Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Εγιναν δεκτές συνολικά 42 (από τις 80) όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος για τις απαλλοτριώσεις

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 42 (!) τροπολογίες έγιναν δεκτές το Σάββατο το απόγευμα, όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που επικαιροποιεί τον νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα. Μάλιστα, στο σύνολο κατατέθηκαν 80 τροπολογίες (αριθμός-ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα), όμως η κυβέρνηση έκανε δεκτές περίπου τις μισές. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις το θέμα ουδεμία σχέση είχε με το νομοσχέδιο, αφού βουλευτές και υπουργοί στην κρίσιμη αυτή πολιτική συγκυρία ψάχνουν να κλείσουν διάφορες εκκρεμότητες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση αυτής που αφορά τη σύμβαση της κινεζικής Cosco με τον ΟΛΠ για την επέκταση της εταιρίας στον δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με άλλη τροπολογία παρατείνεται έως το τέλος του 2015 η ισχύς των πινάκων κατάταξης του διαγωνισμού του 2009 για την πλήρωση 200 κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ενώ διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2016 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι 20 θέσεις εργασίας με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων λήγει στο τέλος του 2014.

Το κατώτατο όριο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τροπολογία με την οποία μειώνεται από 200 σε 100 ευρώ το κατώτατο όριο του προστίμου που επιβάλλεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν τα ύδατα, καθώς και στους παραβάτες των όρων και περιορισμών που καθορίζονται στις άδειες χρήσεως νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 42 τροπολογίες που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οκτώ υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της πλειοψηφίας, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ., 12 καταψηφίστηκαν από τους ΑΝ.ΕΛ. και 18 από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε, επίσης, «παρών» σε έξι τροπολογίες, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. σε 13.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ