Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Εγκλημα και τιμωρία από τον Σαχινίδη!

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ότι τιμωρεί με μειωμένη σύνταξη τους δημοσίους υπαλλήλους, επειδή η υπηρεσία τους με δική της υπαιτιότητα δεν τους έβγαλε στην εφεδρεία! Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η σχετική εγκύκλιος ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, από την επιβολή της μειωμένης σύνταξης εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλώς, κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, βγήκαν στη σύνταξη, αντί να υποστούν το μαρτύριο της εργασιακής εφεδρείας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η εγκύκλιος αφορά τη διαδικασία επιστροφής ποσών από όσους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε εφεδρεία με βάση τον νόμο, παρέμειναν με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπηρεσιών διοικητικού παράνομα στην υπηρεσία, λαμβάνοντας αποδοχές ως εν ενεργεία υπάλληλοι». Συνεπώς, για όλα φταίνε οι υπάλληλοι, ενώ οι διοικήσεις που παρανόμησαν μένουν στο απυρόβλητο.

Σε ένα Δημόσιο που λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και πελατειακές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης που υπογράφει την εγκύκλιο ζητεί ευθύνες από υπαλλήλους για την αποφυγή της εφεδρείας. Αντί να ζητήσει ευθύνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έστειλαν τις απαραίτητες λίστες με τους υπαλλήλους που θα έπρεπε να βγουν σε εφεδρεία, επιβάλλει αναδρομική ποινή, μειώνοντας τις συντάξεις. Αφήνει ανενόχλητες δηλαδή τις αρμόδιες υπηρεσίες και με μια πρωτοφανή εκβιαστική πρακτική τιμωρεί τους υπαλλήλους.

Με τις πιέσεις από την τρόικα να εντείνονται, αφού το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, το οικονομικό επιτελείο καταφεύγει σε λύσεις πανικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ στηλιτεύει το γεγονός ότι από την εφεδρεία εξαιρέθηκαν φορείς του Δημοσίου που απασχολούν σχεδόν 300.000 υπαλλήλους. Οι εξαιρέσεις αυτές προέκυψαν από αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, που τώρα υποκριτικά ζητάει τα ρέστα από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Εφυγαν τις τελευταίες τρεις μέρες μόνο 73 από τους 30.000 (που είναι ο στόχος)

Συνεχίζουν να μη βγαίνουν τα νούμερα στην κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα να παραχωρήσει σήμερα εσπευσμένα συνέντευξη Τύπου προφανώς για να παρουσιάσει στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τις δικές του εξηγήσεις, θα δείχνουν ότι η προσυνταξιοδοτική διαδικασία προχωράει κανονικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τρόικα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τον τρόπο που εξελίσσεται η προσυνταξιοδοτική διαδικασία, καθώς αισθάνεται ότι η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην προχωρήσει, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη διαχρονική «πελατεία» των πολιτικών. Ενδεικτικό δεν του όλου κλίματος που υπάρχει στη μη υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να βγουν σε προσυνταξιοδοτική διαδικασία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν υπάρξει μόνο 73 απολύσεις!

Την ίδια στιγμή, για μεθοδεύσεις που σκοπό έχουν να προκαλέσουν τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αλλά και να πλήξουν και το εισόδημα των εργαζομένων κατηγορούν την κυβέρνηση ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μάλιστα, μετά και τη προχθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών περί εφεδρείας ή παρακράτησης σύνταξης, κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει πανικό και να εκφοβίσει τους εργαζομένους.

Καλούν, δε, τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Ρέππα «να αποσύρουν αμέσως αυτές τις εγκυκλίους και να σταματήσουν να αυθαιρετούν κατάφωρα εις βάρος των υπαλλήλων».

Μ.Β.Λ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ