Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Εφικτές λύσεις για τη Νέα Μεταπολίτευση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε ένα συνέδριο αρχών και θέσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο κοντά στις εθνικές εκλογές, εκτός αν οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αναμένεται να επικυρωθεί το οραματικό κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», η συγκεκριμένη πρόταση έχει κατατεθεί από τον γραμματέα Προγράμματος Ευριπίδη Στυλιανίδη στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση. Ως εναλλακτικό σενάριο, στην περίπτωση που υπάρξουν πρόωρες εκλογές, υπάρχει η σύγκληση προγραμματικής συνδιάσκεψης.

H επιτροπή για το πρόγραμμα, υπό την προεδρία του κ. Στυλιανίδη, σε συνεργασία με τους βουλευτές, τους τομεάρχες, τα στελέχη του κόμματος, αλλά και την κοινωνία (φορείς, παραγωγικές τάξεις), προχωράει με ταχείς ρυθμούς την επεξεργασία των βασικών θέσεων σε σειρά θεμάτων, καθώς ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος. Παράλληλα, έχει δώσει εντολή το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται πραγματικά σε ανάγκες και να περιέχει εφικτές λύσεις για την κοινωνία, με την οποία θέλει να έρθει σε μια «Νέα Συμφωνία», που απαιτείται στη «Νέα Μεταπολίτευση».

Αυτό, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαίο, καθώς για πρώτη φορά από το 2004 η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα και θα ανανεωθούν και θα αναπροσαρμοστούν στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα οι προγραμματικές της εξαγγελίες. Η ηγετική ομάδα φιλοδοξεί να εμφανίσει το πρόγραμμα ως μείζον πολιτικό γεγονός, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση του προγράμματός της, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να γίνει «φύλλο και φτερό» από το κυβερνών κόμμα.

Ο βασικός στόχος είναι να μην εμφανιστεί η Ν.Δ. ως υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες, αλλά και ως κοινωνικώς ανάλγητη. Γι’ αυτό και προτάσσεται ο όρος «κοινωνικός φιλελευθερισμός», με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και την προστασία των πιο αδύναμων και ευπαθών κατηγοριών.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Εσωτερικών, η εσωτερική διαβούλευση για το πρόγραμμα. Πρόκειται για θεμελιώδη συμπυκνωμένα κείμενα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τα οποία εγκρίθηκαν και ήδη βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της και των συνεργατών του.

Στόχος της Γραμματείας Προγράμματος είναι αυτές οι κοινές συνεδριάσεις και των υπόλοιπων Τομέων να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να υπάρξει διαδραστική διαβούλευση με την κοινωνία. Ηδη προγραμματίζεται η συνεδρίαση με τον Τομέα Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τον Τομέα της Οικονομίας, ήδη μέσω των Ζάππειο Ι και Ζάππειο ΙΙ έχει παρουσιαστεί η «Στρατηγική της Ελπίδας» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η μεθοδολογία

Η μεθοδολογία εδράζεται στη δημιουργία 17 τομέων κυβερνητικού έργου, ενώ καινοτομία αποτελούν οι 13 τομείς, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη περιφερειακών και τοπικών προγραμμάτων, έτσι ώστε το κόμμα να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον μέσο πολίτη και στην κοινωνία. «Θέλω το πρόγραμμα να είναι κοντά στα θέλω και στις απαιτήσεις της κοινωνίας» είχε πει τον Αύγουστο του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναθέτοντάς του την κρίσιμη Γραμματεία Προγράμματος.

Για τη συγγραφή του προγράμματος εργάζονται αυτή την περίοδο 350 στελέχη, τα οποία προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας (επαγγελματίες, τεχνοκράτες κ.λπ.).

Δημόσια διαβούλευση

Μια ακόμη καινοτομία της Γραμματείας Προγράμματος, με την οποία συμφωνεί απόλυτα και ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι η διαδραστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του προγράμματος. Η ανάγκη αυτή προέκυψε μέσα από μια συγκριτική αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα του πολιτικού και ιδεολογικού του προσανατολισμού, για να μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας πρέπει να συνδυάζει τρία στοιχεία: α) σύγχρονη ανοιχτή συμμετοχική οργάνωση, β) διαδραστική και ανοιχτή διαδικασία διαμόρφωσης εναλλακτικής και σαφούς προγραμματικής πρότασης και γ) καταγραφή αξιολογημένου κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού, δυνάμενου να εγγυηθεί πριν από τις εκλογές την τεχνοκρατική και πολιτική επιμέλεια του πολιτικού προγράμματος και έπειτα από αυτές την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη «δημοκρατία» της Τετάρτης μη χάσετε ένα αφιέρωμα για την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

O Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης αναλύει σε ειδικό ένθετο όλη την αλήθεια για τα 12 μίλια, τις έωλες διεκδικήσεις της Τουρκίας...

Η ανίκανη πολιτική ηγεσία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που τουρκικά σκάφη αλωνίζουν έξω από τις ακτές των νησιών Η Ελλάδα, στην πιο...

Γελοίες δικαιολογίες από τον Πέτσα: Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» δεν πραγματοποιεί έρευνες

Κάθε όριο ξεπερνά η προπαγάνδα και η γελοιότητα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επιχειρηματολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες ο κυβερνητικός...

Κρεσέντο προδοσίας από τον Νίκο Μαραντζίδη

Με επαίσχυντο άρθρο του προτείνει «φινλανδοποίηση» της Ελλάδας και επί της ουσίας να δώσουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία Σε ρεσιτάλ προδοσίας εις βάρος της...

Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με...