Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Είχε αρνηθεί να γυρίσουν στα επιτελεία οι αρμοδιότητες σχετικά με τους ευέλπιδες

Ενώ οι προτάσεις για αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επιλογή των διδασκόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένουν εγκλωβισμένες στα συρτάρια των Γενικών Επιτελείων, η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τακτική Ποντίου Πιλάτου στην υπόθεση της επιλογής του καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας για τη Σχολή Ευελπίδων.

Οι ευθύνες για το νομικό πλαίσιο βαρύνουν αποκλειστικά τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος άσκησε βέτο στην προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επαναφέρει τις αρμοδιότητες στα Επιτελεία.
Ακόμη όμως και με αυτόν τον νόμο (3187/2003) τον τελικό λόγο έχει το ΓΕΣ, αρκεί βέβαια να ασκήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται.
Χθες όμως ο Α’ υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Ν. Δεβετζής επέστρεψε την ένσταση που είχε υποβάλει ο καθηγητής Ηλίας Ηλιόπουλος, επικαλούμενος το γεγονός ότι το πρακτικό της αποφάσεως του εκλεκτορικού σώματος (των καθηγητών με τα «προσόντα» που έχει ήδη απαριθμήσει αναλυτικά η «δημοκρατία») δεν του έχει ακόμη κοινοποιηθεί. Βεβαίως, τόσο ο Α’ υπαρχηγός όσο και η πολιτική ηγεσία έχουν από την περασμένη εβδομάδα ενημερωθεί πλήρως για τα συμβάντα.
Το να επικαλείται όμως ένας ανώτατος στρατιωτικός, νομικίστικες λεπτομέρειες προκειμένου να αποφύγει να λάβει υπεύθυνη θέση σε θέμα της αποκλειστικής του αρμοδιότητας, μόνο σε θλιβερές σκέψεις μπορεί να οδηγήσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοσμήτωρ της Σχολής Ευελπίδων Α. Δημητρίου, ο οποίος μεθόδευσε την οργάνωση του εν λόγω εκλεκτορικού σώματος, ήταν κλεισμένος μαζί με τον διοικητή υποστράτηγο Χ. Καρυώτη, σε μια προφανή προσπάθεια να τον επηρεάσει ώστε να επικυρώσει την απόφαση.

Τυπικές απαντήσεις

Σε ερωτήσεις μας σχετικά με τη στάση του ΓΕΣ οι απαντήσεις ήσαν τυπικές. Μας τονίστηκε ότι, αφού το πρακτικό της συνεδριάσεως δεν έχει επικυρωθεί από τον διοικητή και δεν έχει διαβιβασθεί στο ΓΕΣ, η ηγεσία δεν γνωρίζει επίσημα την απόφαση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραλάβει την ένσταση. Και όμως, η ένσταση είχε πρωτοκολληθεί στο γραφείο του Α’ υπαρχηγού από την περασμένη Παρασκευή με αριθμό πρωτοκόλλου 17612/2-5-2014.

Προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι από τις 27 Μαρτίου που συνεδρίασε το εκλεκτορικό σώμα ακόμη δεν έχει προωθηθεί η απόφασή του στο ΓΕΣ, αλλά ο Α’ υπαρχηγός πρόλαβε μόνο σε μία εργάσιμη ημέρα να «μελετήσει» το ζήτημα και να αποφασίσει να μην αναλάβει την ευθύνη να παραλάβει την ένσταση.
Το ΓΕΣ παράλληλα μας διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που η απόφαση κοινοποιηθεί και η ένσταση «κατατεθεί κανονικά» (τι άραγε σημαίνει αυτό;) θα συγκληθεί η πενταμελής επιτροπή, από τρεις ανώτατους αξιωματικούς και δύο καθηγητές, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Ομως, δεν υπήρξε απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει αν η απόφαση κοινοποιηθεί πολύ αργά για να γίνουν αυτές οι διαδικασίες. Μας συνεστήθη να μη βιαστούμε να επικρίνουμε προτού γίνουν όλα νομότυπα.

Οταν όμως η στρατιωτική ηγεσία έχει ανεχθεί όλα όσα συμβαίνουν στη Σχολή Ευελπίδων και όταν στέκεται σε τυπικότητες και αρνείται να εξετάσει την ουσία του ζητήματος, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Αντιστοίχως, θα μπορούσε η διοίκηση της σχολής και το ΓΕΣ να έχουν σταθεί στις τυπικές παραλείψεις κατά τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος και να έχουν ήδη κινηθεί στο πλαίσιο που της παρέχει ο νόμος.
Δεν το έπραξαν όμως…

Ευθύμιος Π. Πέτρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ