Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Εφόρμηση στις κάρτες!

Εφοδο στις πιστωτικές κάρτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι, ώστε να τους καλέσει για εξηγήσεις εάν βρεθούν υψηλές δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει στοιχεία για όσους εξοφλούν τις δόσεις τους καταβάλλοντας ποσά άνω του 40% των μηνιαίων εσόδων τους, ενώ «φακελώνει» και όσους έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ.

Οπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε παλαιότερα δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παραλαμβάνει σταδιακά μια μακροσκελή ηλεκτρονική λίστα από τις τράπεζες με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν εκατομμύρια πολίτες μέσω των πιστωτικών καρτών. Θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις με στόχο να εντοπιστούν φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες που πραγματοποίησαν δαπάνες υψηλότερες από τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας οι Ελληνες φορολογούμενοι χρεώνουν στην κάρτα τους όχι μόνο τις καθημερινές δαπάνες διαβίωσης, αλλά ακόμα και τους υπέρογκους φόρους που τους επιβάλλει το κράτος, προκειμένου να τους πληρώνουν σε άτοκες ή έντοκες δόσεις. Για τον λόγο αυτόν, στο δείγμα των προς έρευνα υπόπτων φοροδιαφυγής κινδυνεύει να βρεθεί η μισή Ελλάδα, που χρεώνει στις πιστωτικές κάρτες και τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού.

Η λίστα με τις δαπάνες που έγιναν με πιστωτικές κάρτες θα περάσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ και θα γίνουν δύο διασταυρώσεις:

-Κατά την πρώτη, θα ελεγχθούν ποιοι δήλωσαν το 2011 εισόδημα χαμηλότερο από το ύψος της ετήσιας δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσω των πιστωτικών καρτών. Θα αναζητηθούν δηλαδή περιπτώσεις πολιτών που δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα (ή δεν έκαναν καθόλου φορολογική δήλωση) και πραγματοποίησαν υψηλές δαπάνες με τις πιστωτικές τους κάρτες.

-Κατά τη δεύτερη διασταύρωση, θα ελεγχθούν οι συναλλαγές που έγιναν σε επιχειρήσεις και καταστήματα από διαφορετικούς πελάτες που χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες. Από το σύνολο των συναλλαγών θα υπολογιστεί το ύψος του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχαν αποδώσει οι επιχειρήσεις. Με αυτή την παράμετρο θα ελεγχθούν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν το 2011 οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ο στόχος αυτής της διασταύρωσης είναι να εντοπιστούν επιχειρήσεις που κατέβαλαν ΦΠΑ συγκριτικά χαμηλότερο από αυτό που φαίνεται ότι εισέπραξαν βάσει των καρτών.

Από το 2014 θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες η πλήρης καταγραφή των χρημάτων που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που σήμερα κάνουν μόνο όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. Οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται, μαζί με τη φορολογική δήλωση, να περιγράφουν σε ένα ειδικό έντυπό (το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) τις καταθέσεις στις τράπεζες, τις τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ