Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

ΕΔΟΕΑΠ: Δεν έλαβε το δάνειο από ΕΦΚΑ και δεν καταβάλλει τις επικουρικές του Μαΐου

Το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), με 18.000 άμεσα και έμμεσα μέλη, έχει ως συνέπεια να μην έχουν καταβληθεί ακόμα οι επικουρικές συντάξεις του Μαΐου, μολονότι αύριο κλείνει το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε το πράσινο φως για να χορηγηθεί δάνειο στο Ταμείο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ύψους 10.000.000 ευρώ, εντούτοις το ζήτημα της εκταμίευσής του έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που ακόμα δεν έχει δώσει την έγκρισή του. Το δάνειο θα είναι έντοκο και θα χορηγηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ενώ θα πρέπει να αποπληρωθεί προς τον ΕΦΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου (φόρος επί των διαφημίσεων) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο μοναδικός πόρος που απέμεινε στον ΕΔΟΑΕΠ είναι η εισφορά 3% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο τα έσοδα του Ταμείου είναι μηδαμινά μπροστά στα μηνιαία έξοδά του (ύψους 3.000.000 ευρώ) για να καλυφθούν οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αναζητεί μόνιμη λύση (κάποιον πόρο) που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μακροπρόθεσμα, καθώς το ποσό του δανείου δεν αρκεί παρά για να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων μηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ