Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

«Εδώ θα γίνει η… νέα Κερατέα»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Ιερή» συμμαχία μεταξύ της συζύγου του Θόδωρου Πάγκαλου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστίνας Χριστοφάκη και του δημάρχου και πολυδιαφημισμένου «κυνηγού» της διαπλοκής Πέτρου Φιλίππου, με σκοπό να μετατρέψουν το «φιλέτο» της Σαρωνίδας σε σύγχρονη χαβούζα, καταγγέλλουν στη «δημοκρατία» εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της πανέμορφης Παλαιάς Φώκαιας αλλά και μέλη πολιτιστικού συλλόγου απειλούν ότι εάν οι παλιοί «εχθροί» και τωρινά «φιλαράκια» Φιλίππου και Χριστοφάκη προχωρήσουν στην ειλημμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκαταστήσουν Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) μέσα στον κόλπο της γαλάζιας σημαίας «θα κάνουν τη παραλία νέα Κερατέα». Το έργο θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και οι πιο «παλιοί» της Σαρωνίδας βλέπουν και ακούνε παρέλαση ονομάτων γνωστών εργολάβων, αφού «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», όπως μας είπαν. Στην περιοχή συζητείται έντονα ότι τα εργοληπτικά μεγάλα συμφέροντα έχουν κάνει κολιγιές με τους πολιτικούς και τους τοπικούς άρχοντες βάζοντας στοιχήματα εκατομμυρίων ότι «το έργο θα γίνει ακόμα κι αν οι πολίτες πουν πολλά τραγούδια» και ότι δεν θα διστάσουν με τις «άκρες» που έχουν να κατεβάσουν πάλι τα ΜΑΤ στην παραλιακή λεωφόρο προς το Σούνιο.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στις 4 του περασμένου Αυγούστου, συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου Δήμου Σαρωνίδας. Θέμα, η ψήφιση ή όχι της χωροθέτησης του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων του ανατολικού Σαρωνικού στη θέση Γερακίνα, δίπλα στους οικισμούς Θυμάρι και Καταφύγι. Εκεί που λειτουργούσε επί 35 χρόνια η παράνομη χωματερή της πόλης (σε έκταση 10 στρεμμάτων) θα γίνει το κέντρο υποδοχής, κατά τη μελέτη. Κοντά στον φημισμένο όρμο όπου κάνουν μπάνιο και τρώνε οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, σε απόσταση αναπνοής από πεντάστερα ξενοδοχεία και δίπλα από το μυθικό νησί Πάτροκλος, στο ύψος του 59ου χιλιόμετρου, θα γίνει ο υπόγειος αγωγός εκβολής.

Ο Φιλίππου και η Χριστοφάκη συμμαχούν με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Μανώλη Τσαλικίδη, που προσπαθεί να πείσει ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «εάν δεν βιαστούμε θα χαθούν». Είκοσι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι υπερψηφίζουν την πρόταση, ενώ δύο αρνούνται «να βάλουν την υπογραφή τους σε απόφαση-τερατούργημα, που θα μας αφανίσει και θα απαξιώσει ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Αττικής», όπως λέει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου «Αίολος» Απόστολος Μενεγάκης.

Ερωτηθείς όμως ο κ. γενικός «γιατί υπέγραψε την απόφαση και ο εκπρόσωπός τους, της Παλαιάς Φώκαιας, στο δημοτικό συμβούλιο», αποδίδει την ενέργεια σε επιρροές από ισχυρά συμφέροντα. «Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη» απαντά ο κ. Μενεγάκης. «Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά η απόφαση ως τώρα τουλάχιστον 500 πολιτών είναι το έργο να γίνει, αλλά όχι εδώ». Παρόντες στη συζήτηση που κάναμε στα γραφεία του «Αίολου» ήταν οι κ. Σοφοκλής Σαρρής, Σωτήρης Μαρινάκης, Μήτσος Φιλίππου, Θανάσης Παπουτσής αλλά και άλλοι συνειδητοποιημένοι πολίτες, που έχουν ξεκάθαρη άποψη: «Δεν αντιδράμε στο έργο που θα μας βγάλει από τον ξεπεσμό των βόθρων. Οχι όμως στη Φώκαια. Υπάρχουν κι άλλα μέρη. Προκύπτουν από μελέτη που την έχουμε θέσει υπ’ όψιν των τοπικών αρχών. Υπάρχει η λύση της Βάρκιζας και αυτή του Λαυρίου, που δέχονται να παραλαμβάνουν τα βοθρολύματα. Η λυματολάσπη θα μας καταστρέψει. Θα γίνουμε δεύτερη Ψυττάλεια.

Εκτός των άλλων υποπτευόμαστε ότι προχωρούν στην πιο ακριβή λύση, κι αυτό μυρίζει υπερκοστολόγηση, το γνωστό δηλαδή κόλπο για να μπουν λεφτά σε τσέπες. Εάν όμως επιμείνουν, τότε εδώ θα γίνει νέα Κερατέα.

Το παράδειγμα είναι νωπό. Και η απόσταση από τους γείτονές μας, τους κατοίκους της Κερατέας, είναι πολύ κοντινή, που προσφέρεται για ένα ακόμα πεδίο μάχης. Ας το σκεφτούν καλά προτού αποφασίσουν να πουν το ok στους εργολάβους. Τα προαναγγελθέντα έργα είναι ξεκάθαρο ότι επιβάλλονται από πάνω προς τη λαϊκή βάση».

Απολογητικός εμφανίζεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το φιλόδοξο έργο, που όμως συναντά τις πρώτες σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις, ο δήμαρχος του Ενιαίου Δήμου Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος νίκησε κατά κράτος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές τη σύζυγο του Θόδωρου Πάγκαλου, Χριστίνα Χριστοφάκη, κουνώντας τη σημαία ενάντια στα διαπλεκόμενα συμφέροντα της παραλίας. Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις του -που σχολιάζονται δυσμενώς- εμφανίζεται μεν διαλλακτικός λέγοντας ότι θα μπορούσε να πάρει την απόφαση και να αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις, αλλά παράλληλα προσπαθεί να πείσει για την ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης. Είναι ξεκάθαρο, όπως σχολιάζει μέρος της τοπικής κοινωνίας, ότι ο δήμαρχος είναι σε δύσκολη θέση. Πρέπει να διαχειριστεί ένα μεγάλο κονδύλι που δίνεται με προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θέλει να ικανοποιήσει και «τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Μάλιστα του προσάπτουν κινδυνολογικές κορόνες αποδίδοντάς του δηλώσεις του τύπου «αν δεν ολοκληρωθεί το αποχετευτικό, η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες». Είναι η ίδια τοποθέτηση που είχε γίνει με την υπόθεση του ΧΥΤΥ της Κερατέας, όταν η κυβέρνηση καλούσε τους αντιδρώντες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, γιατί, όπως έλεγε, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στη χώρα θα τα πλήρωνε ο Δήμος Λαυρεωτικής. Τότε οι «συναγωνιστές» του δημάρχου στην Κερατέα χλεύαζαν την δήλωση του υπουργού Γιάννη Ραγκούση αποκαλώντας την εκβιαστική, σχολιάζει η ιστοσελίδα attikos.gr (Αττικός Παρατηρητής) κάνοντάς του οξύτατη κριτική.

 «Θα προχωρήσουμε το έργο ή θα μας πνίξουν τα λύματα»

Ξεκάθαρος όσον αφορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Παλαιάς Φώκαιας στη χωροθέτηση και τη λειτουργία του ΚΕΛ της Γερακίνας είναι ο δήμαρχος του Δήμου Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

«Καταρχάς ως χώρα επιβάλλεται να επιλυθούν τα αποχετευτικά προβλήματα, γιατί θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πρόστιμα θα τα πληρώσουν οι δήμοι» εξήγησε στη «δημοκρατία» ο κ. Φιλίππου, κρίνοντας το έργο επιβεβλημένο και άμεσα εκτελεστό. «Για Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Φώκαια από τη δεκαετία του ’90 είχε ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ μελέτες και είχε καταλήξει στον χώρο της Γερακίνας. Το 2000 έγινε η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία προτείνουμε αυτόν τον χώρο, κρατώντας επιφυλάξεις για άλλη λύση. Εαν υπάρχει αντίδραση, δεν θα γίνει ο βιολογικός καθαρισμός. Οπου και να υποδείξεις χώρο για τέτοιο έργο, δημιουργούνται αντιδράσεις» συνεχίζει ο δήμαρχος Σαρωνίδας, προφανώς αντιλαμβανόμενος τι θα επακολουθήσει. «Εν μέρει έχει δίκιο ο κόσμος, συμπίπτει χρονικά με την ατμόσφαιρα γενικότερης αντίδρασης και διαμαρτυρίας, και έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό κλίμα. Εαν συνεχιστεί αυτό, δεν θα το κάνουμε. Πιέζουμε τον περιφερειάρχη και τους άλλους φορείς μήπως μπορούμε να πάμε στην Ψυττάλεια. Η ΕΥΔΑΠ μάς απαντά ότι δεν γίνεται λόγω μη επάρκειας των αγωγών».

Πάντως, ο κ. Φιλίππου (με χρόνια πορείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) είναι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας. «Ή το κάνεις και λύνεις το πρόβλημα των βόθρων ή το αφήνεις και τα λύματα θα αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους».

Ενόχη σιωπή της κυρίας αντιπροέδρου που είχε «εσωτερική» ενημέρωση

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, που με την απόφαση για τη δημιουργία ΚΕΛ άναψε φωτιές στη Γερακίνα, η κ. Πάγκαλου-Χριστοφάκη λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας αποχέτευσης και κατέληξε ότι συμφωνεί με την επιλογή της εναλλακτικής λύσης στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Χριστοφάκη, όπως σχολιάζουν μέλη της παράταξής της, ήταν πιο συνεπής από τον κ. Φιλίππου προεκλογικά. «Η Χριστίνα δεν άλλαξε τίποτα απ’ όσα υποστήριζε πριν από την περσινή εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι αφελής» σχολιάζουν πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν τα συμφέροντα της περιοχής αλλά και τη διαπλοκή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας σε σοβαρές αποφάσεις που έχουν σχέση με διανομή χρήματος. «Η κ. Χριστοφάκη», υποστηρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, «ως σύζυγος αντιπροέδρου της κυβέρνησης είχε πληροφόρηση ότι το έργο θα γίνει, ο κόσμος να χαλάσει. Προτιμά λοιπόν τη σιωπή από τα παχιά λόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο δεν υιοθέτησε τίποτα απ’ όλα αυτά, παρά αρκέστηκε μόνο να υπενθυμίσει τον προεκλογικό πόλεμο που της έγινε, λέγοντας ότι η ίδια ανέλαβε το κόστος της επιλογής της να προτείνει να ολοκληρωθεί το έργο στη Γερακίνα, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ. Τώρα παίρνει το αίμα της πίσω για τον πόλεμο που δέχτηκε πριν από τις εκλογές από τους αντιπάλους της».

Από το ρεπορτάζ προκύπτει επίσης ότι για το σοβαρό θέμα, που ήδη μυρίζει μπαρούτι, αποστασιοποιούνται από την κοινή γραμμή Χριστοφάκη – Φιλίππου τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς στην περιοχή ψήφισε το ΚΕΛ της Γερακίνας. «Εμείς ήλιο και θάλασσα πουλάμε εδώ, και θα πάμε να βάλουμε το κεφάλι μας στον ντορβά; Θα το πολεμήσουμε» υποστηρίζουν, αλλά εκφράζουν τον φόβο ότι «τελικά η απόφαση θα υλοποιηθεί, αφού το ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός αλλά και η Χριστίνα Χριστοφάκη είναι ενήμεροι εδώ και καιρό και το προχωράνε με πολιτική κάλυψη».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...