Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Εγκαιρη διάγνωση με μια ανάσα

Ενα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση αρκετών ασθενειών, ακόμη και του καρκίνου, παρουσιάζουν στη νέα τους μελέτη επιστήμονες από την Ελβετία, και αυτό δεν είναι άλλο από την εξέταση αναπνοής.

Επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH) στη Ζιρίχη μελέτησαν την αποτελεσματικότητα της εξέτασης αναπνοής σε μικρή ομάδα εθελοντών, από την αναπνοή των οποίων πήραν δείγμα, και το μελέτησαν σε ειδικό φασματόμετρο (μια συσκευή που μετράει τη μάζα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στην αναπνοή).

Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, τα σωματίδια που υπάρχουν στην αναπνοή κάθε ανθρώπου αποτελούν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα, όπως ακριβώς τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθειά της μπορούν να εντοπιστούν ίχνη διαφόρων ασθενειών με μεγάλη ακρίβεια, όπως συμβαίνει και με την εξέταση ούρων.

Από τα δείγματα που έλαβαν κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές του ETH διαπίστωσαν ότι κάποια στοιχεία, όπως υδρατμοί και διοξείδιο του άνθρακα, υπήρχαν στην αναπνοή όλων, όμως οι διαφορές που υπήρχαν στα υπόλοιπα σωματίδια ήταν μοναδικές και αντιπροσωπευτικές της κατάστασης της υγείας τους. Σε παρόμοιες παλαιότερες έρευνες οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη ασθενειών, αλλά και τα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εξέταση αναπνοής διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να γίνει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος διάγνωσης, καθώς είναι μη επεμβατική, παρέχει τα αποτελέσματα άμεσα, ενώ για τη διεξαγωγή της δεν χρειάζεται να γίνει αναισθησία. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η εξέταση αναπνοής δεν χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην ιατρική για τη διάγνωση» είπε στο BBC News ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Ρενάτο Ζενόμπι. «Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική λαμβάνεται ο σφυγμός του ασθενούς, ελέγχεται η γλώσσα του και εξετάζεται η αναπνοή του. Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μπορούν να μυρίσουν ακόμη και τον καρκίνο, φυσικά όμως δεν μπορούν να πουν ποια είναι στα στοιχεία που μαρτυρούν τη ύπαρξή του».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Chemical Communications».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ