Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Εφυγαν 960 επίορκοι και… έπεται συνέχεια!

Με ταχύτατο ρυθμό προχωράνε οι διαδικασίες για την απομάκρυνση πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων από το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη δημοσιότητα, σε 2.113 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο και από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα πειθαρχικά συμβούλια.

Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύεται έμπρακτα, σύμφωνα με το υπουργείο, από το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους ως σήμερα έχουν εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις (794 από τα πρωτοβάθμια και 221 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο). Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί περίπου 500 αποφάσεις.

Το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

«Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης στον δημόσιο τομέα. Διαθέτουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα όλων των πειθαρχικών αλλά και των ποινικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την ολοκλήρωση των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ και προσέθεσε: «Στόχος μας, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου από τους αρμόδιους προϊσταμένους αλλά και η ουσιαστική επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Δικαιολογίες του τύπου “δεν γνώριζα” δεν μπορούν να γίνουν πια αποδεκτές. Οι πρακτικές αδικαιολόγητης αδράνειας και η αίσθηση ατιμωρησίας ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν, γι’ αυτό και φροντίζουμε να ενισχύσουμε θεσμικά αλλά και πρακτικά τις διαδικασίες εποπτείας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωσιν αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.) ώστε να λάβουν γνώση για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ