Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Εφοδος Ρώσων στη Χαλκιδική

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Οπαδοί του γνωστού… δόγματος γίνονται όλο και περισσότερο οι Ρώσοι, που ετοιμάζουν ήδη την «έφοδό» τους στην περιοχή για την προσεχή τουριστική σεζόν. Ηδη οι πρώτες προκρατήσεις δίνουν μια άνοδο της τάξεως του 10% από τη ρωσική αγορά, ενώ τα καλύτερα έρχονται στο επόμενο διάστημα. Παρέα τους, διευρυμένη όπως φαίνεται, θα είναι φέτος οι Ουκρανοί, που αρχίζουν να ψηφίζουν όλο και πιο φανατικά Χαλκιδική.

Η εκκίνηση των προκρατήσεων που θα εξελίσσονται τους επόμενους μήνες με εντατικότερους ρυθμούς γίνεται αυτήν τη χρονιά από καλύτερη βάση. Το κλίμα έχει βελτιωθεί για τη χώρα μας, οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και η πολιτική σταθερότητα κάνει τους ελληνικούς προορισμούς ελκυστικότερους. Ηδη οι προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Χαλκιδική, δείχνουν ανάκαμψη της κίνησης, ενώ οι Βρετανοί που είχαν γυρίσει την πλάτη στην περιοχή δίνουν σημάδια επιστροφής.

Κινητικότητα υπάρχει και από τα Βαλκάνια, με Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους να σχεδιάζουν ήδη τις διακοπές τους, η μεγαλύτερη όμως κινητικότητα εστιάζεται στην περίοδο του Πάσχα, με τριήμερα και τετραήμερα πακέτα για Βούλγαρους και Ρουμάνους. Η εικόνα από τους Βαλκάνιους θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά τον Φεβρουάριο, οπότε και πραγματοποιούνται οι τουριστικές τους εκθέσεις. Η Χαλκιδική όμως φέτος θα στρέψει το βλέμμα της και στις σκανδιναβικές αγορές, ειδικά μετά τα δρομολόγια που ανακοίνωσε από και προς τη Θεσσαλονίκη η SAS.

Ο μεγάλος «ασθενής» εκτιμάται ότι θα είναι και φέτος ο εσωτερικός τουρισμός. Η απώλεια του Ελληνα τουρίστα φαίνεται να προεξοφλείται από τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής, οι οποίοι προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κενά με τις ξένες αγορές που πηγαίνουν καλά για την περιοχή. Ενδεικτική ήταν η κατάσταση στις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε στη Χαλκιδική έμειναν ανοιχτά 22 ξενοδοχεία -κυρίως στην ορεινή περιοχή- έναντι 40 του 2011, με τις πληρότητες μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Η εικόνα που έχουμε αυτήν τη στιγμή από τις προκρατήσεις των ξένων στη Χαλκιδική είναι πολύ θετική. Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα και δεν εννοώ τις οικονομικές. Η ομαλότητα είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ