Για την κατάκτησή του χύθηκαν ποτάμια αίματος. Η αποχή είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας πολίτης. Ανοίγει την όρεξη σε κείνους που θέλουν απολυταρχικά καθεστώτα.

ΕΡ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το ΔΝΤ και την τρόικα;

ΑΠ.: Τα δανεικά με φοβίζουν γενικώς. Αυτός ο τόπος παράγει πολύ λιγότερα από αυτά που δανείζεται. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

ΕΡ.: Αν είχατε μια μηχανή του χρόνου, σε ποια εποχή θα μεταφερόσασταν και γιατί;

ΑΠ.: Στην αρχαία Αθήνα, στην εποχή των Περσικών Πολέμων.

ΕΡ.: Είστε υπέρ ή κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος;

ΑΠ.: Είμαι υπέρ της λογικής. Πιστεύω ότι, όπως δεν επιτρέπονται πολλά πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε, επειδή πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας, έτσι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κάπνισμα περιλαμβάνεται μέσα σε αυτά. Δεν καταλαβαίνω γιατί το τσιγάρο θεωρείται κάτι λεβέντικο.

ΕΡ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία σας;

ΑΠ.: Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι υπάρχει ένας κόσμος που με αγαπάει και με στηρίζει στα 46 χρόνια που είμαι σε αυτήν τη δουλειά. Και φυσικά η μεγαλύτερη αποτυχία μου έχει να κάνει με όσους δεν με αγάπησαν και δεν με στήριξαν.

ΕΡ.: Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο γήπεδο και υποστηρίζοντας ποια ομάδα;

ΑΠ.: Είμαι Αρης Θεσσαλονίκης, αλλά έχω κόψει το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια με ένα διάλειμμα το 2004, όταν έπαιζε η Εθνική Ελλάδας στην Πορτογαλία. Καταρχάς, οι ομάδες είναι πλέον… θίασοι. Για εμάς τους παλιότερους η ομάδα δήλωνε την πόλη μας, την κοινωνική μας τάξη, τα πιστεύω και τα συναισθήματά μας. Από τη στιγμή που οι εννιά από τους έντεκα παίκτες που κατεβάζουν σήμερα οι ομάδες είναι ξένοι… λεγεωνάριοι, τι να αγαπήσεις από αυτό; Τις βλέπεις απλώς σαν θιάσους. Προτιμώ, λοιπόν, να παρακολουθώ NBA. Εκεί τουλάχιστον οι θίασοι είναι καλύτεροι.

ΕΡ.: Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;

ΑΠ.: Τα αγαπώ πολύ. Είχα κατοικίδιο 14 χρόνια. Οταν πέθανε, δεν πήραμε άλλο.

ΕΡ.: Το ταξίδι σε ποιο σημείο του πλανήτη αποτελεί για σας όνειρο ζωής;

ΑΠ.: Θέλω να γνωρίσω την Ευρώπη πόντο πόντο.

ΕΡ.: Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην τέχνη σας;

ΑΠ.: Την επικοινωνία με τον κόσμο.

ΕΡ.: Αν κερδίζατε το Τζόκερ, πού θα ξοδεύατε τα λεφτά σας;

ΑΠ.: Θα φρόντιζα να πιάσουν τόπο για πολλούς ανθρώπους.

ΕΡ.: Ποια είναι η σχέση σας με το Διαδίκτυο;

ΑΠ.: Είμαι θλιβερά άσχετος.

Δέκα «μικρά» μυστικά

– Αποφοίτησε από το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.

– Μπήκε με υποτροφία σε τρεις σχολές: Νομική, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες και Αγγλική Φιλολογία.

– Εναν χρόνο μετά πήρε μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εισήχθη στη Δραματική Σχολή.

– Εκανε τη βασική στρατιωτική εκπαίδευσή του στο Μεσολόγγι, όπου γνωρίστηκε με τον Γιάννη Πάριο και τον Θανάση Πολυκανδριώτη.

– Η πρώτη του γειτονιά, όταν ήρθε στην πρωτεύουσα, ήταν το Κολωνάκι, όπου έζησε έξι χρόνια.

– Ο αγαπημένος του ηθοποιός είναι ο Αλ Πατσίνο.

– Του αρέσουν πολύ τα λαϊκά τραγούδια και η όπερα.

– Αν και οδηγεί χρόνια, χρησιμοποιεί συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Από τις αγαπημένες του γωνιές στην Αθήνα είναι το Κεφαλάρι.

– Οι ταινίες «8 1/2» του Φελίνι και «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας των προτιμήσεών του.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ