Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Εδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ

Με βαριές αλυσίδες για τη χώρα συνοδεύεται το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων «φίλων» μας. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), που βρισκόταν σε εξέλιξη τις πρώτες πρωινές ώρες, η χώρα μας «δενόταν χειροπόδαρα» με εξαιρετικά επαχθείς όρους, προκειμένου να της δοθεί το νέο δάνειο. Οι δύο βασικοί όροι που έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών ως εκπρόσωποι των χωρών της ευρωζώνης ήταν η εξασφάλιση των ομολογιούχων μέσω της δημιουργίας ενός κατοχικής φύσεως ειδικού λογαριασμού, καθώς και η τοποθέτηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας σε καθεστώς ουσιαστικής κηδεμονίας. Παράλληλα το Eurogroup απασχόλησε και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς αναζητήθηκε τρόπος για να «κουρευτεί» περαιτέρω έτσι ώστε να κατέβει στον στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ειδικότερα στο τραπέζι του Eurogroup έπεσαν οι εξής όροι προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο:

1) Η δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου, στο οποίο θα κατατίθενται από τους δανειστές μας οι δόσεις του νέου δανείου, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να έχει πολύ περιορισμένη δικαιοδοσία πάνω στη διαχείριση αυτών των χρημάτων και να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των ομολογιούχων, δηλαδή η απρόσκοπτη πληρωμή τους, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Απεναντίας ο μηχανισμός αυτός θα επιβάλει την ουσιαστική στάση πληρωμών προς το εσωτερικό της Ελλάδας, αφού δεν θα προβλέπονται για την κάλυψη ελλειμμάτων. Πρακτικά, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες, η Ελλάδα θα πληρώνει κατά προτεραιότητα τα τοκοχρεωλύσια του δημόσιου χρέους από τα δημόσια έσοδα (εισπράξεις εφοριών και τελωνείων). Κατόπιν θα καταβάλλεται η δόση των δανείων στον ειδικό λογαριασμό και με αυτά τα χρήματα και με ό,τι περισσεύει από την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων θα καλύπτει τις εσωτερικές της ανάγκες. Με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, κάθε δίμηνο ή τρίμηνο θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα περικοπής δαπανών, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο και η μείωση κοινωνικών παροχών.

2) Η «ενίσχυση της εποπτείας» εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων» που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές μέσω του νέου Μνημονίου. Η ενίσχυση αυτή θα γίνει μέσω της «αναβάθμισης» της «ομάδας κρούσης» («Task Force») του «υπερπρωθυπουργού» Χορστ Ράιχενμπαχ. Πρακτικά αυτό σημαίνει την τοποθέτηση ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων πλάι στους Ελληνες υπουργούς, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα καταγράφουν αν γίνονται όλες οι ενέργειες που περιγράφονται στο Μνημόνιο. Κάθε μήνα θα υποβάλλουν ειδικές εκθέσεις «προόδου», οι οποίες θα αποστέλλονται στις Βρυξέλλες. Η εκταμίευση δόσεων του νέου δανείου θα εξαρτάται από τις εκθέσεις αυτές.

Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναζητήθηκε επίσης τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Στο τραπέζι του συμβουλίου έπεσε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο στόχος συζητήθηκαν λύσεις όπως η μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου της τρόικας, η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης στο «κούρεμα» και το αυξημένο «κούρεμα» για τους ιδιώτες (PSI). Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα γινόταν χθες το βράδυ παράλληλη διαπραγμάτευση του Eurogroup με τους ιδιώτες πιστωτές.

Μέσα στο Eurogroup ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε απόλυτα συνεργάσιμος και πρόθυμος προς τους δανειστές υποστηρίζοντας στην εισήγησή του ότι το νέο Μνημόνιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος


«Επιτέλους να μπει τέλος στο βασανιστικό σήμερα – αύριο» ζήτησε ο Σαμαράς

Ενα σόου για τα μάτια του κόσμου έστησε χθες στις Βρυξέλλες το δίδυμο Παπαδήμου – Βενιζέλου. Εχοντας και οι δύο στο μυαλό τους την προσωπική τους πολιτική επιβίωση έκαναν τους «μεγάλους διαπραγματευτές», την ώρα που το παιχνίδι ήταν «μιλημένο» και τις αποφάσεις τις είχαν ήδη στις βαλίτσες τους.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, από τη μια, για να φτιάξει το πολιτικό του προφίλ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την άλλη, το κομματικό του προφίλ, ως διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, είπαν ναι σε όλα και επιστρέφουν στην Αθήνα με ακόμη πιο άγριες εντολές. Οι δάνειες δυνάμεις πέτυχαν όλους τους στόχους τους, και η ελληνική τραγωδία δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο από… μηχανής θεός δεν εμφανίστηκε και τα προτεσταντικά βασανιστήρια θα συνεχιστούν, με περικοπές μισθών, συντάξεων -και μάλιστα αναδρομικά- με χιλιάδες απολύσεις και μια σειρά νέων επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 2. Οι αντιδράσεις σε όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup ήταν έντονες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο ζήτησε «να δοθεί τέλος σε αυτό το βασανιστικό σήμερα – αύριο που βιώνει ο ελληνικός λαός».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της επισήμανε: «Είτε με ευρώ είτε με δραχμή, ο ελληνικός λαός είναι χρεοκοπημένος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε: «Αφού οι εταίροι και οι πιστωτές διασφαλίστηκαν έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας οικονομικά αλλά και νομικά, με την απόφασή τους οργανώνουν τη χρεοκοπία με τέτοιον τρόπο ώστε το βάρος να πέσει όλο στον ελληνικό λαό».

Στον κόσμο του ένας από τους βασικούς συντελεστές του ελληνικού δράματος, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ισχυρίστηκε ότι η προσπάθεια των δύο τελευταίων χρόνων υπήρξε χρήσιμη και χάρη σε αυτήν αποφύγαμε τη χρεοκοπία.

Ν.Ε.


Δυσοίωνη πρόβλεψη από ΔΝΤ

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η συνεισφορά του ΔΝΤ στο νέο δάνειο της Ελλάδας παρέμενε αβέβαιη. Την ίδια ώρα, όμως, μία νέα έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, με τίτλο «Εκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους», έβγαινε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας «The Wall Street Journal». Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το ελληνικό χρέος το 2020 θα είναι 129% επί του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το 120% που επιθυμεί το ΔΝΤ για να το θεωρεί βιώσιμο. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγές «τρία πρόσωπα» που έλαβαν γνώση για την έκθεση.

«Είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια μέρα θα αποπληρώσει το χρέος της» σχολίαζε στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Το ελληνικό χρέος έφτανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

«Ναι» στις Φιλανδικές εγγυήσεις

Την υπογραφή του στο εκβιαστικό πακέτο της Φινλανδίας έβαλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως μετέδωσε η φινλανδική τηλεόραση. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αποκαλύψει από τις 5 Φεβρουαρίου ότι η φινλανδική κυβέρνηση εμμένει στο αίτημά της να ζητάει (μόνη αυτή από τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που επίσης δανειοδοτούν την Ελλάδα) αντάλλαγμα για να συμμετάσχει στο νέο πακέτο δανεισμού προς την Ελλάδα. «Ο κ. Βενιζέλος φέρεται έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό, δίνοντας στους Βόρειους “εταίρους” μας στην Ε.Ε. εγγυήσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, μέσω συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών». Ετσι κι έγινε τελικά, με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να αναγκάζονται να δώσουν εγγυήσεις ύψους 880.000.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Το ποσό αυτό θα παραμείνει δεσμευμένο σε λογαριασμό όσο διαρκεί η εγγύηση των 2,2 δισ. ευρώ που προσφέρει η Φινλανδία, δηλαδή για τα επόμενα 30 χρόνια. Ετσι, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Φινλανδία θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις δεσμεύοντας τον λογαριασμό αυτόν. Πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν και υπέγραψε -σύμφωνα με τη φινλανδική τηλεόραση- τη συμφωνία για τις εγγυήσεις.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ