Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Εχθρός το Δημόσιο για μικρομεσαίους

Εχθρό των 680.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρεί την ακολουθούμενη πολιτική ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, επισημαίνοντας χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012, ότι ενώ στην Ευρώπη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζονται, στην Ελλάδα μειώνονται, με την ανεργία να αυξάνεται.

Ηδη η απασχόληση στον κλάδο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1998. Μέχρι και πέρυσι στο εμπόριο ο ρυθμός μείωσης της απασχόλησης ήταν στο 3,6%, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 12%. Περισσότερες από 30.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν φέτος στο εμπόριο αντιστοιχούν σε εργοδότες και οι υπόλοιπες σε μισθωτούς.

Την ίδια ώρα το εχθρικό περιβάλλον από το 2010 έως σήμερα έχει οδηγήσει 8 στους 10 να δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών καθώς και της άμεσης απαραίτητης ρευστότητας, ενώ και το 2013 προδιαγράφεται δυσοίωνο, με 7 στις 10 ΜμΕ και 4 στις 10 μεγάλες να θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Πάντως, τα λουκέτα φαίνεται να έχουν φτάσει στα όριά τους, παρά το γεγονός ότι 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2013, τη λύση της διακοπής λειτουργίας της δραστηριότητάς τους «βλέπουν» λιγότερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2011-2012 εκτιμάται ότι «κατέβασαν ρολά» συνολικά 68.000 επιχειρήσεις. Για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, οι περισσότερες από τις εταιρίες περιορίζουν το κόστος λειτουργίας (17,8%) προχωρούν σε προσφορές και εκπτώσεις τιμών (15,2%), αλλάζουν προμηθευτές (13,2%).

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κατέθεσε τις βασικές επιδιώξεις του ελληνικού εμπορίου για όλο το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας και την ένταξη των εμπόρων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες στις ρυθμίσεις για διακανονισμό αποπληρωμής.

Το αίτημα αυτό απηύθυνε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προλόγισε την παρουσίαση της έκθεσης, ενώ σημείωσε ότι την πρόταση αυτή τη γνωρίζει ήδη το υπουργείο και την εξετάζει.

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα της ΕΣΕΕ κινούνται σε 5 βασικούς άξονες:

1. Φορολογία: Καμία αύξηση, καμία αναδρομική επιβολή φόρου και κατάργηση του ΚΒΣ.

2. Χρηματοδότηση ΜμΕ: Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο με τη δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. 3. Ασφάλιση και υγεία: Γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις.

4. Πάταξη παρεμπορίου: Αποτελεσματικός έλεγχος στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων (x-ray scanners) στα μεγάλα λιμάνια και σε όλες τις συνοριακές πύλες.

5. Προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»: Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με τρία κριτήρια, τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ