Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Είχε ψηφισθεί από Φεβρουάριο ως όρος για τη δόση των 332 δισ.

Οι τριετίες – ωριμάνσεις δεν μπορούν να διατηρηθούν, γιατί έχουν ήδη καταργηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Αυτή ήταν η άποψη που εξέφρασε χθες η τρόικα στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά σε ναυάγιο. Τα κείμενα όμως κατά πολλούς δικαιώνουν την τρόικα, η οποία ζητά τώρα να εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα.

Η ελληνική πλευρά επισήμως δήλωνε ότι επρόκειτο περί ερμηνείας και ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για κατάργηση των τριετών – ωριμάνσεων στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να μιλήσει για λανθασμένη μετάφραση του αγγλικού κειμένου.

Στον αέρα έμεινε επίσης και το θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αφού η τρόικα δεν φαίνεται να δέχεται περικοπές μικρότερες από το 50%, που έχει ζητήσει εξαρχής.

Αναφορικά με το τι υπάρχει στο Μνημόνιο, η αλήθεια περιγράφεται παρακάτω και η διασταλτική ερμηνεία φαίνεται να «δικαιώνει» την τρόικα, η οποία διεκδικεί υλοποίηση των ψηφισθέντων από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στη σελίδα 518 του δεύτερου Μνημονίου αναφέρεται επί λέξει «αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ελάχιστο ύψος μισθού». Η τρόικα ερμηνεύει τον όρο «αντικατάσταση» με συνολική κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και των επιμέρους επιδομάτων που περιλαμβάνει.

Ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της 28ης Φεβρουαρίου κατά 22%, φτάνοντας στα 586 ευρώ μεικτές αποδοχές, και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%, στα 510 ευρώ. Η τρόικα ερμηνεύει τη λέξη «αντικατάσταση» ως «σφουγγάρι» που εξαφανίζει τριετίες και οικογενειακά επιδόματα (γάμου, πολυτέκνων), τα οποία ήταν ενσωματωμένα στην ΕΓΣΣΕ, και ζητάει έναν νέο κατώτερο μισθό, χωρίς πρόσθετα επιδόματα.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην αρχική συνάντηση χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε έντονη και λέγεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης βρήκε «συμπαραστάτες» τα 2/3 της τρόικας, δηλαδή τους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.). Ο μόνος που επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Λίγο μετά τις 12 η συνάντηση διακόπηκε για να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Τόμσεν και στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζομένους. Για τους εργαζομένους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου η ελληνική πλευρά προτείνει:

-Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.

-Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.

Β. Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ