Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Εχθρικό κλίμα για Τσακαλώτο στη Γερμανία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πανωλεθρία Τσακαλώτου (και) με την ΕΚΤ! 

Προσπάθησε να ανοίξει διάλογο για το χρέος, αλλά βρήκε… τοίχο

Αλλη μια υποχώρηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να ανοίξει διάλογο για το θέμα του χρέους και να πάρει μια θετική δήλωση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Εχοντας απέναντί του, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist» στη Φρανκφούρτη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε, για δεύτερη φορά μέσα σε 72 ώρες, ότι η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους». Την κάλεσε να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη».

Παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών «προσγείωσε» αμέσως ο Μπενουά Κερέ, καθώς υπογράμμισε πως πλέον η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Υπενθύμισε δε πως η ΕΚΤ, βάσει του καταστατικού της, πρέπει να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού μπορέσει να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ελληνική αποστολή προσδοκούσε να ανοίξει στο συγκεκριμένο συνέδριο (με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις αγορές;») τόσο το ζήτημα του χρέους όσο και εκείνο του QE, καθώς μετείχαν σε αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, το πλήγμα για τη χώρα μας ήταν διπλό χθες, καθώς από τη μια πλευρά δεν πήρε την όποια διαβεβαίωση για το χρέος και από την άλλη άκουσε από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι πρέπει να «τρέξει» για να εξασφαλίσει έστω τη δόση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων (απέμεναν 25 μετά το τελευταίο Eurogroup) για να υπάρξει η «έκθεση συμμόρφωσης» για τη β΄ αξιολόγηση, απαραίτητη συνθήκη για να αποφασίσει ο ESM την εκταμίευση της δόσης.

Αλλα έλεγε κι άλλα… πρότεινε ο Στουρνάρας

Ταυτισμένος απόλυτα με τη «γραμμή Σοιμπλε» ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε στο συνέδριο του «Economist» ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί πιο αποτελεσματικά μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, παρά μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν «κοινωνικό κόστος».

Την ίδια ώρα, όμως, παρουσίασε μια πρόταση διευθέτησης του χρέους η οποία στηρίζεται στη διατήρηση του στόχου για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια σε μείωσή του στο 2%.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Ανέφερε δε ότι οι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικό και τολμηρό τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί οι αγορές από τις οποίες θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να ξέρουν από τώρα αν το χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι».

Μετά τις μεταρρυθμίσεις, η υιοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Εμπόδια για την ελληνική έξοδο στις αγορές «βλέπει» ο Σόιμπλε

Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανέφερε σε γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο του «Economist» στη Φρανκφούρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και θέμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

«Η μαγική λέξη είναι εμπιστοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Σόιμπλε στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συνέδρους, σημειώνοντας: «Επειτα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον».

Σημειώνεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επ’ ουδενί επιθυμεί να υπάρξει οτιδήποτε επιπλέον στα μεσοπρόθεσμα μέτρα πέραν του γενικόλογου περιγράμματος που προέκυψε από το Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υποχρεωμένος να το θέσει προς έγκριση στο γερμανικό Κοινοβούλιο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Υποταγή χωρίς τέλος ζητάει πάλι ο Κοστέλο

Πιστός στη θέση της τρόικας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει «κτήμα» της το Μνημόνιο και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις απαιτήσεις του εμφανίστηκε πάλι χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα και πως σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, μετά το «μαστίγιο» ήρθε το «καρότο», με τον κ. Κοστέλο να αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει τα περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα συνολικά 140 της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

«Πάγος» από τον ESM στην αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων

Πιστός» στη «γραμμή» που -κατά πολλούς- δίνεται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του ESM στην τρόικα Νικολά Τζιαμαρόλι έβαλε χθες «πάγο» στην ελληνική προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να επανέλθει στο πρόγραμμα. Από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», ο κ. Τζιαμαρόλι χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την υπερβολική συζήτηση για το χρέος, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι, για «πολιτικούς λόγους», δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν απ’ ό,τι είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012 μέσω του PSI, οι συνθήκες δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό είναι πολύ ευνοϊκές, ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ, τέλος, υπάρχει αρκετή σαφήνεια και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Υποβαθμίζουν τα σενάρια ρήξης τώρα στο Μαξίμου

«Ξορκίζει» τα σενάρια ρήξης με τους δανειστές η κυβέρνηση, παρά τις «φωνές» στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν σύγκρουση εδώ και τώρα… «Δεν βρισκόμαστε σε νέο 2015, δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για μια λύση στις 15 Ιουνίου που θα καλύπτει όλες τις πλευρές» διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. «Συζητάμε για μια καθαρή λύση. Eργαζόμαστε ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup, όλα τα άλλα σενάρια υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα». Εσπευσε ακόμη να τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην πάρει τη δόση, και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Η δόση είναι διασφαλισμένη και δεν υπάρχει θέμα να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015» δήλωσε, από την πλευρά της, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...