Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Εγκεφαλικοί νευρώνες χωρίς βλαστοκύτταρα

Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων νευρώνων του εγκεφάλου, ώστε να αποφεύγονται διάφορες νευρολογικές παθήσεις, έκαναν επιστήμονες στην Καλιφόρνια.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ κατόρθωσαν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε κύτταρα που αναπτύσσονται σε εγκεφαλικούς νευρώνες, χωρίς να μεσολαβήσει το σχεδόν πάντα απαραίτητο στάδιο της χρήσης βλαστοκυττάρων!

Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε μετατρέψει στο παρελθόν δερματικά κύτταρα σε εγκεφαλικούς νευρώνες χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, καθώς τα δερματικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες με τα εγκεφαλικά, αλλά ο γενετικός κώδικας ερμηνεύεται διαφορετικά. Αυτή τη φορά δημιούργησαν κύτταρα που αναπτύσσονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων, δηλαδή νευρώνες, αστροκύτταρα (στηρικτικά κύτταρα του νευρικού συστήματος) και ολιγοδενδροκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μυελίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα κύτταρα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη προσαρμοστικότητα και επιπλέον μπορούν να καλλιεργηθούν εργαστηριακά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για τη χρήση τους για θεραπευτικούς λόγους.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με αυτήν την εξέλιξη, καθώς φαίνεται ότι μελλοντικά δεν θα χρειάζεται καν να μετατρέπονται διάφορα απλά κύτταρα σε βλαστικά – πολυδύναμα.

Τα βλαστικά κύτταρα ανήκουν στα πιο πολύτιμα εργαλεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, επειδή μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων, από εγκεφαλικά μέχρι οστεϊκά. Επίσης, οδηγούν στην ανάπτυξη πολλών νέων θεραπειών που ήδη δοκιμάζονται, όπως για συγκεκριμένα είδη τύφλωσης και εγκεφαλικού. Ομως, ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες έχει να κάνει με την προέλευση των βλαστοκυττάρων, καθώς η αφαίρεσή τους από έμβρυα θέτει ζητήματα ηθικής. Μια εναλλακτική μέθοδος χρησιμοποιεί δερματικά κύτταρα ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία οι επιστήμονες «προγραμματίζουν» ξανά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν βλαστοκύτταρα. Ομως αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί γονίδια που προκαλούν καρκίνο, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιείται.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η διεξαγωγή εκτενέστερων ερευνών, ώστε να μπορέσουν σύντομα να εφαρμόσουν τη νέα τεχνική στο ανθρώπινο δέρμα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ