Παρασκευή, 23 Απρ 2021

«Είδε» τον Σημίτη στο απόρρητο τηλέφωνο!

Τσίπρας σε Στουρνάρα: Μα, δεν ντρέπεσαι; Να διαψεύσεις
Η κατσάδα στο Μαξίμου παρουσία Δραγασάκη
Ο διοικητής της Τραπέζης τςη ελλάδος έσπευσε στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού (στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου) αμέσως μετά την εισβολή της Οικονομικής Αστυνομίας στη διαφημιστική εταιρία της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου για το «σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ», για να μιλήσει με Κορακοχώρι από  «θωρακισμένη» συσκευή επειδή φοβήθηκε τις υποκλοπές

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η νικήτρια Εκκλησία

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Καλογρίτσας Gate: «Πόθεν έσχες» με δήλωση του νόμου 105

►Επέτειος της «πρώτη φορά Αριστεράς» με… τούρτα στα ερείπια!

►Βόμβα για τις τράπεζες η «συμφωνία» Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη!

►Ποια τέρατα έκαψαν τελικά την Marfin;

►Η λιτότητα «γονατίζει» τις Ενοπλες Δυνάμεις 

►Το διαζύγιο του «Αχιλλέα» με τη «Λάρα Κροφτ» 

►To υπ. Παιδείας (του Φίλη) δεν έστειλε βιβλία στους Αγίους Σαράντα

►To delete της Microsoft στον καρκίνο

►Οι 123 Ελληνες που βάζουν γκολ στα ξένα

 

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Ηταν Σάββατο απόγευμα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε φτάσει στην Αθήνα έπειτα από ένα κοπιαστικό ταξίδι από την Μπρατισλάβα και είχε «μπροστά» του για την επομένη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και αναχώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επρεπε, όμως, να δει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Πανικόβλητος ο Γιάννης Στουρνάρας, του είχε τηλεφωνήσει στην Μπρατισλάβα για να τον ρωτήσει αν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης προς το πρόσωπό του, μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας παρουσία εισαγγελέων στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του Λίνας στην Κηφισιά. Ο διοικητής, μέσα στην ταραχή του -κατά τη διάρκεια της οποίας «τηλεφωνούσε σε αρμοδίους και αναρμοδίους»-, αγνοούσε ότι ο Τσίπρας βρισκόταν στην Μπρατισλάβα και του ζήτησε να συναντηθούν την ίδια μέρα.

Ο πρωθυπουργός άκουσε έκπληκτος την είδηση περί εισβολής εισαγγελέων από τον διοικητή. Ο Στουρνάρας μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε ότι η σύμπτωση της συνεδρίασης των αρμόδιων οργάνων της Τραπέζης της Ελλάδος που ασχολούνταν με την Τράπεζα Αττικής με την εισβολή του επίκουρου εισαγγελέα στην εταιρία της συζύγου του δεν ήταν τυχαία. Ηταν βέβαιος ότι τον είχε στείλει η κυβέρνηση. Στις επαφές που είχε με πολιτικούς φίλους του, μάλιστα, αλλά και στα δεκάδες SMS που έστελνε -αγαπημένη του συνήθεια- ισχυριζόταν πως ό,τι συνέβη ήταν «εντολή Τσίπρα, εκτέλεση Παπαγγελόπουλου». Οταν, όμως, άκουσε την έκπληξη Τσίπρα και την οργισμένη από την Μπρατισλάβα διάψευση ότι η κυβέρνηση συνδέεται με την έρευνά του, άρχισαν να τον ζώνουν τα φίδια. Από τη μία, έκανε τον σταυρό του που ακολούθησε, μεταξύ άλλων, τη συμβουλή του πολιτικού μέντορά του Κώστα Σημίτη να ξεκαθαρίσει το θέμα θεσμικά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και να καλέσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει τον λόγο, από την άλλη, όμως, βρισκόταν μπροστά σε ένα νέο τοπίο.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου, η οποία έδωσε την εντολή στον επίκουρο εισαγγελέα να εισβάλει στην οικία του, δεν συγκαταλέγεται, όπως μάθαινε με καθυστέρηση, στις δυνάμεις εκείνες που θεωρητικά θα μπορούσαν να παίξουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης. Ούτε σε αυτούς που η Ν.Δ. θεωρεί «αγαπημένα παιδιά του Παπαγγελόπουλου». Αντιθέτως! Εκ των υστέρων και έκπληκτος ο κ. Στουρνάρας έμαθε ότι η ανεξάρτητη δικαστική λειτουργός απολάμβανε της εκτίμησης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και έγκριτου δικαστικού λειτουργού Χαράλαμπου Αθανασίου από τα κοινά χρόνια της διαδρομής τους στη Δικαιοσύνη. Ο Στουρνάρας τηλεφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στον πρώην συνάδελφό του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο οποίος του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αδέκαστη εισαγγελική λειτουργό, η οποία δεν παίρνει εντολές από κανέναν και είναι αφοσιωμένη στο λειτούργημά της. Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε, η κυρία Ράικου είχε υπογράψει την εντολή για την έρευνα στην εταιρία της Λίνας Στουρνάρα δύο ολόκληρες μέρες πριν από τη συνεδρίαση των εποπτικών οργάνων της Τραπέζης της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής.

Το ζήτημα της επίσπευσης των δικαστικών ελέγχων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ώριμο, το είχε θέσει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος διεξήγε έρευνα μετά τις καταγγελίες του Κρητικού περί «παραδικαστικού». Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι, μετά την ανατροπή της θεωρίας που είχε κατασκευάσει στο μυαλό του ο διοικητής περί «εκτροπής», άρχισαν να του μπαίνουν και υποψίες μήπως πίσω από τη δικαστική έρευνα κρυβόταν κεντροδεξιός «μεταρρυθμιστικός δάκτυλος», κάποιες από τις δυνάμεις με τις οποίες συμπορεύτηκε ο Στουρνάρας στην κυβέρνηση Σαμαρά και δεν βλέπουν με καλό μάτι τις… πρωθυπουργικές και αρχηγικές φιλοδοξίες του. Αλλά και αυτή η σκέψη γρήγορα κατέπεσε – καμία σχέση η Ράικου με πολιτικά παιχνίδια.

Νέο τοπίο

Οταν, λοιπόν, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Τσίπρα, είχε καταρρεύσει ο σχεδιασμός να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας. Η μετάβασή του στην οικία Σημίτη το βράδυ της Πέμπτης (την οποία αποκάλυψε η «δημοκρατία» και δεν τόλμησε να τη διαψεύσει) και η μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε από το απόρρητο και «θωρακισμένο» από υποκλοπές τηλέφωνο της Αναγνωστοπούλου με τον πρώην πρωθυπουργό, που πράγματι βρισκόταν στο Κορακοχώρι μαζί με τον αδερφό του Σπύρο (υπάρχει και εκεί απόρρητο εγκατεστημένο, όπως μας είπε συνομιλητής του κυρίου Σημίτη που μας επιβεβαίωσε την επικοινωνία) δεν είχαν τελικά ως κατάληξη την επίθεση Στουρνάρα στον ΣΥΡΙΖΑ για εκτροπή, μετά την ενημέρωσή του για την ακεραιότητα της εισαγγελέως Ράικου.

Οταν μπήκε στο Μαξίμου ο Στουρνάρας, ο Τσίπρας καθόταν στο γραφείο του και όχι στην μπερζέρα, ως συνήθως. Ηταν βαρύς. Ο Στουρνάρας, που σε ιδιωτικές συνομιλίες τον χαρακτηρίζει «απρόβλεπτο», προσπάθησε να τον ζυγίσει. Δεν περίμενε, όμως, αυτό που θα επακολουθούσε. Μόλις κάθισε ο διοικητής απέναντί του, ο Τσίπρας ξέσπασε: «Μα, καλά, δεν ντρέπεσαι; Βγες έξω και διάψευσε και… κατάπιε όλα όσα λες δεξιά και αριστερά ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης έγινε δήθεν από εμάς!» Κάτωχρος ο διοικητής, επιχείρησε να του εξηγήσει πώς οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό και η συζήτηση συνεχίστηκε σε βαρύ κλίμα. Ο Τσίπρας τού εξήγησε, παρουσία Δραγασάκη, σε υψηλούς τόνους: «Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είσαι πολιτικός, αλλά κεντρικός τραπεζίτης». Η απόφαση του πρωθυπουργού να παρίσταται και μάρτυρας στη συνάντησή τους μάλλον απέτρεψε τον κύριο Στουρνάρα να δώσει άλλη εικόνα από τη συνομιλία με τις αγαπημένες του διαρροές. Πράγματι, ο διοικητής, με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, υπάκουσε στη διαταγή Τσίπρα, «αδειάζοντας» και τη Ν.Δ., η οποία είχε σπεύσει να κάνει λόγο για «εξωθεσμική πίεση» και «για Δικαιοσύνη που συμπεριφέρεται με άλλα μέτρα στον Στουρνάρα και με άλλα στον Καλογρίτσα».

Το «θαύμα» κράτησε πολύ λίγο!

Παρά ταύτα, το θαύμα δεν κράτησε για πολλές μέρες. Μετά την τοποθέτηση των κυρίων Ρουμελιώτη και Πανταλάκη στο τιμόνι της τράπεζας -είναι καλοί φίλοι και συνδέονται με ανδρεοπαπανδρεϊκό παρελθόν-, ο διοικητής θέλησε και πάλι να θριαμβολογήσει. Ολως τυχαίως έκαναν την εμφάνισή τους διθυραμβικά δημοσιεύματα του Bloomberg με τον τίτλο «Ο Στουρνάρας κέρδισε τον Τσίπρα για την Τράπεζα Αττικής.

Η νίκη του, εφαλτήριο για επιστροφή στην ενεργό πολιτική». Διέρρευσε επίσης σε φιλικές του εφημερίδες το πόρισμα για την Αττικής με καρμπόν τη φράση «Κοσκωτάς», δείγμα του ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει πλέον στο μυαλό του την ηρωική έξοδο, προκειμένου να ιδρύσει μεταρρυθμιστικό κόμμα, όπως τον πιέζουν ο Κώστας Σημίτης και ο κύκλος των εκσυγχρονιστών, οι οποίοι δεν θεωρούν επαρκή τον Κυριάκο Μητσοτάκη (μας το εκμυστηρεύτηκε τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού). Μετά ταύτα, ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – Στουρνάρα γενικεύτηκε.

Εβδομαδιαίο περιοδικό κατηγόρησε τον διοικητή ότι μπλοκάρισε έρευνα του ΣΔΟΕ κατά της εταιρίας της συζύγου του όσο ήταν υπουργός Οικονομικών και ο κύριος Στουρνάρας απάντησε στο προσωπικό θέμα που αναγόταν στη θητεία του στην οδό Νίκης με επίσημο δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος! «Θεσμικό φάουλ», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «να βάζεις μπροστά την τράπεζα για θέμα που δεν την αφορά».

Στην εξεταστική

Τώρα η τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα -ο διοικητής καλείται από την εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια ΜΜΕ – κομμάτων στις 6 Οκτωβρίου- φανερώνει ότι το σίριαλ της σύγκρουσης θα συνεχιστεί και θα έχει ομοιότητες με τη σύγκρουση του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη με τον κεντρικό του τραπεζίτη Ορφανίδη, τον οποίο εξώθησε σε παραίτηση.

Οι ηρωικοί τόνοι Στουρνάρα ότι «κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν προνόμια που δολίως έχουν αποκτήσει» δείχνουν στρατηγική εξόδου. Οπως αποκάλυψε, μάλιστα, συνδαιτυμών του τραπεζίτη στο δείπνο που έγινε παρουσία Σημίτη στην οικία Κοντογιαννόπουλου, «καλέσαμε τότε τον Στουρνάρα όχι γιατί πιστεύαμε ότι θα παραιτηθεί για να κάνει κόμμα, αλλά για να σφυγμομετρήσουμε πόσο τον ενδιαφέρει». Τότε δεν ήταν στις άμεσες προτερειότητές του. Σήμερα μπορεί να είναι και μηχανισμός άμυνάς του απέναντι στο τσουνάμι που έρχεται.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ