Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Εγώ δεν είμαι παντός καιρού

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπηρετήσει πολιτικές λιτότητας, ενώ είναι «ανοιχτός» σε καινούριο διάλογο

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, δεν αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας. Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ”Ναι”, θα σεβαστώ την απόφαση. Θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση του ελληνικού λαού». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ – σε μια συνέντευξη που ξεχώρισε για τις σκληρές και επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων,(σε αντιδιαστολή με την συνέντευξη παρωδία που είχε δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στην αλήστου μνήμης ΝΕΡΙΤ) καθώς και για την κατήφεια του πρωθυπουργού σε ορισμένα σημεία.

«Αν ο λαός θέλει λιτότητα στο διηνεκές, που δεν θα του επιτρέψει να σηκώσει κεφάλι, η απόφασή του θα γίνει σεβαστή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς. Δεν θα είμαι ένας ταπεινωμένος πρωθυπουργός. Ας έρθει κάποιος άλλος, πρόθυμος. Τόσοι υπάρχουν…» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για μια συμφωνία «ακόμα και στο ”και πέντε”», εάν συμπεριλαμβάνει το θέμα του χρέους. Πάντως, ομολόγησε ότι απέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους.

Οι δανειστές

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την τακτική των δανειστών («όποτε συμφωνούσαμε σε κάτι, ζητούσαν κάτι άλλο»), που μπλόκαρε διαρκώς την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, προκειμένου να καταρρεύσει κάθε ελπίδα ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την επιμονή τους σε μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παρέπεμψε, άλλωστε, στο θρίλερ της προηγούμενης εβδομάδας, όταν, ενώ τη Δευτέρα οι θεσμοί είχαν κάνει δεκτή την ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης, την επομένη επανήλθαν με το δικό τους κείμενο, για να φτάσουμε στο αδιέξοδο της Παρασκευής, όπου δόθηκε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο να πει «Ναι» ή «Οχι» στο Eurogroup του Σαββάτου.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, είπε στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Φρ. Ολάντ ότι θα θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε και τους δύο ηγέτες για την απόφαση περί δημοψηφίσματος, χωρίς να συναντήσει την άρνησή τους.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πολλές φορές στη θέση ότι το δημοψήφισμα είναι «συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλη μορφή» και έκανε σαφές ότι δεν θα αρνηθεί μια νέα συζήτηση τις επόμενες ώρες. «Τα τηλέφωνά μου είναι διαρκώς ανοικτά και απαντώ σε όποιον με καλεί» είπε, δηλώνοντας έτοιμος για μια συμφωνία «ακόμη και στο ”και πέντε”, εάν εμπεριέχει και τη ρύθμιση του χρέους».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «αιφνιδιάστηκε» από την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για παράταση του προγράμματος από το Eurogroup του Σαββάτου, η οποία οδήγησε την ΕΚΤ να «παγώσει» τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στην τραπεζική αργία.

Στο σημείο αυτό, και με αφορμή επίμονες ερωτήσεις για το τι θα συμβεί εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα το τραπεζικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να μην υπάρξει έλλειψη αγαθών, φαρμάκων κ.λπ», ενώ, στην κριτική της Ν.Δ. ότι επί των ημερών της δεν έκλεισαν οι τράπεζες, απάντησε: «Εκλεισαν σπίτια».

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν θα πληρώσει αύριο τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, αφού το Ταμείο «ζητά να πληρώνεται, παρότι δεν έχει πληρώσει εδώ κι έναν χρόνο».
Oσο για το αν έχει plan B στην περίπτωση που δεν ιδρώσει το «αυτί» των δανειστών από ένα ηχηρό «Οχι», παρέπεμψε με νόημα στη γεωπολιτική δυναμική της χώρας («είμαστε σταυροδρόμι τριών ηπείρων») και τόνισε: «Ούτε το δικό μου αυτί ιδρώνει».

Εκτός προγράμματος (!) από σήμερα η Ελλάδα

Δεν πληρώνεται η δόση προς το ΔΝΤ που λήγει τα ξημερώματα

Διπλό ορόσημο αποτελεί η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, καθώς λήγει η ισχύς της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η χώρα μας καλείται να αποπληρώσει τη δόση 1,56 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε χθες σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 18.00 ώρα Ουάσινγκτον (01.00 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος). Η μη καταβολή της δόσης καθιστά την Ελλάδα ληξιπρόθεσμη έναντι του ΔΝΤ για έναν μήνα. Αν δεν πληρωθεί η δόση ούτε έως τις 30 Ιουλίου, η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ δίνει στον EFSF το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή των 131 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ζητήσει «κούρεμα» στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Αυτό θα είναι καταστροφή. Πάντως, χθες καταβλήθηκε κανονική οφειλή ύψους 50.000 ευρώ προς τον EFSF. Παράλληλα, η λήξη του ελληνικού προγράμματος σήμερα συνεπάγεται ότι η χώρα μας χάνει τα 10,9 δισ. ευρώ που φυλάσσονταν στον EFSF για τις ελληνικές τράπεζες και τα 3,5 δισ. ευρώ από τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Μαξίμου: «Οχι». στη νέα προσέγγιση από την Κομισιόν

Παρέμβαση του Ζ. Κ. Γιούνκερ φέρεται ότι υπήρξε αργά το βράδυ, ωστόσο το Μαξίμου δεν την εξέλαβε ως πρωτοβουλία επίλυσης και, κατά τις πληροφορίες, απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός έλαβε «ένα μήνυμα» από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Το εξής:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών.
2. Ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι».
3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενό τους (σ.σ.: δεν διευκρινίζεται ποια).
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Αυτό το «μήνυμα» ερμηνεύτηκε από κύκλους της Κομισιόν ως «νέα πρωτοβουλία», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία. Χθες το μεσημέρι, άλλωστε, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι καλεί τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» την Κυριακή, «όποιο κι αν είναι το ερώτημα».

Το Μαξίμου, πάντως, το ερμήνευσε ως επιμονή στη γνωστή πρόταση των θεσμών, η οποία έχει ήδη απορριφθεί. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, και εξακολουθεί να εργάζεται για τη λύση» ανέφεραν στελέχη του, με την εξής επισήμανση: «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ”όχι”».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε για το απόγευμα την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντησή του με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Επισήμως, η αναβολή έγινε «λόγω συσκέψεων στο Μαξίμου», ωστόσο πληροφορίες παραπέμπουν στις πυρετώδεις προσπάθειες που θα καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης έως απόψε τα μεσάνυχτα, που λήγει το δανειακό πρόγραμμα και πρέπει να καταβληθεί η δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ