21|09|2020

«Εφυγε» ξαφνικά ο Γιώργος Δραγώνας

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Θλίψη προκάλεσε στον εκδοτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Γιώργου Δραγώνα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έχασε τη ζωή του, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Αναβύσσου. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνουν γνωστά σήμερα, μετά την ιατροδικαστική εξέταση.
Ο Γιώργος Δραγώνας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Μαΐου του 1947. Ηταν γόνος μίας εκ των σημαντικότερων οικογενειών της Αθήνας. Ο πατέρας του Θεμιστοκλής (Θέμος) Δραγώνας, συνεχιστής της επιχειρηματικής παράδοσης της οικογένειας, χαρακτηρίστηκε εμβληματική μορφή του ελληνικού εμπορίου, τόσο για τις ικανότητές του όσο και για το ήθος του. Χαρακτηριστικά που «κληροδότησε» και στον πρόωρα χαμένο Γιώργο Δραγώνα.

Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1966, συνέχισε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, απ’ όπου το 1971 έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου το 1974 έλαβε το πτυχίο της Νομικής. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, με πλούσια επιχειρηματική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα.

Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας ως σημαιοφόρος του Π.Ν. έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του στη δικηγορία, παράλληλα με την απασχόλησή του στην οικογενειακή επιχείρηση «Πολυκαταστήματα ΔΡΑΓΩΝΑΣ», στην οποία εργάστηκε ως οικονομικός και νομικός σύμβουλος. Τον Ιούλιο του 1981 η ιστορική επιχείρηση -είχε ιδρυθεί το 1896- καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τρομοκρατική ενέργεια. Τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς, δεν κατάφερε να συνέλθει από το άνανδρο χτύπημα και έκλεισε οριστικά το 1987. Στη συνέχεια, ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή, δημιούργησε έναν όμιλο επιχειρήσεων με ποικίλο αντικείμενο.

Το 1994 ίδρυσε -μαζί με τον Γιάννη Φιλιππάκη, σημερινό εκδότη της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»- την εκδοτική επιχείρηση ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ A.E., στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπήρξε πρόεδρος έως την πώλησή της στον όμιλο AΝΤΕΝΝΑ το 2004. Η ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ -το όνομα της οποίας ήταν εμπνευσμένο από τη μονάκριβη κόρη του- υπήρξε πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της έκδοσης περιοδικών και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε μέσα στις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου των εκδόσεων αλλά και των εκτυπώσεων, μέσω της θυγατρικής της ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Από το 1974 έως και τον θάνατό του ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. ΝΕΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, εταιρία με αντικείμενο τη διαχείριση, μελέτες, εκτιμήσεις κ.λπ. γύρω από την ακίνητη περιουσία.
Διετέλεσε κατά καιρούς σύμβουλος πολυεθνικών εταιριών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα (Hochtief, British Gas, EADS).

Ο Γιώργος Δραγώνας ανέπτυξε παράλληλα έντονη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
Στα δύσκολα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, από το 1981 έως το 1990 υπήρξε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της. Την περίοδο από το 1996 έως το 2011 υπήρξε πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ιστορικότερου think tank της φιλελεύθερης παράταξης, του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ).

Την περίοδο 1989-1991, όντας προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. ΞΕΝΙΑ – Τουριστικές Επιχειρήσεις Ελλάδος, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του τουριστικού τομέα. Το 1993 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., θέση την οποία, λόγω του μετριοπαθούς χαρακτήρα του, διατήρησε για κάποιο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Κτηματικών Εταιριών και από το 1994 έως και τον θάνατό του πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Επίσης, διετέλεσε από το 2005 έως το 2007 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου.

Ηταν επί μία δεκαετία (2001-2010) εκδότης του πολιτιστικού περιοδικού «Highlights». Επίσης, υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Θεάτρου του Νότου (ΑΜΟΡΕ, Ιω. Χουβαρδάς), ενώ διετέλεσε από το 2003 έως το 2008 αντιπρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2011 πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, ΝΠΙΔ που εποπτευόταν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ), δίνοντας σημαντική αίγλη στον σύλλογο. Επί προεδρίας του καθιερώθηκε ο θεσμός των Διεθνών Οικονομολογικών Συνεδρίων που οργάνωνε μέχρι πρόσφατα ο ΣΑΚΑ. Ηταν μια πρωτοποριακή κίνηση, όπου πολύ μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής, πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής προσκαλούνταν στη χώρα μας και λάμβαναν μέρος στο σημαντικότερο -ίσως- για τα ελληνικά δεδομένα οικονομολογικό γεγονός.

Τέλος, ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σύναιση, εντιμότητα και αξιοπρέπεια

Η αγάπη του για την Πατρίδα, την Παράταξη και για τον Τύπο αποτέλεσε μία από τις κινητήριες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ». Μια έκδοση που, παρά την πιο αντίξοη περίοδο για τη χώρα και τις εφημερίδες, έμελλε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκφράσει ουσιαστικά τόσο τον κόσμο της Κεντροδεξιάς όσο και κάθε σκεπτόμενο Ελληνα πατριώτη. Από την πρώτη μέρα «κύησης» του εγχειρήματος ήταν κοντά μας και υπήρξε ένας από τους τέσσερις μετόχους της Α.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ. Εως και την Παρασκευή, που χάθηκε τόσο πρόωρα και τόσο άδικα, ήταν μέλος του Δ.Σ. και μια φωνή Σύνεσης, Εντιμότητας και Αξιοπρέπειας για όλους μας. Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την προσπάθειά μας, έχοντας στο μυαλό μας τη βασική συμβουλή του: «Να είστε δίκαιοι και έντιμοι στον τρόπο που αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο θερμό επεισόδιο με Ντόρα Μπακογιάννη! Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται…

Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό...

Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την...

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...