Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ…

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στις ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ σήμερα: Tο μαντηλάκι του Αλέξη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, το τηλεφώνημα του Σταύρου Δήμα κ.α.

 • Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (φωτό αριστερά) συναντήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στην Ηρώδου Αττικού ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας (φωτό δεξιά). Ο Πρόεδρος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τον κύριο Μουρμούρα για την πορεία των τραπεζών στο σκέλος των δικών του αρμοδιοτήτων -παρακολουθεί τη χορήγηση ρευστότητας σε αυτές μέσω ELA-, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, ελληνικής και ευρωπαικής. Το ραντεβού έχει τον συμβολισμό του. Ο Πρόεδρος δεν έχει δει ακόμη τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.
 • Ο κύριος Μουρμούρας έγινε στόχος επιθέσεων από το εκσυγχρονιστικό κατεστημένο (και όχι μόνο) τον τελευταίο καιρό, επειδή «τόλμησε» να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Απολύτως αναμενόμενο. Αν η επιτροπή εντοπίσει το σημείο μηδέν, κατά το οποίο το χρέος εκτινάχθηκε με swap και εξοπλισμούς, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους, μεταξύ αυτών και εκείνοι που κάνουν διαρροές εις βάρος Παυλόπουλου, Μουρμούρα και λοιπών, που τόλμησαν να παραστούν…
 • Βλέπετε, αυτός ο Γάλλος ειδικός που έφερε η Ζωή για να μελετήσει το θέμα εξέφρασε την απορία πώς ,ενώ το χρέος ανερχόταν στο 115%, όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, έπειτα από πέντε χρόνια εφαρμογής του εκτινάχτηκε στο 173%. Μια καλή ιδέα θα ήταν να κληθεί στην επιτροπή για να το εξηγήσει ο τότε αρμόδιος διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της Eurostat και να αλλοιώσει έλλειμμα 2009 και το χρέος…
 • Ενα στοιχείο θα σας δώσω μόνο και αυτό αρκεί για να καταλάβετε. Οι άνθρωποι με εντολές των Γερμανών των Βρυξελλών πρόσθεσαν στο έλλειμμα του 2009 τα αποτελέσματα 17 ΔΕΚΟ, αν και αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Υπολόγισαν στο έλλειμμα και στο χρέος δάνεια που λήγουν το 2020, χωρίς να έχουν καταπέσει. Υπολόγισαν στο έλλειμμα του 2009 αποσβέσεις θυγατρικών του μετρό που θα γίνουν τα επόμενα 100 χρόνια. Εγκληματίες! Τα υπόλοιπα, επί σκηνής, υποθέτω.
 • Ρόλο ειδικού απεσταλμένου συνδέσμου μεταξύ Καραμανλή – Σαμαρά έχει αναλάβει εσχάτως ο πρώην υπουργός Επικρατείας και βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Στην τελευταία «κρίση» με αντικείμενο το θέμα του χειρισμού του κόμματος στο ζήτημα της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε τον Σαλονικιό στην Παναγή Κυριακού διά τα περαιτέρω. Και, από ό,τι φαίνεται, έφερε τη δύσκολη αποστολή -θα σας πω γιατί- εις πέρας. Παλιότερα τον ρόλο του συνδέσμου είχε ο Μπαλτάκος.
 • Καραμανλής και Σταμάτης γνωρίζονται από τη Θεσσαλονίκη – το 2004 ο Σταμάτης διορίστηκε υποδιοικητής της ΥΠΑ στη συμπρωτεύουσα και μάλιστα χειρίστηκε την υπόθεση με το μοιραίο Σινούκ. Σταμάτης και Βενιζέλος γνωρίζονται επίσης από εκεί. Ο τρόπος που έγινε ο χειρισμός, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να υπερασπίσει η Ν.Δ. την εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή από την εξεταστική χωρίς να ανέβει στα κάγκελα ο Βενιζέλος, που αντιμετωπίζει εσωκομματικό πρόβλημα. Μιλάμε για μεσολάβηση επιπέδου.
 • Τις υπογραφές που βάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε διάφορες αποφάσεις αρμοδιότητάς του έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τόσο η αντιπολίτευση, μείζων και ελλάσων, όσο και το Μαξίμου. Τι σύμπτωσις!
 • Ακουσα προσεκτικά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και για την ανάγκη να υπάρχουν δυο τρεις μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, γιατί τόσους αντέχει η αγορά, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει. Το ενδιαφέρον είναι ότι την αυτή άποψη έχει και το ευρύτερο καραμανλικό στρατόπεδο από την εποχή του βασικού μετόχου. Το επίσης πιο ενδιαφέρον είναι ποια γραμμή θα επικρατήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.
 • Ακούω ότι η πρώτη άποψη υποστηρίζει τη σύγκρουση με τη διαπλοκή χωρίς νομοθέτηση. Πρόστιμα για τα τέλη συχνοτήτων και προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών εκ του μηδενός, τις οποίες θα διεκδικήσουν εφοπλιστές, φαρμακοβιομηχανοι, νέοι εκδότες και άλλοι. Η δεύτερη, πιο προχωρημένη, υποστηρίζει τη νομοθέτηση με βάση την απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. για τον βασικό μέτοχο κατά το γερμανικό και το γαλλικό πρότυπο. Ζήτημα αν έχουν δυο τρία ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα σε αυτές τις χώρες.
 • Κινητικότητα, πάντως, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Στην κυβέρνηση λένε ότι δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης να έχει στην κατοχή του και να δεσμεύει δύο τηλεοπτικές συχνότητες, ενώ, από ό,τι φαίνεται, η εξαγορά τηλεοπτικού σταθμού από κόμμα προσφάτως θα αποβεί επικερδής στον νέο ιδιοκτήτη, που ετοιμάζεται να τον μεταπωλήσει, από ό,τι ακούω.
 • Νέα από τον Κάμπο. Οινοποιείο άνοιξε και κάνει εξαγωγές ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης. Παράγει το κρασί Εφίρα, κόκκινο και λευκό, καθώς και εξαιρετικό τσίπουρο. Το κρασί του δημάρχου απολαμβάνει η καλή αθηναϊκή κοινωνία στο ιστορικό 17 της οδού Λυκαβητού, του Φώτη Κρικζώνη. Γράφω ιστορικό, γιατί εκεί σύχναζε, όταν ερχόταν στην Αθήνα, ο Φράνκ Σινάτρα.
 • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και στενό φίλο του κύριο Γκάμπριελ (φωτό αριστερά) είχε προσφάτως ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Σταύρος Δήμας (φωτό δεξιά). Το θετικό της συνομιλίας είναι ότι ο Γκάμπριελ μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο το Βερολίνο έχει βρεί κώδικα επικοινωνίας. Το αρνητικό είναι ότι ο αντικαγκελάριος ανησυχεί για το μακρόσυρτον των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έπρεπε να έχουν τελειώσει χθες.

Κ.

ΥΓ.: Η γνωριμία Δήμα – Γκάμπριελ έγινε στις Βρυξέλλες, όταν ο πρώτος ήταν επίτροπος και ο δεύτερος ευρωβουλευτής. Αργότερα ο Δήμας παρακολούθησε ως επίτροπος συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της Μέρκελ και εντυπωσιάστηκε από την έντασή τους και το κλίμα διαφωνιών μεταξύ των μελών τους. Η Μέρκελ άφηνε το πράγμα να εξελιχθεί και στο τέλος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιχειρήματα, αποφάσιζε. Με το σφύριγμα της λήξης οι διαφωνίες υποχωρούσαν και, φυσικά, ούτε λόγος για διαρροές στον Τύπο.

 • Στη Μονεμβασιά κάνει Πάσχα φέτος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τη σύζυγο του Νατάσα και τα παιδιά του Αλέξανδρο και Αλίκη. Φιλοξενείται στο ξενοδοχείο του φίλου του από τα πολύ παλιά και διαχρονικού στελέχους της συντηρητικής παράταξης (ΕΡΕ και εντεύθεν) Αντώνη Σγαρδέλη. Θα γυρίσει όμως νωρίς, καθώς τα παιδιά μεγάλωσαν και δίνουν την άλλη εβδομάδα εξετάσεις για το Lower του Cambridge.
 • Γνωστός δημοσιογράφος αποπειράται να επικοινωνήσει με έναν από τους νέους -αλλά πάντως αναγνωρίσιμους- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τον ρωτήσει κάτι για την τρέχουσα επικαιρότητα. Και εκείνος, ολίγον… ποντιακά, του απαντά: «Στείλε μου το κινητό σου και θα επικοινωνήσω μαζί σου». Αν έβλεπε καλύτερα στην οθόνη του και… ξεστραβωνόταν, θα το έλεγε; Εχουν σύνδρομο περικύκλωσης όλοι αυτοί ή μου φαίνεται;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...