Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Εγώ είμαι η διάδοχος του Τσίπρα»

Η Ρένα Δούρου άρχισε τα εσωκομματικά παιχνίδια και δεν το κρύβει

Τι είπε σε Ελληνα διπλωμάτη στο εξωτερικό η εξαφανισμένη περιφερειάρχης Αττικής, που ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑΗ Θέση μας: Απόσταση λαού και κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης:

►Το προσάναμμα για να «καεί» ο K. Καραμανλής

►Το κόλπο με το ομολογιακό δάνειο της Proton Bank

►Το πρόβλημα στη βιομηχανία δεν ήταν οι μισθοί

►Ποιοι βάζουν νάρκες στην επένδυση στο Ελληνικό

►Ετοιμάζεται πλαφόν στο σύνολο φόρων και εισφορών

►O Ράμα αγκαλιά με τον Σόρος

►Συντάξεις: Το σχέδιο για να μπορέσουν να ζήσουν οι χήρες που «πυροβόλησε» ο Κατρούγκαλος

►Ιράκ: Πώς τα drones «ανακάλυψαν» τη χαμένη πόλη του Μεγαλέξανδρου

Τι είπε σε Ελληνα διπλωμάτη στο εξωτερικό η Ρένα Δούρου, που ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας πρόωρα θέμα ηγεσίας

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Μπορεί το έργο της στην Περιφέρεια Αττικής να μη συγκεντρώνει καλή βαθμολογία, αλλά στα εσωκομματικά παίγνια η Ρένα Δούρου φαίνεται ότι καταγράφει αρκετά υψηλές επιδόσεις. Ασυγκράτητη και βιαστική, μάλιστα, έχει αρχίσει ήδη να «κινείται» με στόχο τη διαδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αν και ακόμη βρίσκεται λίγο μετά το μέσον της θητείας της, η 43χρονη περιφερειάρχης Αττικής βλέπει το άστρο της στον χώρο της Αυτοδιοίκησης να δύει πρόωρα, όπως μαρτυρά και μια σειρά περιστατικών με πιο πρόσφατο τις εκδηλώσεις οργής μεγάλου αριθμού κατοίκων της πρωτεύουσας για την τραγική κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως. Αλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι για την ίδια οι εκλογές του 2014 -όταν αποδέχθηκε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας- αποτέλεσαν περισσότερο ένα εφαλτήριο για τα πολιτικά και κομματικά σχέδιά της παρά μια πρόκληση με καθαρά αυτοδιοικητικό χρώμα. Γι’ αυτό και από την αρχή έλεγε στις φιλικές συζητήσεις της ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, επιθυμώντας να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ανεξάρτητα, όμως, και από τις αρχικές προθέσεις της, τα προγνωστικά αυτή τη φορά είναι πολύ δυσοίωνα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αλλά και για την κυρία Δούρου προσωπικά. Στην επικράτησή της, προ τριετίας, έπαιξαν ρόλο το γενικότερο κλίμα της εποχής αλλά και τα ανεπίτρεπτα λάθη τακτικής που διέπραξε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ο βασικός αντίπαλός της Γιάννης Σγουρός. Ομως, οι συνθήκες πλέον είναι πολύ διαφορετικές, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πτώση, το φάσμα της πλήρους αποτυχίας πλανάται πάνω από την Περιφέρεια Αττικής και η κάθοδος ενός ισχυρού αντιπάλου θεωρείται λίαν πιθανή. 

Υπό το άγχος όλων αυτών, η κυρία Δούρου αναζητεί διέξοδο στη «δελφινολογία» εις βάρος του κ. Τσίπρα. Δεν κάνει, μάλιστα, προσπάθεια να κρύψει τις επιδιώξεις της. Αντιθέτως, φροντίζει να τις κοινολογεί, όπως έκανε πρόσφατα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», είπε προς Ελληνα διπλωμάτη του εξωτερικού ότι η ίδια θα είναι η διάδοχος του κ. Τσίπρα έπειτα από τις επόμενες εκλογές.

Οπως είναι εύλογο, η σπουδή της περιφερειάρχου να ανοίξει θέμα διαδοχής προκαλεί προβληματισμό, καθώς η κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη συγκυρία την ύστατη μάχη για την ανάκαμψή της με ορίζοντα την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ενώ άπαντες οι υπόλοιποι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο τον ρόλο του κ. Τσίπρα στις πολιτικές εξελίξεις και τις ανακατατάξεις, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Πάντως, αυτή η «εκμυστήρευσή» της εναρμονίζεται με την τακτική που ακολουθεί συστηματικά, έχοντας ως στόχο την οικοδόμηση του προσωπικού αρχηγικού προφίλ της. Η κυρία Δούρου δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί από την αρχή στο μνημονιακό πλαίσιο, έστω κι αν το άστρο της πριν από το 2014 ανέτειλε χάρη στη σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική. Σήμερα φέρεται ότι πιστεύει ότι η επιδίωξή της να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον κ. Τσίπρα, διευκολύνεται και από την πλήρη φιλευρωπαϊκή στροφή του κόμματος, την οποία η ίδια υποστήριζε ως μέλος της εσωκομματικής τάσης, υπό τον τίτλο «Πλατφόρμα 2010», μαζί με τον Δημ. Παπαδημούλη και άλλους.

Από την πρώτη κιόλας περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία, φρόντισε επίσης να κρατά αποστάσεις από την κυβέρνηση, όταν δεν εξαπέλυε αιχμές εναντίον της, για να μη μοιράζεται τη φθορά που εκ των πραγμάτων άρχισε να υφίσταται ο κ. Τσίπρας λόγω της μνημονιακής στροφής. Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική, προτιμά να αποφεύγει και τις εμφανίσεις σε δύσκολα θέματα, δίνοντας την εικόνα της «εξαφανισμένης» ακόμη και από κρίσιμες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο απόηχος από τις καταγγελίες των εργαζομένων στην Περιφέρεια για αποφάσεις που ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το «έγκαυμα» στο προφίλ της από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική!

Για την κυρία Δούρου το πρώτο μεγάλο «έγκαυμα» στο προφίλ της προκλήθηκε από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Αύγουστο την ανατολική Αττική. Οχι μόνο η αρχική «εξαφάνισή» της, αλλά και η μετέπειτα εικόνα καθώς και οι δηλώσεις της έδωσαν το έναυσμα για να ξεσπάσει -από τα προσφιλή και στην ίδια μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μια πραγματική «λάβα» αγανάκτησης εναντίον της.

Αποποιούμενη των ευθυνών της, επέλεξε την τακτική των αποστάσεων και των αιχμών και στην περίπτωση της ρύπανσης στον Σαρωνικό. Μολονότι κάθεται στον θώκο της περιφερειάρχου εδώ και τρία χρόνια, αυτό που βρήκε πρωτίστως να πει ήταν ότι «εκείνο που εκπλήσσει είναι το πόσο ανοχύρωτοι είμαστε», καταλογίζοντας τα βάρη προς όλους τους άλλους -συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης-, αλλά καθόλου προς τον εαυτό της. Κομπορρημονώντας υποστήριξε ότι δική της επιλογή «είναι να μπουν οι βάσεις για μία σύγχρονη περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη». 

Για να μπορέσει, πάντως, να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τις (πρόωρες;) ηγετικές φιλοδοξίες της, η κυρία Δούρου θα πρέπει προηγουμένως να επανέλθει στη Βουλή. Στην περίπτωση κατά την οποία όμως οι κάλπες στηθούν πριν από το φθινόπωρο του 2019, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δεδομένου του σαφούς συνταγματικού περιορισμού για τους περιφερειάρχες έως την ολοκλήρωση της θητείας τους. Αυτό την υποχρεώνει να μην είναι βιαστική τουλάχιστον ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το ιδανικό σενάριο για την ίδια, ώστε να διεκδικήσει την επάνοδό της στα βουλευτικά ψηφοδέλτια, θα ήταν να εξαντλήσει την τετραετία ο κ. Τσίπρας, αν και στην περίπτωση αυτή ο μακρύς πολιτικός χρόνος μπορεί να ενταφιάσει τα αρχηγικά όνειρά της.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ