Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Εγκύκλιος για κατασχέσεις σε όσους χρωστούν στο ΙΚΑ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το «βαρύ πυροβολικό» της απειλής των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών στήνει απέναντι σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές το ΙΚΑ. Ο διοικητής του Ταμείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες των υποκαταστημάτων και των ταμείων είσπραξης εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «να προβούν σε όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση» εις βάρος όλων των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος των ρυθμίσεων.

Να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων συνδέεται με το γεγονός ότι στην τελευταία ρύθμιση για την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι ασφαλισμένοι, λόγω κυρίως της κρίσης που μαστίζει την οικονομία και τα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς, από τους 161.000 οφειλέτες του Ιδρύματος μέχρι στιγμής έχουν «πειθαρχήσει» στη ρύθμιση μόλις οι 10.000. Ετσι τα ταμεία του ΙΚΑ βρίσκονται πλέον σε τραγική κατάσταση, αδυνατώντας να εισπράξουν τα χρεωστούμενα, με τη βιωσιμότητά τους να απειλείται. Το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανέργων, καθώς και τα λουκέτα των επιχειρήσεων, κάνει την είσπραξη των οφειλομένων να φαντάζει ακόμη πιο μακρινή. Ετσι η διοίκηση αποφάσισε να αυστηροποιήσει τη στάση της χρησιμοποιώντας την «πίεση» των κατασχέσεων, και ξεκίνησε πρώτα από τους μεγαλοοφειλέτες του 1.000.000 ευρώ και άνω και προχώρησε στη συνέχεια στους μικρότερους.

Η ρύθμιση προβλέπει προσαύξηση 20% στις τρέχουσες οφειλές, ώστε να αποσβένεται μέρος των παλιών οφειλών. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας με παλαιές οφειλές 200.000 ευρώ και τρέχουσες 5.000 ευρώ, με τη ρύθμιση πληρώνει 6.000 ευρώ και εξοφλεί σταδιακά μέρος των παλιών του οφειλών. Με αυτόν τον τρόπο δεν λαμβάνονται εις βάρος του αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.

ως τις 31/12/2012, μόνο όμως εφόσον δείξει καλή «διαγωγή». Αν όμως υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, πληρώσει κάποιες δόσεις και στη συνέχεια ξεχαστεί, τότε άμεσα ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης.

Από τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3,5 δισ. προέρχονται από «ζωντανές» επιχειρήσεις και θα μπορούσαν δυνητικά να εισπραχθούν. Ο κ. Σπυρόπουλος πάντως θεωρεί ρεαλιστικό στόχο την είσπραξη 1,2 έως 1,5 δισ. την ερχόμενη πενταετία, κάτι που θα επιτρέψει την εισροή 300.000.000 ευρώ ετησίως στα ταμεία του ΙΚΑ. Με τις δυο τελευταίες ρυθμίσεις οφειλών ρυθμίστηκαν συνολικά οφειλές μόλις 252.000.000 ευρώ και έχουν εισπραχθεί ως σήμερα 20.000.000 ευρώ.

Νεκταρία ΣταμούληΚόλπα ΠΑΣΟΚ: Μετά το Μεσοπρόθεσμο υποσχέσεις για φθηνότερα τέλη στα Ι.Χ.

Με έωλες υποσχέσεις και προαναγγελίες για πιθανή μείωση των νέων «τσουχτερών» τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και της φορολογίας των ακινήτων προσπαθεί να γλυκάνει τους φορολογουμένους το οικονομικό επιτελείο. Το υπουργείο Οικονομικών πουλάει επικοινωνιακά ελπίδες για λείανση της άδικης φορολογικής πολιτικής, η οποία απειλεί να «βουλιάξει» ακόμη πιο βαθιά τον κλάδο της οικοδομής και των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει να κάνει ένα βήμα πίσω στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που δρομολογούνται στη φορολογία, αλλά μετά τα καλοκαιρινά μπάνια.

Ειδικότερα, βρίσκεται υπό επανεξέταση ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οικογενειακά κριτήρια, καθώς και κριτήρια παλαιότητας του αυτοκινήτου. Με βάση τον τωρινό τρόπο υπολογισμού των τελών, συμβαίνει το παράδοξο να επιβαρύνεται το ίδιο ένας κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.800 κυβικών εκατοστών με τρία παιδιά με τον κάτοχο ενός ίδιου αυτοκινήτου χωρίς παιδιά. Αντιστοίχως, αυτήν τη στιγμή πληρώνει το ίδιο τέλος κάποιος που έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 2.000 κυβικών, παλαιότητας 10 ή 15 ετών, με αυτόν που κατέχει το ίδιο αυτοκίνητο καινούργιο.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει τη μείωση των φόρων μεταβίβασης και γονικών παροχών. Να σημειωθεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές επί των μεταβιβάσεων είναι στη χώρα μας μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτιμάται ότι η μείωσή τους -σε συνδυασμό με μια δέσμη μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων- μπορεί να δώσει ώθηση για ανάπτυξη στον πληγέντα κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έχει ουσιαστικά ομολογήσει την ορθότητα της γραμμής Σαμαρά αναφορικά με τη φορολογία, καθώς έχει προαναγγείλει την επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται να γίνουν και οι παραπάνω αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως διευκρινίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε απώλειες φορολογικών εσόδων, καθώς θα αντισταθμιστούν από άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.


Μικρομεσαίοι προς Χρυσοχοϊδη: Παίρνουμε ψίχουλα από το ΕΣΠΑ

Ο αποκλεισμός κλάδων του εμπορίου από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα οδηγήσει την αγορά σε πλήρη κατάρρευση, υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολή που έστειλε προ ημέρων στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Στην επιστολή η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η τρόικα δίνει την αίσθηση πως επιθυμεί «ανησυχητική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία φαίνεται να υλοποιείται μέρα με την ημέρα». «Αντί να στηριχθούν 100 περιστασιακά εξαγωγικές επιχειρήσεις, να μετατραπούν σε εξαγωγικές 100.000 εμπορικές» προτείνει η συνομοσπονδία και ζητεί η λογική των προγραμμάτων να κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών κλάδων και όχι της εξαφάνισής τους. «Το ζητούμενο δεν είναι να βοηθηθούν επιλεκτικά και “φωτογραφικά” κάποιες επιχειρήσεις που στήθηκαν σύμφωνα με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά να υποστηριχθούν επιχειρήσεις σε παραδοσιακούς χώρους, όπως είναι το εμπόριο» υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΣΕΕ.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης έστειλε τελεσίγραφο προς τους φορείς που έχουν εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ και αδιαφορούν για την υλοποίησή τους. Οπως είπε, 4.762 έργα ύψους 5,5 δισ. ευρώ τίθενται σε καθεστώς επανεξέτασης και πιθανώς θα απενταχθούν, καθώς έχουν βαλτώσει.

Φώτης Κόλλιας


Ασφαλιστήρια ζωής: Σε έναν χρόνο πλέον η εξαγορά

Δικαίωμα εξαγοράς των ασφαλιστηρίων ζωής μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξή τους και όχι έπειτα από τρία χρόνια θα έχουν οι πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική αγορά που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικές, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων προστασίας του καταναλωτή, οφείλουν να καταβάλλουν συγκεκριμένα χρηματικά πρόστιμα στους ζημιωθέντες, τα οποία δεν μπορούν να είναι κατώτερα των 500 ευρώ, αν το ύψος του αποζημίωσης ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, των 1.500 ευρώ, αν το ύψος ασφαλίσματος ανέρχεται στα 12.000 ευρώ, και των 3.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτός αν ζητηθεί από τον ασφαλιζόμενο μικρότερο ποσό. Ακόμη, καθίσταται δυνατή η επιβολή κυρώσεων σε όλες τις ασφαλιστικές και όχι μόνο σε όσες είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο.

Για την ενδυνάμωση της προστασίας του καταναλωτή, όλες οι ενώσεις καταναλωτών θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...