Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Εφεδρεία: Σήμερα «κληρώνει» για την προϋπηρεσία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η εργασιακή εφεδρεία και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημόσιου τομέα. Ειδικότερα, εντός της ημέρας, ύστερα από μια μικρή σιωπηρή παράταση, ολοκληρώνεται η υποβολή από περίπου 7.000 εργαζομένους υπεύθυνων δηλώσεων για την προϋπηρεσία τους, με βάση τις οποίες θα ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Κι αυτό παρότι υπάρχει σύγχυση γύρω από το θέμα της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και συνεπακόλουθα τον ακριβή χρόνο συνταξιοδότησής τους, γεγονός ωστόσο που αναμένεται να διευκρινιστεί με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζει παρά ταύτα ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις των περίπου 7.000 εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τόσο στο Δημόσιο όσο και στις ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, από την πλευρά τους, οφείλουν μετά την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων συντάξιμου χρόνου ασφάλισης με τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού αυτού στην εργασιακή εφεδρεία. Επιπλέον, οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις ένταξης του προσωπικού από την 1η Ιανουαρίου 2012 στην εργασιακή εφεδρεία, με την παρέλευση ενός μηνός από τη δημοσίευση του «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Οικονομικών, ήτοι έως 27 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας θα ενταχθούν οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των φορέων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται κανονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ως προϋπόθεση για την ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας των υπαλλήλων των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 να μην έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μεταφοράς τους.

Με απόφαση του οργάνου Διοίκησης των Φορέων Υποδοχής των Νομικών Προσώπων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αριθμό ίσο με το προσωπικό των κατηγοριών αυτών που μεταφέρθηκε και εντάχθηκε σε αυτούς, εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ένταξης του ανωτέρω προσωπικού στο καθεστώς αυτό, το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών αυτών (ΥΕ και ΔΕ) του φορέα υποδοχής θεωρείται πλεονάζον και εντάσσεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου 2012 στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Κριτήριο ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία αποτελεί η προϋπηρεσία του εργαζομένου στον φορέα προέλευσης ή υποδοχής, καθώς εντάσσονται όσοι έχουν την ολιγότερη προϋπηρεσία.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...