Παρασκευή, 23 Απρ 2021

ΕΦΚΑ: Ο «γίγας» με τα γυάλινα πόδια ψάχνει (απειλώντας) ένα δισ. ευρώ!

Ο νεοσύστατος φορέας, που κληρονόμησε 22 δισ.χρέη, αρχίζει να στέλνει ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, δίνοντας περιθώριο (μόλις) 70 ημερών!

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Εισπρακτικό σαφάρι με στόχο να συγκεντρωθεί έως το τέλος του έτους το ποσό του 1 δισ. ευρώ από οφειλέτες πρώην ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία συγχωνεύθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ο ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 1.500.000 οφειλέτες από τα πρώην Ταμεία, με το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών να αγγίζει τα 22 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 13,5 δισ. ευρώ αφορούν χρέη έως 5.000 ευρώ). Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο οφειλών που καλείται να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ, καθώς έως τον Ιούνιο θα μεταβιβαστούν στο Κέντρο όλα τα χρέη, ακόμη και εκείνα κάτω των 5.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν οι υπηρεσίες του Κέντρου αρχίζουν την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων, δίνοντας περιθώριο μόλις 70 ημερών -μετά την απώλεια ρύθμισης- για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δώσει εντολή στο ΚΕΑΟ για την αποστολή 6.000 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων την ημέρα, προκειμένου να πιεστούν οι οφειλέτες σε κάποια ρύθμιση και έτσι να τονωθούν τα έσοδα του φορέα, τα οποία παραπαίουν. Ορατός είναι ο κίνδυνος κατασχέσεων ακόμη και για μικροποσά, ενώ για την καλύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Κέντρο πρόκειται να εφαρμόσει έναν νέο τρόπο διαχωρισμού του ύψους και της παλαιότητάς τους.

Στη συνέχεια θα εξετάζονται η νομική μορφή της επιχείρησης που τις έχει δημιουργήσει, όπως επίσης η συμπεριφορά του οφειλέτη (π.χ. εάν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές και ένα ποσό έναντι της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει δημιουργήσει).

Οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, 1.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα θα στέλνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε περισσότερους από 1.500.000 οφειλέτες, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα χρέη προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία.

Δεδομένου ότι από 1/1/2017 στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργού ρύθμισης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Κέντρο πρόκειται να διεκδικήσει οφειλές ανεξαρτήτως ύψους, χωρίς καμία εξαίρεση. Ολοι οι μικροοφειλέτες των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα νιώσουν σύντομα την πίεση του ΚΕΑΟ, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό την απειλή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Για παράδειγμα, με τις νέες συστάσεις του ΕΦΚΑ θα στέλνονται 30.000 κατασχετήρια την εβδομάδα, όταν για όλο το 2016 το Κέντρο απέστειλε συνολικά 40.000 κατασχετήρια μέσω τραπεζών σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας. Παράλληλα, χιλιάδες e-mails αποστέλλονταν κάθε μήνα σε οφειλέτες για να τους ενημερώσουν για το ύψος του χρέους τους.

Ακόμη, προβλέπονται η πρόσβαση του ΚΕΑΟ σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών μέσω της διασύνδεσης με την Εφορία και ο ηλεκτρονικός εντοπισμός των οφειλετών, ώστε να μπλοκάρονται εγκαίρως επιχειρήσεις που δημιουργούν χρέη μέσω του αποκλεισμού τους από το σύστημα υποβολής ΑΠΔ και στη συνέχεια να αναζητούνται οι οφειλές.

Γιατροί, δικηγόροι, οι πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Πάντως, οι πλέον καλοπληρωτές του ΕΦΚΑ είναι οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο των επιστημόνων (τέως ΕΤΑΑ) και, κυρίως, οι γιατροί. Το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ (Ταμείο Υγειονομικών) ανέρχεται στο 87%, που σημαίνει ότι εννέα στους 10 γιατρούς είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των εισφορών τους. Από τα στοιχεία πληρωμών του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου προκύπτει ότι ο τομέας των υγειονομικών είχε ρεκόρ εισπραξιμότητας με βάση τα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΕΦΚΑ, ενώ, παράλληλα, συνεπής με τις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών ήταν η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων μελών του ΤΣΑΥ σε ποσοστό 87,17%.

Ομοίως και οι δικηγόροι άφησαν καλές εντυπώσεις από τη συνέπειά τους ως προς τις εισφορές του πρώτου διμήνου του 2017, ενώ οι μηχανικοί κινήθηκαν σε πιο… χαλαρούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, η εισπραξιμότητα του Ταμείου των Νομικών, παρά τη συνεχιζόμενη απεργία των μελών του και την έλλειψη ρευστότητας που αυτή συνεπάγεται, εμφάνισε ποσοστά της τάξης του 69,68%. Με άλλα λόγια, επτά στους 10 δικηγόρους πλήρωσαν τις νέες τσουχτερές εισφορές στον ΕΦΚΑ, καθώς, αν δεν το έκαναν, θα κινδύνευαν να μη λάβουν την απαραίτητη ασφαλιστική ενημερότητα – ικανότητα.

Οι κακοπληρωτές

Στον αντίποδα, στους πλέον κακοπληρωτές του ΕΦΚΑ αναδεικνύονται οι μηχανικοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.
Στο Ταμείο των Μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) η εισπραξιμότητα περιορίστηκε στο 56,60%, δηλαδή ένας στους δύο πλήρωσε κανονικά το νέο χαράτσι. Η εικόνα των εσόδων από το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΟΑΕΕ) ήταν εξίσου απογοητευτική, καθώς από τα 602.885 ειδοποιητήρια που ανάρτησε ο ΕΦΚΑ, μόλις τα 405.518 καλύφθηκαν χρηματικά. Περίπου 197.367 ασφαλισμένοι δεν κατέβαλαν καθόλου εισφορές το πρώτο δίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα του Ταμείου να ανέλθει στο 61,56%.

Τέλος, η εισπραξιμότητα του ΟΓΑ ούτε καν έφτασε το 60%, αλλά ανήλθε περίπου στο 57%. Δηλαδή, έξι στους 10 αγρότες ανταποκρίθηκαν στις νέες εισφορές στον ΕΦΚΑ, καθώς από τους 485.735 αγρότες που παρέλαβαν ειδοποιητήρια, συνεπείς με τις πληρωμές εισφορών ήταν οι 301.262. Φυσικά, ο ΟΓΑ είναι παραδοσιακά το Ταμείο με τη μεγαλύτερη αποχή, η οποία τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν γύρω στο 45%-50%.

100.000 δικαιούχοι στην αναμονή για πετσοκομμένες συντάξεις

Επειτα από ένα τετράμηνο απραξίας, εξαιτίας της αδυναμίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να δώσει τον νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ αρχίζει άμεσα την τακτοποίηση των 100.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 60.000 με το νέο καθεστώς. Η προσαρμογή των αποδοχών από το 2002 και μετά, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., θα δημιουργήσει νέους συντελεστές αναπλήρωσης και θα επανακαθορίσει τις συντάξιμες αποδοχές όσων έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση μετά τις 13/5/2016. Σύμφωνα με τον δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η μισθολογική εξέλιξη για τον ασφαλισμένο από το 2002 και μετά με μισθό 1.000 ευρώ αρχίζει από τα 1.050 το 2003, φτάνει στα 1.477,46 ευρώ τον μήνα το 2010 (όταν ξεκίνησε η κρίση) και πέφτει στα 1.143,22 ευρώ το 2015 και στα 1.086,06 ευρώ το 2016.

Εφαρμόζοντας τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε αυτές τις πραγματικές αποδοχές, προκύπτει ότι οι συντάξιμες αποδοχές -βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η σύνταξη- θα είναι 1.340,68 ευρώ. Ωστόσο, η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί ως εξής:
■ Στα 470,42 ευρώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας.
■ Στα 560,96 ευρώ με 20 χρόνια προϋπηρεσίας.
■ Στα 693,28 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσίας.
■ Στα 787,05 ευρώ με 35 χρόνια προϋπηρεσίας.

Η νέα γενιά των συντάξεων φτώχειας θα προέρχεται από την πετσοκομμένη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 100.000 δικαιούχοι κύριας σύνταξης που βρίσκονται στην αναμονή λαμβάνουν μόνο την προσωρινή σύνταξη, που κυμαίνεται μεταξύ 345 και 768 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί 859.000.000 ευρώ για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες κατατέθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου. Τα κονδύλια αυτά πρέπει να έχουν απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν και ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βρει άλλες πηγές (π.χ., έσοδα από εισφορές, αξιοποίηση αποθεματικών) για την ικανοποίηση των εκκρεμών συντάξεων. Παράλληλα, και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών σχεδιάζει την ικανοποίηση 40.000-50.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, το ΕΤΕΑΕΠ δεν δικαιούται κανέναν πόρο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (πλην εκείνων που αφορούν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων), ενώ ο προϋπολογισμός του δεν αντέχει μία δαπάνη ύψους 150.000.000 ευρώ για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτήσεων επικουρικών συντάξεων. Ετσι, η διοίκηση του Ταμείου προσανατολίζεται σε σπάσιμο ομολόγων ισόποσης αξίας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ερχεται (θερινός) τυφώνας για 1.000.000 επαγγελματίες

Ασφαλιστικός τυφώνας θα πλήξει έως το φθινόπωρο περίπου 1.000.000 επαγγελματίες και μπλοκάκια. Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα ψηφίζει νέες περικοπές στις συντάξεις και δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά, οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ θα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα μπαράζ πληρωμών εισφορών δίχως προηγούμενο. Τα κρίσιμα ορόσημα του δραματικού επόμενου τετραμήνου είναι τα εξής:

Εως τις 12 Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν στον ΕΦΚΑ οι εισφορές του μήνα Μαρτίου (οι οποίες αναρτήθηκαν πριν από τρεις ημέρες) για αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες. Στο μεταξύ, στις 31 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν και οι εισφορές του Απριλίου (αν δεν δοθεί παράταση), δηλαδή μέσα στον ίδιο μήνα οι ίδιοι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλό χαράτσι.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (7%) και τα εφάπαξ (4%), οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017 και παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εννοείται ότι θα ζητηθούν αναδρομικά οι εν λόγω εισφορές για όλους τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχαν εισπραχθεί. Η αναδρομική επιβολή της σωρευτικής εισφοράς 11% (7% για την επικουρική ασφάλιση, 4% για το εφάπαξ) επί του εισοδήματος των επαγγελματιών θα γονατίσει περίπου 350.000 επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα αναδρομικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναδρομικές οφειλές θα πληρωθούν σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας έχει προϋπολογίσει έσοδα 120.000.000 ευρώ από τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ, τις οποίες πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των εισφορών των αυταπασχολουμένων με βάση το εισόδημα του 2016. Παρότι ο νόμος προβλέπει συμψηφισμό μόλις εκκαθαριστούν όλες οι φετινές δηλώσεις, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2017, εντούτοις, οι ασφαλισμένοι που περιμένουν να μειωθούν οι εισφορές τους δεν πρόκειται να δουν καμία διαφορά και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα χαράτσια στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2015 τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο (αν όχι έως το τέλος του έτους).

Το ίδιο το υπουργείο παραδέχθηκε την καθυστέρηση στη διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω του ότι η ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει το έργο, προκήρυξε πρόσφατα τον διαγωνισμό για την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού που θα της επιτρέψει να κάνει τις αναγκαίες διασταυρώσεις και τον επανυπολογισμό των εισφορών.

Kρυφό δάνειο από ΕΟΠΥΥ!

Η ρευστότητα που απολαμβάνει ο ΕΦΚΑ για να πληρώνει τις τρέχουσες συντάξεις του οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον… ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει στον ΕΟΠΥΥ ποσό της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη για λογαριασμό του της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις, καθώς και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες. Τα ποσά αυτά, αντί να αποδίδονται στον Οργανισμό Παροχών Υγείας, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις. Για το 2017 ο ΕΟΠΥΥ αναμένει να του αποδοθούν από τον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 315.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2016.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ